- Reklama -

Rusijoje teismas N.Savčenką pripažinta kalta dėl dviejų žurnalistų nužudymo ir skyrė 22 metus nelaisvės. Stop kadras

Antradienį Rostovo apskrities Donecko teismas paskelbė nuosprendį Rusijos žurnalisto Igorio Korneliuko ir operatoriaus Antono Valošino nužudymo byloje. Ukrainietė N.Savčenko pripažinta kalta dėl dviejų asmenų nužudymo ir neteisėto sienos kirtimo,  jai skirta 22 metai laisvės atėmimo bei 30 tūkst. rublių bauda.

„Savčenko Nadežda Viktorovna įvykdė Korneliuko ir Vološino nužudymą iš anksto susitarusi su grupe asmenų, motyvuota politinės neapykantos ir priešiškumo Luhansko gyventojams ir visiems rusakalbiams“, – paskelbė teismo kolegijos pirmininkas Leonidas Stepanenka.

Po teisėjo žodžių: „pripažinti kalta“, N.Savčenko uždainavo, todėl teismas padarė pertrauką ir tik po pertraukos pabaigė skaityti nusprendį. „Oi, teisėjai, teisėjai, ir jūs sėdėsit“, – ukrainietiškai teismo salėje uždainavo N.Savčenko.

Po Rusijos teismo nuosprendžio N.Sančenkai paskelbimo, Ukrainos prezidentas Petro Porošenko paskelbė pareiškimą, siūlydamas Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui iškeisti N.Savčenką į du Rusijos kariškius.

„Aš ne šiaip tikiuosi, kad Nadežda Savčenko sugrįš į Ukrainą. Darau dėl to viską, kas įmanoma. Ir kas neįmanoma, atrodo, taip pat. Per „normandiško formato“ susitikimus aukščiausiu lygiu aš ne kartą kėliau Nadeždos ir kitų ukrainiečių įkaitų išlaisvinimo klausimą ir mane palaikė kiti formato dalyviai. Prezidentas Putinas tada pareiškė, kad po taip vadinamo teismo sprendimo sugrąžins Nadeždą Sančenko Ukrainai“, – paskelbė Ukrainos prezidentas P.Porošenko.

Ukrainos prezidentas pažymėjo, kad „atėjo momentas išpildyti šį pažadą“.

„Aš savo ruožtu pasiryžęs perduoti Rusijai du Rusijos kariškius, sulaikytus mūsų teritorijoje už jų dalyvavimą karinėje agresijoje prieš Ukrainą. Teisminis jų bylų nagrinėjimas jau yra galutinėje stadijoje. Kai tik jie (teismo procesai – KK past.) baigsis, aš pasiryžęs pagal atitinkamas procedūras pasirūpinti jų išvykimu į RF“, – paskelbė Ukrainos prezidentas.

Pasak P.Porošenkos, „toks požiūris atitinka Minsko susitarimų 6 punktą dėl keitimo visų į visus. Ir tai turi būti padaryta nedelsiant“.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!