- Reklama -

Valstybės saugumo departamentas . KK nuotr.

Įspūdis, kad kažkas, siekdamas pridengti A.Kubiliaus Vyriausybės energetinėms konsultacijoms ir viešiesiems ryšiams išleistų milijonų skandalą, ant slaptos VSD pažymos aukuro nusprendė „sudeginti“ Prezidentę Dalią Grybauskaitę, vis labiau stiprėja.

Tai ypač sustiprėjo šiandien, po Seimo Pirmininkės Loretos Graužinienės pasisakymų apie VSD pažymos skandalą. Tiesa, Loreta Graužinienė, kaip ir Vytautas Landsbergis, tą VSD pažymos „nutekinimą“ į žiniasklaidą bando susieti su kitąmet įvyksiančiais Prezidento rinkimais, tačiau aš taip nemanau.

Mano nuomone, spalio 31 d. buvo įvykdyta priedangos operacija – vienas kylantis skandalas buvo „nugesintas“ kitu. O ta informacija apie Rusijos „kompromatą“ prieš Prezidentę – tai tik vanduo, ryte Seime kilusiam gaisrui nugesinti.

Priminsiu: spalio 31 d. 10 val. Seime įvyko Seimo laikinosios komisijos pirmininko A.Skardžiaus ir komisijos narės B.Vėsaitės spaudos konferencija, kurioje buvo iškeltas energetinėms konsultacijoms išleistų milijonų klausimas. Taip pat prabilta apie Bermuduose registruotos SDT laivą-saugyklą statančios kompanijos akcininkus. Spaudos konferencija baigėsi 10.53 val.

Na, o 12.19 val. interneto portaluose jau prasidėjo isterija „rusai puola Lietuvą ir Prezidentę“, ir cituojama VSD pažyma su grifu „slaptai“.

Tikrai nemanau, kad Prezidentė būtų „politinė savižudė“ ir pati sau išsišautų į koją vien tik tam, kad išsišauktų į save ugnį ir nukreiptų dėmesį nuo aplink anos kadencijos Vyriausybę besiformuojančios energetinės audros.

Manau, kad Prezidente, kaip kokiu skydu, šioje situacijoje prisidengė viena politinė/teisininkų/saugumiečių grupuotė (kurios šaknys glūdi dar „Williams“ avantiūroje), kuri labai nenori, kad išlįstų į viešumą tų energetinių konsultacijų galai.

Tai, kad spalio 31 d. buvo įvykdyta priedangos operacija, leidžia daryti prielaidą ir šiandien kai kuri Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės paskelbta informacija.

Pasak Seimo pirmininkės, analogiška VSD pažyma buvo pateikta dar vasarą, tik tada ji buvo pažymėta grifu „riboto naudojimo“. Tačiau spalio 31 d. ta VSD pažyma jau tapo „slapta“.

Taigi, šie Seimo pirmininkės paskelbti duomenys leidžia daryti prielaidą, kad pažyma (tiksliau – jos turinys) – ne šviežia, ji jau buvo žinoma ir anksčiau, tik ji laukė savo laiko „išeiti į viešumą“. Ir tas laikas kaip tik atėjo spalio 31 d. – kai A.Skardžius prakalbo apie konsultacijoms išleistus milijonus ir apie tai, kad Lietuvai SDT laivą-saugyklą išnuomosiančioje norvegų kompanijoje norvegams priklauso tik 7 proc. akcijų.

Panašu, dėl to labai sunerimo tiek konsultacijoms milijonus sumokėjusios politinės jėgos, tiek ir įmonė Norvegijoje, ir įvyko tai, kas vadinasi priedangos operacija: žiniasklaidai buvo „nutekinta“ VSD pažyma.

Be abejo, ta pažyma – tikra. Abejonių nekyla ir dėl pažymos turinio, tik yra keli „bet“: pirma, pažymos turinys yra „miksas“ senos informacijos su priedu šviežios, antra, laikas, kada ta pažyma „nutekinama“. O „nutekinta“ ji (susidarė įspūdis) buvo, kad pridengtų, kaip minėjau, tų energetinių konsultacinių milijonų skandalą.

Štai todėl ji neatrodė įtikinamai. Kaip sakoma, ne vietoje ir ne laiku.

