- Reklama -

Pasaulio žemėlapis (sxc.hu)

Šiaurės Korėja paskelbė, jog netrukus ketina atlikti savo trečiąjį branduolinių ginklų testą. Pareiškimas provokuojantis pats savaime. Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų programa yra nelegali, pavojinga ir nestabili. Žinoma, tokie pareiškimai iškart buvo pasmerkti visame pasaulyje, tačiau įdomu, jog šįkart atlikdama bandymus  rizikuoja net savo santykiais su bene pagrindine savo sąjungininke – Kinija.

Washington Post išskyrė tokias priežastis, kodėl būsimasis bandymas pasaulio visuomenei toks pavojingas. Šiais metais branduolinis ginklas pagamintas urano, o ne plutonio pagrindu. Nors pirmasis teoriškai yra ne toks aktyvus ir pavojingas, tačiau ekspertai pateikia net 4 priežastis, kodėl būtent bandymai su uranu gali pridaryti daugiau bėdų pasauliui.

Urano sodrinimo procesą lengviau paslėpti. Uranui nereikia reaktoriaus. Medžiaga gali būti išimama iš kaskadinės centrifūgos ir dedama į palyginti mažo tūrio talpas pastatuose, kuriuos pakankamai sunku susekti net žvalgybinėmis priemonėmis. Pagrindinė sąlyga, jog joje būtų pakankamai šalta. Taip kalbėjo Mark Fitzpatrick, Tarptautinių strateginių studijų instituto Australijoje direktorius. Neseniai Australija atskleidė, jog 2010 m. Šiaurės Korėjoje veikia urano sodrinimo bazė ir galbūt netgi viena. Tikėtina, jog jose pavyko pagaminti pakankamai aukšto sodrinimo lygio urano, kuris tiktų atominėms bomboms.

Urano ginklus lengviau gabenti į užsienį. Tai reiškia, jog prisodrinusi uraną galėtų nesunkiai prekiauti juo ar dalintis su kitomis valstybėmis bei teroristinėmis grupuotėmis. Ekspertai tvirtina, jog uranas yra itin palanku gaminti primityvias, tačiau galingas bombas.  Galbūt jos bus pernelyg prastos Šiaurės Korėjai, tačiau jų plitimas pasaulyje tarp teroristinių grupuočių gali tapti nauja globalia problema.

Iranas gali pasinaudoti galimybe įdiegti technologiją be bandymų. Šiaurės Korėja gali pasinaudoti savo patirtimi su kita „Blogio ašies“ valstybę – Iranu. Panašiai jau buvo Šiaurės Korėjai sukūrus karines raketas. Taigi jeigu Iranas gamins urano ginklus, jie gali būti naudojami be bandymų. Vadinasi, norėdamas panaudoti branduolinį ginklą Iranui iki atakos įvykdymo reikėtų vienu žingsniu mažiau. Tuo pačiu pasaulis galėtų negauti jokio įspėjamojo ženklo iš Teherano pusės.

Šiaurės Korėja turės du būdus gaminantis branduolinius ginklus. Pirma buvo bandoma gamintis plutonio bombas, tačiau manoma, jog šiuo metu valstybė teturi 8  ir pakankamai nekokybiškas plutonio galvutes. Daugiau ir kokybiškiau jas gaminti vargiai įmanoma dėl pačios medžiagos stygiaus ir proceso sudėtingumo Plutonio sodrinimas reikalauja milžiniškų bazių. Turėdama dvi technologijas ši gana agresyviai užsienio politikoje besireiškianti valstybė gąsdindama pasaulį galės greičiau prisitaikyti prie galimybių.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!