- Reklama -

Pasak J.Kozlovski, Vilniaus krašte gyvenantys lenkai „gyvena savo žemėje“, todėl „nori kalbėti ir rašyti savo gimtąja kalba“. KK nuotr.

Buvusio Šalčininkų rajono tarybos deputato sūnus Jaroslav Kozlovski socialiniame tinklapyje „Facebook“ paaiškino, ko nori Vilniaus krašto lenkai.

„Nors tais laikais buvau dar mažas, bet daug teko matyti savo akimis. Nes mano tėvas tais laikais buvo Šalčininkų raj. tarybos deputatas.

Galiu pasakyti tik tiek, kad Vilniaus krašto lenkai buvo prieš nepriklausomybę. Nes puikiai žinojo, kokios bus pasekmės. Tuo labiau gąsdino Landsbergio nacionalistinė retorika.

Mes norėjome gyventi socialistinėje Lietuvoje. Ta santvarka, kuri buvo kuriama, nėra ir nebuvo mums priimtina. Lietuvos lenkai matydami, kad nepavyks išsaugoti socialistinę Lietuvą, bandė išsaugoti nors Vilniaus kraštą. Gaila, kad jiems nepavyko…“, – socialiniame tinklapyje rašo J.Kozlovski.

Skaitydamas komentarus „Facebook“, jis teigia supratęs, kad dauguma lietuvių nesuvokia, ko nori Vilniaus krašto lenkai.

„Klausia: kodėl lenkai, sakykim, Anglijoje nereikalauja tokių privilegijų, kaip lenkai Lietuvoje? Atsakau: Anglijoje gyvenantys lenkai yra emigrantai, o Vilniaus krašte gyvenantys lenkai gyvena savo žemėje.

Vilnius iki antrojo pasaulinio karo buvo lenkiško-žydiškas miestas. Lietuvių čia buvo labai mažai. Tik pradedant nuo TSRS laikų, kai Stalinas padovanojo Lietuvai Vilnių, į Vilniaus kraštą iš visos Lietuvos lietuviai pradėjo masiškai važiuoti gyventi į Vilnių.

Todėl žmonės, kurie gyvena per amžius savo žemėje, nori kalbėti ir rašyti savo gimtąja kalba. Jie neatsisako lietuvių kalbos kaip valstybinės, bet jie prieš lituanizaciją“, – socialiniame tinklapyje paaiškino buvusio Šalčininkų r. Tarybos deputato sūnus Jaroslav Kozlovski.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!