Popiežius Pranciškus. Quirinale.it nuotr.
- Reklama -

Derybos niekada nėra kapituliacija. Tai šeštadienį pareiškė Vatikano spaudos tarnybos vadovas Matteo Brunis, komentuodamas neseniai nuskambėjusį prieštaringai vertinamą popiežiaus Pranciškaus pasisakymą apie taikos Ukrainoje paieškas.

Tai sekmadienį pranešė „Ukrinform“, remdamasi „Vatican News“.

Pasak M. Brunio, popiežius, duodamas interviu Šveicarijos televizijos kanalui, pavartojo žurnalisto pasiūlytą „baltos vėliavos įvaizdį, kad apibūdintų karo veiksmų pabaigą, paliaubas, kurios gali būti pasiektos turint drąsos vesti derybas“.

Popiežius patvirtino savo „karštą meilę“ Ukrainos žmonėms ir paragino visas šalis „sudaryti sąlygas diplomatiniam sprendimui siekiant teisingos ir ilgalaikės taikos“, sakė Vatikano spaudos tarnybos vadovas.

Jis pridūrė, kad tame pačiame interviu popiežius pabrėžė: „Derybos niekada nėra pasidavimas“.

Kaip pranešama, interviu žurnalistas popiežiaus paklausė: „Ukrainoje kai kas ragina turėti drąsos pripažinti kapituliaciją, iškelti baltą vėliavą. Tačiau kiti sako, kad tai įteisina stipresnę pusę. Ką Jūs manote?”

Popiežius Pranciškus atsakė: „Tai viena iš interpretacijų. Bet aš manau, kad stipresnis yra tas, kuris mato situaciją, kuris galvoja apie žmones, kuris turi drąsos iškelti baltą vėliavą – vesti derybas. Ir šiandien derybos gali būti vedamos su tarptautinių jėgų pagalba. Žodis „derybos“ yra drąsus žodis. Kai matai, kad esi nugalėtas, kad nesiseka, reikia turėti drąsos vesti derybas… Laiku pradėti derybas, ieškoti šalies, kuri galėtų tarpininkauti. Šiandien, pavyzdžiui, Ukrainos kare, yra daug norinčių tarpininkauti. Šiuo tikslu pasisiūlė Turkija. Ir kitos šalys. Nesivaržykite vesti derybų, kol padėtis dar labiau nepablogėjo“.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, interviu Šveicarijos transliuotojui RSI popiežius paragino karo Ukrainoje šalis pradėti derybas, pažymėdamas, kad „stipresnis bus tas, kuris turės drąsos iškelti baltą vėliavą“.

Stasys Gimbutis
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!