- Reklama -

Vatikanas (sxc.hu)

Renkant popiežių buvo svarstoma, ar naujasis bus toks pats konservatorius, ar Vatikanas pasipildys modernesnėmis mintimis. Pasirodo Popiežius Pranciškus, iš tiesų, buvo tas, kuris pakeitė tradicinę Vatikano poziciją gėjų, kurie dirba dievui, atžvilgiu. Žmogaus teisių gynėjai su džiaugsmu pasitiko pontifiko žodžius, tačiau atsirado nemažai kritikų, kurie mano, jog popiežiaus tolerantiškumas tik bėgimas nuo griežto nuodėmės traktavimo ir bandymas įtikti visuomenei.

„Jei kažkas yra gėjus ir ieško dievo, kas aš toks, kad galėčiau juos smerkti?“ – kalbėjo popiežius. Pranciškus taip pat pabrėžė, jog orientacija nėra tas dalykas, kuris turėjo atskirti žmonės nuo visuomenės. Viskas turi būti atvirkščiai – jie turi socializuotis. Žodžiai buvo išsakyti grįžus po kelionės, kuomet Romoje jį pasitiko žmogaus teisių atstovai.

„Popiežius Pranciškus kalbėjo kitokiu ir švelnesniu tonu negu jo pirmtakas vokietis kalbėjo apie homoseksualius žmones“ – teigė Žmogaus Teisių Stebetojų atstovas ir LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų, transeksualų, – aut. past.) programos direktorius Borissas Dittrich. Jis netgi kviečia pasaulio dvasininkus prabilti ir kovoti, kuomet jų šalyse persekiojami, netoleruojami ir netgi suimami homoseksualūs žmonės. D. Dittrich tikisi, jog toks Pranciškaus pasisakymas galėtų būti paskata Dievo tarnams kovoti už, o ne prieš homoseksualus. „Nuo šiol dvasininkija negali žvelgti kitu keliu kaip tik paremti šios pažeidžiamos grupės integraciją visuomenėje, kurioje gyvena“ – pridūrė jis.

Vokietijos Katalikų Bažnyčios taip pat pagyrė popiežiaus pareiškimą. „Tai svarbus perversmas kunigams, kurie turėjo slėpti savo seksualinę orientaciją“ – kalbėjo atstovas spaudai Ch. Weisner. Popiežius pagirtas už drąsą nebijant pripažinti realybės. Reikėtų prisiminti, jog buvęs popiežius Benediktas XVI 2005 m. pasirašė dokumentą smerkiantį homoseksualius kunigus ir neleidžiantį homoseksualams tapti kunigais.

Tiesa, ekspertai dviprasmiškai vertina popiežiaus drąsą. Pastebima, jog Pranciškus vis dar vengia homoseksualų temos ir nedrįsta atsakyti, ar homoseksualumas yra pateisinamas tik tada, kuomet žmogus yra celibate. Neaišku, ar Popiežius Pranciškus pateisina homoseksualus, kurie nesusilaiko nuo potraukio ir užsiima tokiais santykiais.

Bet kokiu atveju pranešimas byloja apie reikšmingą žingsnį Bažnyčios viduje. „Naujas požiūris vis vien vertas dėmesio – jis įrodo pasiryžimą žengti toliau nuo senų dogmų“ – rašoma Vokietijos dienraštyje Süddeutsche Zeitung. Vokiečių žiniasklaidos palankumas įrodo, jog jie ne itin didžiuojasi konservatyviu ir dogmatišku savo tėvynainiu Benediktu XVI.

Kritikams tai proga prabilti apie gėjų grupę Vatikane, kuri neva pakankamai įtakinga, jog galėtų nulemti popiežiaus nuomonę. Italijos spaudoje pasirodė pranešimų, jog Vatikane galėtų veikti grupė gėjų lobistų, kurie privertė atsistatydinti ir patį pontifiką Benediktą XVI. Tad kodėl jie negalėtų daryti įtakos naujai išrinktam popiežiui arba patys pasirinkti popiežiaus, kuris būtų pakankamai atlaidus bei tolerantiškas, jog nesmerktų homoseksualų? Klausimas gajus ir gąsdinantis konservatyvius tikinčiuosius.

Popiežius neliko abejingas šiai temai ir paskelbė savo nuomonę apie mistifikuojamą gėjų lobistų grupę. Savo pranešime popiežius pareiškė, jog dar nesutiko nei vieno žmogaus Vatikane, kurio vizitinėje kortelėje būtų parašyta „gėjus“. „Turime atskirti faktą, kad kažkas yra gėjus nuo buvimo lobistu“, – kalbėjo popiežius Pranciškus.

Parengta pagal Spiegel.de.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!