- Reklama -

V.Putinas ruošiasi išstumti JAV dolerį. sxc.hu nuotr.

V.Putinas jau seniai ruošėsi tam žingsniui – sukurti atsiskaitymų rubliais sistemą, visiškai nepriklausomą nuo dolerio bei apsaugotą nuo stambių Vakarų finansinių institucijų spekuliacijų.

Po to, kai, siekiant nubausti Putiną už Krymą, buvo paskelbtos sankcijos keliems Rusijos bankams, finansiniai autoritetai įsakė Vašingtono politikams trauktis. Wall-street puikiai suvokia, jog Rusijos bankų pašalinimas iš pasiekiamumo zonos nepranašauja nieko gero.

Vašingtonas skubiai paskelbė, jog sankcijų visiems Rusijos bankams paskelbimas buvo klaida, ir kad bus imtasi priemonių tik prieš banką “Rosija”, kurios turės būti įspėjamojo pobūdžio.

V.Putinas to tik ir laukė.

Nuo 2007-jų metų jis mėgina sukurti nepriklausomą rublinę finansų sistemą, grindžiamą realiąja ekonomika ir Rusijos ištekliais, bei padengtą Rusijos aukso atsargomis. Tai esą padėtų apsisaugoti nuo plėšikavimų bei finansinių spekuliacijų.

Šis Rusijos žingnis faktiškai reiškia nepriklausomybės deklaravimą, tuo tarpu Wall-street bankininkams jis yra tolygus karo paskelbimui.

Tarsi pagal dziudo meną, sankcijos sukūrė idealią situaciją gynybiniam manevrui, perorientuosiančiam nuožmią priešininko galią prieš jį patį. Kas ir vyksta dabar. Bankas “Rosija” bus pirmasis bankas, dirbsiantis vien tik su rubliais.

Šalia banko “Rosija” būstinės bus įrengtas didžiulis auksinio rublio atvaizdas. Tai, pasak šio banko atstovo, simbolizuos rublio stabilumą bei jo padengimą šalies aukso atsargomis.

Rusijoje atvirai išreiškiamas „ketinimas užkardyti Vakarų spekuliacijas, daugelį metų skurdinusias Rusiją“. Esą dabartiniame vystymosi etape Rusija neturi priklausyti nuo užsienio valiutų. o „vidiniai ištekliai daro jos ekonomiką nepasiekiamą politiniams machinatoriams“.

„Ir tai tik pradžia”,- pareiškė banko “VTB” vadovas Andrejus Kostinas.,- “Mes seniai ėjome link to, kad padarytume rublį atsiskaitymams tinkančia valiuta. Rublis jau seniai yra visiškai konvertuojamas. Deja, lig šiol tai turėdavo daugiausiai neigiamų pasekmių, tarp kurių – kapitalo išvežimas iš šalies bei spekuliacinio pobūdžio užsienio investicijų įplaukos. O tai itin destabilizuodavo Rusijos rinkas”.

“Rusija turi savo produkciją bei žaliavas pardavinėti užsienio šalims už rublius. Nuo ginklų iki naftos bei dujų. Ir pirkti iš užsienio taipogi už rublius. Tik taip mes galėsime naudoti visus rublio konvertavimo privalumus,”-nedviprasmiškai pareiškė A. Kostinas.

Pats Putinas palaikė naujosios finansų sistemos kūrimą per susitikimą su Federacijos Tarybos nariais, atsiribodamas nuo menkiausių abejonių. “Mums reikia ginti savo interesus, ir mes tai padarysime. Panašios sistemos dirba , ir, beje, sėkmingai, tokiose šalyse kaip Kinija bei Japonija. Jos buvo sumanytos kaip išskirtinai nacionalinės bei orientuotos vien į savo rinką, į savo teritoriją bei gyventojus. O dabar jos įgyja vis didesnį populiarumą”,- pareiškė Vladimiras Putinas.

Parengė Sergejus Sokolovas

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!