- Reklama -
Naujasis Ukrainos prezidentas oligarchas P.Porošenko nutyli, kad "antiteroristinės" akcijos vyksta būtent tuose ruožuose, kur kompanija "Shell" turi pradėti skalūninių dujų gręžimo darbus

Po kiek nuodai bei samdiniai liaudžiai?

Gegužės 11-ją Kijevo oro uoste itin slaptomis sąlygomis nusileido lėktuvas, kurį pasitiko ne civiliai oro uosto darbuotojai, o kariškiai.

Iš lainerio buvo iškrauta NATO standarto karinė apranga, 500 amfetamino pakuočių bei talpos su nuodingų medžiagų markiruotėmis. Ukrainos Saugumo Tarnybos Kijevo valdybos nurodymu, tų kariškių bei jų krovinio niekas netikrino, ir visa tai buvo išgabenta iš oro uosto teritorijos automobiliais su tamsintais langais.

Krovinį lydėjo JAV CŽV darbuotojas Ričardas Maiklas. Minėtame lėktuve taip pat buvo ir “Dešiniojo sektoriaus” smogikų, ir Lenkijos privačios karinės kompanijos ( PKK) “ASBS Othago” ( Analizy Systemowe Bartlomiej Sienkievicz), prieš kelerius metus sukurtos dabartinio Lenkijos vidaus reikalų ministro B. Senkevičiaus, atstovų.

Turimais duomenimis, ši lenkų PKK per baudžiamąją operaciją Rytų Ukrainoje neteko 6 žmonių. Kitų užsienio samdinių nuostoliai tenka JAV PKK “Academy” bei jos dukterinei kompanijai “Greystone Limited” – atitinkamai 50 ir 14 smogikų. Iš 25 CŽV bei FTB pareigūnų žuvo 13.

„Tėvo gatvė“ Varšuvos apylinkėse

Lenkai aktyviai dalyvauja formuojant “mirties eskadronus” Ukrainoje nuo pat 2013-jų metų rugsėjo, kai Lenkijos URM vadovas R. Sikorskis buvo pasikvietęs į Lenkiją 86 “Dešiniojo sektoriaus” narius apmokymams Policijos rengimo centre Legionovo miestelyje, esančiame per 23 km nuo Varšuvos. Atvykę po “universitetinių mainų programos” priedanga, smogikai, tarp kurių daugiausiai buvo apie 40 metų amžiaus vyrų, išklausė rengimo kursą, per kurį buvo mokoma masinių protestų organizavimo, barikadų statymo, valstybės pastatų grobimo, gatvės mūšių taktikos, šaudymo (taip pat ir snaiperinio), ir t.t.

Lenkijos savaitraštis “Nie” buvo patalpinęs nuotrauką iš Legionovo miestelio, kurioje Ukrainos smogikai, apsivilkę nacių uniforma, buvo įamžinti kartu su civiliais rūbais vilkėjusiais instruktoriais.

Kol lenkų spec.tarnybos dresavo būsimuosius baudėjus, Lenkijos URM paskelbė oficialų pareiškimą ( 2014.02.02.): “Mes palaikome tvirtą “Dešiniojo sektoriaus” poziciją. Radikalūs “Dešiniojo sektoriaus” bei kitų sukarintų demonstrantų grupuočių veiksmai, protestuotojų jėgos panaudojimas yra pateisinami. “Dešinysis sektorius” prisiėmė visą atsakomybę už visas jėgos akcijas per pastarojo meto protestus. Tai yra sąžininga pozicija, ir mes gerbiame ją. Politikai nesugebėjo įgyvendinti taikos misijos. Reiškia, vienintelė išeitis – radikalūs “Dešiniojo sektoriaus” veiksmai. Kitos išeities nėra”.

Tuo pat metu Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas įspėdavo Ukrainos Prezidentą V. Janukovičių dėl “neproporcingo jėgos panaudojimo” prieš “Maidaną”.

