- Reklama -

Organizatorių nuotr.

Balandžio 26 d, šeštadienį, 11.00 val. žalieji aktyvistai iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sajųngos , Žali.lt asociacijos ir neformalaus pilietinio judejimo „Tiesos“ aktyvistai prie Baltarusijos Respublikos ambasados paminėjo Černobylio katastrofos metines. Taip pat siekta atkreipti visuomenės dėmesį į Vilniui bei visai Lietuvai grėsmę keliančias Astravo AE statybas. Akcijos dalyviai buvo vaišinami arbūzais, simbolizuojančiais dėl radioaktyvios įtakos mutavusius agrastus, įspėjant apie branduolinių padarinių grėsmę.

Primename, kad 1986 m. balandžio 26d. Černobylio AE įvyko baisiausia atominė avarija žmonijos istorijoje. Dėl tuomet vyravusio slaptumo mes iki šiol nežinome šios katastrofos tikrųjų mastų ir pasekmių. Spėjama, kad jos aukomis tapo keliasdešimt tūkstančių žmonių, o keli milijonai jų patyrė sveikatos problemas. Nors oficialiai buvo teigiama, kad Černobylis – išimtinis atvejis ir tokio masto avarijos ateityje neįmanomos, 2011 metų įvykis Fukušimoje parodė, kad nuo tokių katastrofų nesame apsaugoti.

„Vakarų Europa jau atsisako iliuzijų, kad branduolinė energetika yra pigi ir saugi. Akivaizdu, kad jos saugumas tik sąlyginis, o apsaugos priemonės neužkerta kelio galimoms klaidoms. Kruopščiai tvarkomos pavojingos atliekos taip pat nėra sprendimas, nes jų kaštai nuolat įspūdingai auga. Dėl to žalioji energetika tampa pigesne jau šiandien“, – kalbėjo renginį organizaves nepriklausomas publicistas ir Lietuvos valstiečių ir žąliųju sąjungos narys Vitalijus Balkus.

Kliuvo ir Lietuvos valdžiai, kuri, pasak akcijos dalyvių, nesinaudojo net ir esamomis galimybėmis įtakoti Astravo AE projektą .

„Esame pasipiktinę ir ilgamečiu Lietuvos valdžios neveiklumu, garsiai kalbant apie neva menkas galimybes įtakoti Astravo AE statybos reikalus, nors realiai nebandyta net išnaudoti tarptautinių sutarčių suteikiamų galimybių. Tuo pačiu turėčiau visiems priminti apie tai, kad prieš Lietuvoje vykusį referendumą dėl Visagino AE likimo, į Lietuvoje vykusią tarptautinę konferenciją nebuvo įleisti Baltarusijos aktyvistai, turėję pristatyti Astravo atominės elektrinės situaciją,“- kalbėjo viena iš akcijos dalyvių Virginija Vingienė.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!