Vladimiras Putinas. kremlin.ru nuotr.
- Reklama -

Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossi šią savaitę planuoja surengti derybas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu dėl nerimą keliančios saugumo padėties Rusijos okupuotoje Ukrainos Zaporižios atominėje elektrinėje.

Šiuo metu didžiausioje Europos atominėje elektrinėje veikia tik viena elektros linija branduolinėms medžiagoms aušinti, sakė R. Grossi per spaudos konferenciją Vienoje. „Visa tai sukuria labai nesaugią padėtį“, – pabrėžė R. Grossi. Į Rusiją TATENA vadovas planuoja išvykti antradienį.

Rusijos kariuomenė užėmė Zaporižios atominę elektrinę 2022 m. kovo pradžioje. Nuo tada devynios iš 10-ies jėgainę maitinančių elektros linijų neveikia. Jėgainėje nuolat yra TATENA komanda, stebinti padėtį beveik neveikiančioje elektrinėje, esančioje labai arti fronto linijos. Savaitgalį ekspertai pranešė apie karinį aktyvumą netoli elektrinės. „Fiziniam elektrinės integralumui ir toliau kyla pavojus“, – sakė R. Grossi.

TATENA vadovas susitiko su V. Putinu 2022 m. spalį ir derėjosi dėl saugumo zonos aplink jėgainę sukūrimo, tačiau R. Grossi planas nebuvo įgyvendintas. R. Grossi JT Saugumo Taryboje paskelbė principus, kaip užkirsti kelią branduolinei avarijai Zaporižioje. Remiantis šiais principais, objektas negali būti apšaudomas ir naudojamas kaip bazė atakoms.

Neseniai TATENA valdybai skirtoje ataskaitoje R. Grossi skundėsi, kad jo komandai neleidžiama laisvai judėti jėgainėje ir patikrinti, ar joje nėra ginklų sistemų. Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad Rusijai valdant elektrinę labai sumažėjo darbuotojų skaičius, vėluoja techninės priežiūros darbai ir trūksta atsarginių dalių.

Viljama Sudikienė (DPA)
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama
- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!