Šiandien gi Donaldas Tuskas, kurio senelis Juzefas Tuskas tarnavo hitleriniame Vermachte, reikalauja iš Kijevo naujosios valdžios, kad ši elgtųsi su “rytų maištininkais” nuožmiai, kaip su teroristais.

Gegužės vidury D.Tuskas pareikalavo, kad Vengrijos premjeras, manantis, jog „fašistuojanti Ukraina tapo iššūkiu Europos Sąjungai”, susilaikytų nuo tokių pareiškimų, ir nenukryptų nuo kovos prieš “pagrindinį priešą”, t.y. prieš Rusiją. O balandžio 24-ją Lenkijos premjeras buvo pareiškęs, esą Europa turi būti pasirengusi Ukrainos skilimui.

Geopolitikos instituto vadovas Lešekas Sykulskis pastebėjo, jog ” problema yra tai, kad Varšuvos rytų politika iš esmės yra formuojama Lenkijos žvalgybos, glaudžiai bendradarbiaujančios su JAV bei Didžiosios Britanijos spec. tarnybomis”.

Vanagai iš anapus Atlanto

Pirmoje balandžio pusėje Kijeve lankėsi JAV CŽV direktorius Džonas Brenanas. Praktiškai jau kitą dieną po jo vizito tuometinis Ukrainos režimo vadovas Turčinovas paskelbė apie “plataus masto antiteroristinės operacijos dėl Pietrytinės dalies įvykių” pradžią. Šioje operacijoje pasižymėjo ne tik JAV, bet ir Lenkijos samdiniai.

Netrukus po CŽV vadovo apsilankymo, balandžio 21-22 dienomis Kijeve lankėsi JAV viceprezidentas Džozefas Baidenas. Kalbėdamas Aukščiausioje Radoje, Dž.Baidenas pareiškė, esą Vašingtonas palaiko Ukrainos valdžią “žeminančių grasinimų akivaizdoje”, aiškiai turėdamas omeny Rusiją.

Tai ko gi reikia Jungtinėms Amerikos Valstijoms Rytų Ukrainoje? Atsakymas paprastas. Miestai, kuriuos taip įnirtingai siekia užvaldyti Kijevo režimas, yra Dnepro-Dono baseine, kur yra gausių skalūnų dujų atsargų. Ir šiuos ruožus jau nužiūrėjo kompanija “Royal Dutch Shell”.

JAV Tarptautinių santykių ekspertas Neboiša Maličius aiškino: “Šiuo atveju režimas, atėjęs į valdžią po valstybės perversmo Kijeve, naudoja karo veiksmus prieš savo pačių gyventojus dėl ekonominių siekių. Jie yra tvirtai nusprendę gauti naudos iš kontraktų, pasirašytų ankstesnės vyriausybės”.

Pamėgusio lankytis Kijeve JAV viceprezidento sūnus Robertas Hanteris Baidenas neseniai tapo stambiausios privačios dujų kompanijos “Burisma Holdings” direktorių tarybos nariu. Ši kompanija, registruota Kipre, turi leidimą įsisavinti Dnepro-Dono baseino energetinius išteklius.

Balandžio mėnesį šios kompanijos vadovybėje gavo vietą ir Devonas Arčeris – JAV Valstybės sekretoriaus šeimos bičiulis. Dar studijuodamas universitete, jis gyveno viename kambary su Kerio posūniu, o per 2004 metų prezidento rinkimus buvo Džono Kerio vyresnysis patarėjas.

Aukščiausieji JAV pareigūnai bei jų artimiausieji giminės turi didžiulių savanaudiškų interesų visose šalyse, kur tik įsiveržia JAV okupacinės pajėgos. Dar nuo karų Jugoslavijoje bei Irake laikų. Pavyzdžiui, D. Kerio pirmtakė JAV Valstybės sekretoriaus poste Madlen Olbrait turėjo verslą “nepriklausomame Kosove”, Dž.Baideno pirmtakas JAV viceprezidento poste R. Čeinis bei jo šeima, taip pat ir dar viena buvusi JAV Valstybės sekretorė Kondoliza Rais per “Holiberton” bei “Ševron” buvo priėję prie Irako energetinių išteklių.