Kitas dalykas – toks braižas jau buvo matytas mūsų politinėje padangėje (ir ne kartą): kai reikėjo „sukelti reitingus“ į politiką iš Generalinės prokuratūros pasukusiam Artūrui Paulauskui, tai į žiniasklaidą „nutekėdavo“ operatyvinė informacija apie „planuojamus pasikėsinimus“, ir šalia to būdavo būtinai primenama, kokias bylas kaip prokuroras tyrė A.Paulauskas, koks jis buvo kovotojas su mafija, kaip perlaužė „Vilniaus brigados“ stuburą, ir t.t., ir pan.

Dabar, toks įspūdis, kad ir šitoje situacijoje su ta VSD pažyma apie „atakas prieš Prezidentę“ pasidarbavo to paties scenarijaus autoriaus ranka. Tik tikrasis tikslas šiuo atveju – ne pakelti D.Grybauskaitės reitingus (ko būdavo siekiama „operatyvinės informacijos nutekėjimo“ atvejais A.Paulausko atveju), o priešingai – juos sumažinti, tą spalio 31 d. priedanginę operaciją pateikiant per tą pačią prizmę, per kurią šį skandalą pateikia Loreta Graužinienė (būsimi Prezidento rinkimai), viešai apkaltinant VSD „žaidžiant nešvarius žaidimus“.

Taip, žaidimai iš tiesų nešvarūs, tačiau ar VSD kritika iš Seimo pusės – ne vaidyba? Ne dar viena priedanga? Nes… jeigu gerai paanalizuotume VSD laikyseną nuo pedofilijos skandalo iki FNTT vadovų atleidimo skandalo, tai tikrai nepasakysi, kad VSD dirbo Prezidentės naudai – akivaizdžiai priešingai. (O ir dabartinės VSD pažymos “nutekinimas” suteikė progą Prezidentės oponentams pakelti jos biografiją, vėl ir vėl kalbėti apie jos mokslus Leningrade, tėvus, svarstyti, ko galėtų bijoti D.Grybauskaitė ir pan. Kitaip sakant, tos VSD pažymos “nutekinimas” , pridengęs energetinių milijonų skandalą, kartu atvėrė ir Pandoros skrynią: kad tie Prezidentės biografijos faktai, esami ar tariami, kurie dar nebuvo plačiai pasklidę, dabar pasklistų kuo plačiau.)

Atsimenate, ką sakė Artūras Paulauskas, Darbo partijos kandidatas į prezidentus,  LTV laidoje „Dėmesio centre“, kalbėdamas apie reitingus ir savo perspektyvą laimėti? „Palaukime keletą mėnesių ir tada pakalbėsime apie reitingus“ (A.Paulausko ir D.Grybauskaitės). O vakar jis vieno interneto konferencijoje jau net sutiko lažintis, kad tai jis laimės Prezidento rinkimus, ir savo galimybes Prezidento rinkimuose lygino su „prisikėlusiu Kristumi“.

Taip, kad, jeigu VSD ir dalyvauja Prezidento rinkimuose, tai tikrai ne D.Grybauskaitės pusėje.

Beje, šiandien Liberalų sąjūdžio vadovas Seimo narys E.Masiulis jau pradėjo naują „priedangos operaciją“ – liberalai ėmėsi iniciatyvos organizuoti apkaltą Seimo narei Neringai Venckienei. Akivaizdu, kad Neringos Venckienės tematika – aktuali, domina visuomenę, ir N.Venckienės apkalta taip pat būtų labai puiki priedangos operacija visuomenės dėmesį nuo energetinių milijonų ir tos Bermudų ofšorinės nukreipti.

Tik, deja, ne visi tokie kvailiai, kaip kai kam galbūt ir norėtųsi manyti: tikiu, kad viešumą pasieks ir energetinių konsultantų pavardės/įmonės, ir sumos, ir pinigų judėjimas. O giliau pasikapsčius, galbūt bus atkastos ir kur kas gilesnės šaknys, siekiančios dar „Williams“ avantiūros laikus (redakcijos šaltiniai, eidami pasikalbėti kaip tik dėl vieno energetinio projekto, viename aukštame kabinete netyčia užtiko tokį A.Abišalą – buvusį „Williams“ konsultantą. O tai leidžia susidaryti tam tikrų prielaidų, ar ne?).

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!