- Reklama -

Vilniaus arkivyskupijoje pradeda veikti seksualinę prievartą Bažnyčioje patyrusiųjų išklausymo tarnystė. Pasak Vilniaus arkivyskupo Gintaro Grušo, seksualinės prievartos aukas išklausys tam parengti specialistai pasauliečiai, už kurių paslaugas sumokės Bažnyčia. Specialistai, įvertinę nukentėjusiųjų atvejus, informaciją perduos vyskupui ir teisėsaugai.

„Šiandien kalbame apie išklausymo tarnystę, kurią Vilniaus arkivyskupijoje atliks specialiai pasirengę, tam paskirti pasauliečiai – psichologai ir socialinio darbo specialistai. Tai žmonės, pasirengę profesionaliai išklausyti tuos, kurie būdami vaikai patyrė seksualinę prievartą Bažnyčioje, Vilniaus arkivyskupijoje“, – ketvirtadienį žurnalistams pristatė G. Grušas.

G. Grušas pastebėjo, kad buvo supaprastinta ir kreipimosi į Bažnyčią tvarka – patyrusiems prievartą tereikės parašyti elektroninį laišką adresu noriupasakyti@vilnensis.lt.

„Specialistai tada susisieks su žmonėmis, kurie kreipėsi, o susitikimai vyks čia, mediacijos centre „In Pace“. Tai nebus nei apklausa, nei teisminis procesas, bet vieta papasakoti ir būti išklausytam“, – paaiškino arkivyskupas.

Iki šiol seksualinę prievartą patyrę asmenys kreipėsi tiesiai į vyskupiją ir iš karto kalbėdavo su kunigu tyrėju. Nuo šiol paskirti specialistai, išklausę nukentėjusiuosius ir įvertinę atvejus, informaciją perduos vyskupui bei teisėsaugai.

„Gavę žinią, pasauliečiai ją įvertins ir perduos vyskupui bei teisėsaugai. Iki šiol procedūra buvo tokia, kad buvo kreipiamasi vyskupijos nurodytu adresu ir tada žmonės buvo kviečiami pokalbiui su kunigu tyrėju, kuris tiria tuos kazusus“, – aiškino G. Grušas.

„Šiuo atžvilgiu tai bus pasauliečiai profesionalai, kurie priims pirmą informaciją, išklausys ir nuspręs, kokia pagalba gali būti teikiama žmogui. Informacija perduodama vyskupui, kuris spręs, ar yra pagrindo pradėti tyrimo procesą“, – pridūrė jis.

Šiuo metu išklausymo tarnystei paskirti du specialistai – psichologas ir socialinis darbuotojas. Už jų teikiamas paslaugas bus sumokėta iš Bažnyčios sąskaitos.

Per pastaruosius dvejus metus Vilniaus arkivyskupija buvo pradėjusi tris tyrimus dėl seksualinės prievartos Bažnyčioje.

„Du yra šiuo metu dar tiriami, tas procesas eina ir per Vatikaną, tai užtrunka. Vienu atveju buvo nurodyta pradėti teisminį procesą, bet iki tol numirė kunigas, todėl jis buvo nutrauktas“, – teigė G. Grušas.

Pastaruoju metu Bažnyčią drebina seksualinės prievartos skandalai, tokie kaip daug dėmesio susilaukusi istorija apie su nepilnamečiu galimai lytinius santykius turėjusį kunigą Kęstutį Palikšą.

Nors prokuratūra yra nutraukusi tyrimą, Bažnyčia savąjį dėl kunigo K. Palikšos galimai nederamo elgesio tęsia toliau. Vilniaus arkivyskupija teigia, kad iš prokuratūros gauta informacija buvo persiųsta Vatikano institucijai, o pats dvasininkas ir toliau lieka nušalintas nuo pareigų.

Irtautė Gutauskaitė
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama
- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!