- Reklama -

KK nuotr.

Koncernui „Achemos grupė“ priklausančios Jonavos trąšų ir chemijos produktų gamintojos „Achema“ atstovai teigia, kad gamtinių dujų perdavimo sistemos operatoriaus „Amber Grid“ kreipimasis į Kauno apygardos teismą gali būti suprastas kaip tiesioginis spaudimas Konstituciniam Teismui, kuris imsis rytoj nagrinėti suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo saugumo dedamosios mokesčio konstitucingumą.

„Tai, kas vyksta šiuo metu, galima laikyti tiesiog neetišku spaudimu teismams. „Achemos“ gamykla visada tinkamai ir laiku mokėjo ir moka už naudojimąsi gamtinių dujų perdavimo sistema. SGD terminalas šiuo metu gamyklai neteikia jokių paslaugų, už kurias turėtumėme mokėti, tą pripažino Europos Komisija. Svarbu pasakyti, kad gamtinės dujos gamyklai yra būtent žaliava produkcijai ir tai niekaip nėra susiję su pačiu terminalu ar jo energetiniu saugumu “, – sakė „Achemos“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas.

Anot R.Miliausko, SGD terminalo priedas yra nustatytas neteisėtai, pažeidžiant Lietuvos, kaip teisinės valstybės, esminius konstitucinius principus, todėl savo teises gamyklos atstovai gina teisiniu keliu.

„Terminalas neabejotinai yra visos valstybės energetinio saugumo garantas, tačiau užtikrinant jo veiklą per didelė našta uždedama tik ant dalies Lietuvos ūkio ir vartotojų, tai reiškia, kad valstybė nusprendė eiti lengvesniu keliu – nusavinti keleto ūkio subjektų nuosavybę“, – komentavo „Achemos“ generalinis direktorius.

Teigiama, kad vien 2013 metais „Achema“ turėjo sumokėti beveik 50 mln. Lt (14,48 mln. EUR) SGDT mokesčio, kai tuo tarpu visų kitų mokesčių į valstybės ir savivaldybių biudžetus „Achema“ sumokėjo apie 59 mln. litų (17,08 mln EUR).

R.Miliauskas pabrėžia, kad nelogiška, jog taip vadinamą SGD terminalo saugumo priedą turi mokėti gamtinių dujų perdavimo paslaugos naudotojai nepriklausomai nuo to, ar priedo mokėtojas naudosis paties terminalo paslaugomis, ar ne.

„Papildant tai, SGD terminalu gali naudotis ir tie subjektai, kurie net nemokėjo minėto saugumo priedo. Pavyzdžiui, remiantis viešai skelbiama informacija, per terminalą bus tiekiamos gamtinės dujos į Estiją, ūkio subjektams, kurie 2013 metais neprisidėjo prie infrastruktūros, kuria šiuo metu naudosis, įrengimo“, – sakė R.Miliauskas.

Terminalas teikia naudą bet kuriam ūkio subjektui, nepriklausomai nuo to, ar jis mokėjo saugumo priedą, ar ne, o finansinė infrastruktūros įrengimo našta buvo perkelta tik tiems ūkio subjektams, kurie 2013 metais naudojosi gamtinių dujų perdavimo paslauga Lietuvoje, ir net nepriklausomai nuo to, ar jie naudosis terminalu ateityje. Anot „Achemos“ vadovo R.Miliausko, tuo pažeidžiama Konstitucijoje įtvirtinta sąžiningos konkurencijos laisvė, ūkio subjektų lygiateisiškumas ir teisėtų lūkesčių principai.

AB „Achema” – didžiausia azoto trąšų ir kitų pramoninių chemijos produktų gamintoja šalyje bei didžiausia tokio pobūdžio gamykla Baltijos šalyse. Bendrovėje dirba apie 1440 žmonių. Pagrindinė įmonės veikla – azoto trąšų, birių trąšų mišinių, skystų trąšų kambario ir lauko augalams, amoniako, azoto rūgšties, metanolio, formalino, KF dervų, klijų (PVAD), angliarūgštės, deguonies, azoto, bazinio aliuminio sulfato tirpalo gamyba ir prekyba.

Janina Sabaitė – Melnikovienė

AB „ACHEMA”

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!