- Reklama -

Tatjana Žeberskienė sako, kad prieš 20 metų "įkaltas" instrukcijas pasakytų ir šiandien, pažadinta 3 val. nakties. KK nuotr.

Teisininkė, buvusi tyrėja, ištyrusi ne vieną narkotikų bylą, kuri buvo išnagrinėta Vilniaus apygardos teisme, Tatjana Žeberskienė, reaguodama į praėjusios savaitės įvykius, kuomet su antrankiais surakintas asmuo paspruko, pasigrobęs dar ir automatą “Kalašnikov”, redakcijai išsakė savo nuomonę. Buvusios tyrėjos manymu, esminis dalykas, apie kurį nekalbama, – tai instrukcijos: ar pareigūnai laikėsi konvojavimo instrukcijų? Ar pareigūnai buvo supažindinti ir pasirašę, jog susipažinę su konvojavimo instrukcijomis? Ir kokios konvojavimo instrukcijos yra patvirtintos šiuo metu?

Tatjana Žeberskienė sako, kad tuo metu, kai ji dirbo tyrėja, narkomanų konvojavimo instrukcijos buvo labai griežtos.

“Prieš 20 metų buvo tarnybinė konvojavimo instrukcija, kurioje buvo griežtai parašyta: jeigu sulaikytas asmuo – narkomanas, arba yra įtarimas, kad žmogus pavartojęs narkotikus, ar psichotropines priemones, ar specialius medikamentus, jam reikia uždėti du vienetus antrankių. Ir, pagal tą instrukciją, antrankiai turėjo būti uždėti griežtai už nugaros.

Dabar nė vienas žurnalistas neuždavė klausimo: kodėl buvo uždėti vieni antrankiai, o ne du vienetai? Kodėl jie buvo už rankų užfiksuoti priekyje, o ne už nugaros?

Tokius mokymus mums pravedė prancūzų specialistai, kurie daug metų dirbo narkotikų skyriuje. Juos, kada Lietuva atkūrė nepriklausomybę, į Lietuvą pakvietė mūsų Vidaus reikalaus ministerija”, – savo darbo patirtį prisiminė Tatjana Žeberskienė.

Anot jos, dirbant kovos su narkotikais skyriuje, buvo ir kitų griežtų instrukcijų. “Jeigu atvažiuoja policijos pareigūnai į slaptą narkotikų gamyklą, jokiu būdu neišjungti elektros. Todėl kad Prancūzijoje buvo taip padaryta – vykstant cheminiam procesui, buvo išjungta elektra, įvyko didžiulis sprogimas, ir žuvo ir policininkai, ir tie, kurie gamino narkotikus”, – darbo instrukcijas iki šiol prisimena T.Žeberskienė. – “Pagal tuometinius nurodymus, tokiais atvejais į slaptą narkotikų gamyklą turi būtinai važiuoti gaisrininkas ir prityręs chemikas, kuris stabdo narkotikų gamybos procesą, ir tada atliekamos kratos ir kiti būtini dalykai.”

“Jūs mane pakelkite trečią valandą nakties, ir net po 20 metų aš jums pasakysiu, kokios buvo instrukcijos: du vienetai antrankių ir rankos surakintos už nugaros”, – redakcijai sakė buvusi pareigūnė.

Jos nuomone, praėjusią savaitę įvykusi “ypatinga padėtis” įvyko dėl to, kad žmonės nevykdė instrukcijų.

“Instrukcija yra surašyta tam, kad ją vykdyti. O kada tu pradedi nevykdyti gyvybiškai svarbių funkcijų, tada gaunasi “ypatinga padėtis”. Pavyzdžiui, žmogus daro lavono skrodimą. Yra griežtai surašyta, nuo ko pradedama lavono apžiūra ir kokia tvarka skrodimas vyksta. Ir jeigu tu pradedi nuo dešimto punkto, o paskui darai pirmą punktą, tada įvyksta “ypatinga padėtis”. Arba, kaip toje garsioje kino komedijoje apie Šuriką: “Ar gamykloje buvo nelaimingi atsitikimai? – Ne. – Na, tada bus”, – taip buvusį ypatingą atvejį, kuomet pabėgusį su “Kalašnikovu” bėglį penkias valandas gaudė beveik trys tūkstančiai policininkų, pakomentavo buvusi tyrėja T.Žeberskienė.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!