Tokių pačių interesų turi ir tie, kas tarnauja amerikiečių interesams Rytų Europoje. Pavyzdžiui, į “Burisma Holdings” direktorių tarybą įeina Ukrainos ekologijos eks-ministras Nikolajus Zločevskis bei buvęs Lenkijos prezidentas Aleksandras Kvasnevskis.

„Antiteroristinė operacija“ – priedanga vanagų verslui?

Vienas iš potencialių skalūnų dujų telkinių, kurio įsisavinimo teisė yra suteikta kompanijai “Burisma Holdings”,- Juzovkos skalūnų ruožas.

Be Slaviansko bei kaimyninio Kramatorsko, kur gyventojų skaičius siekia 160 tūkstančių žmonių, į kompanijai “Shell” perduotą zoną įeina dar ir dalis Donecko srities (Krasnyj Luč bei Sviatogorskas), ir dalis Charkovo srities ( Balakleja bei Iziumas).

Kontraktas skalūnų dujų gavybai yra sudarytas taip, kad Ukrainos valdžia įpareigota prievarta konfiskuoti teisėtų savininkų valdas, jei tik “Shell” pareikš, esą šiose valdose reikia pradėt gręžimo darbus. Beje, vietovės, kuriose yra numatyti pirmieji gręžimo darbai, yra Slaviansko miesto apylinkėse.

Ukrainos kariuomenės, palaikomos “Dešiniojo sektoriaus”, oligarcho Igorio Kolomoiskio baudžiamųjų batalionų, bei JAV ir Lenkijos PKK samdinių, koncentravimosi vietos tiesiogiai nurodo į vieną pagrindinių baudžiamosios akcijos priežasčių – Kijevo valdžios tarnavimui JAV bei Lenkijos valdančiojo elito verslo interesams. Juk būtent ties Slaviansku bei Kramatorsku vyksta nuožmiausieji baudėjų susidūrimai su Donbaso gyventojais, o Iziumas tapo pagrindine Ukrainos pajėgų, dalyvaujančių baudžiamojoje operacijoje, baze.

Apie tai, kokiomis priemonėmis yra vykdomos baudžiamosios operacijos, byloja:

– Atakuojančiųjų ginkluotė: Smogiamieji bei transportiniai sraigtasparniai, šarvuotoji technika, 122 mm haubicos, reaktyvinis ginklas “Grad”, kurio vienos salvės pakanka tam, kad būtų sunaikinta viskas, kas yra gyva, 14,5 ha ploto teritorijoje.

– Miestų apšaudymai iš minosvaidžių, per kuriuos žūsta ne tiek savigynos būrių kovotojai, kiek taikūs gyventojai.

– Snaiperių veiksmai, dėl kurių žūsta net ir vaikai.

– Panaudojimas oro atakoms prieš Kramatorską sraigtasparnių su JTO simbolika. Šiuos sraigtasparnius pilotuodavo lenkų samdiniai. Net jų kolegos ukrainiečiai atsisakė pažeidinėti tarptautines normas, t.y. naudoti kovinę techniką su Jungtinių Tautų organizacijos simbolika.

Visa tai galima laikyti atsakymu į klausimą, kokius gi krovinius gabena į Ukrainą Lenkijos samdiniai, prižiūrint JAV spec. tarnyboms. Ir kodėl lenkas A.Kvasnevskis atsidūrė Ukrainoje, direktorių taryboje tos kompanijos, kurios veiklai nūdien yra “valomi plotai”, Ukrainos “nacionalinei gvardijai” kartu su JAV bei Lenkijos samdiniais) žudant taikius gyventojus.

Panašu į tai, jog naujoji Kijevo valdžia bei jos Vakarų šalininkai jau yra pasirengę bet kokioms provokacijoms. Net kovinių nuodingų medžiagų naudojimui prieš vietos gyventojus, kaip tai buvo daroma Sirijoje, o dar anksčiau – Irake…

Parengė Sergejus Sokolovas

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!