- Reklama -
S.Džiautas: "Nuotraukos darytos man pamačius vaizdą iš už Lentvario komandos tvoros. Neprašiau arčiau parodyt ugnagesių, nes nenorėjau, kad jie būtų po to „terorizuojami“.
S.Džiautas: “Nuotraukos darytos man pamačius vaizdą iš už Lentvario komandos tvoros. Neprašiau arčiau parodyt ugniagesių, nes nenorėjau, kad jie būtų po to „terorizuojami“.

Prieš kelis metus, nematydamas, kad su esama valdžia ir mūsų netobula teisine sistema Lietuvoje ką nors galima pakeisti, išėjau į užtarnautą pareigūnų pensiją ir palikau ugniagesių profsąjungų pirmininko pareigas. Esu lentvarietis, todėl esu labai susirūpinęs savo vaikų ir anūko saugumu, garantuojamu Konstitucijos. Ir apskritai – nebegaliu tylėti.

Nieko netvarkė, neremontavo ir sulaukė – įgriuvo Lentvario komandos gaisrinės garažų stogas. Nors Lentvaris yra didesnis už rajono centrą Trakus pagal gyventojų, įmonių ir jame esančių pastatų skaičių, ten vis dar budi du departamento nestatutiniai ugniagesiai. Lentvariečiai nėra vienodai saugūs lyginant su kitais miestais, juolab, kad ešelonai su degiais produktais kiekvieną dieną važiuoja per miesto vidurį. Pavyzdžiui, Trakuose budi 4-5 statutiniai ugniagesiai.  Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas jau seniai nori atsikratyti atsakomybės ir atiduoti Lentvario komandą Trakų savivaldybės žinion, bet savivaldybė vis dar spaudimui atsilaiko.

Manyčiau, kad ugniagesiai po nugriuvusiu stogu nebeturėtų landžioti, bet, matyt, generolui vėlgi nerūpi pačių gaisrininkų saugumas. Palijus stipriau gal ir seną gaisrinę mašiną sudaužys, o vėliau galima bus pasakyti, kad „kaltas Trakų arba Vilniaus apskrities vadas“. Pinigus juk skirsto departamentas, o dėl naujos gaisrinės statybos ar remonto senosios, su generolu buvo kalba jau prieš 7-8 metus. Sulaukėme…

Čia dar ne viskas. Prieš du metus PAGD „prastūmė“ Priešgaisrinės saugos įstatymo pakeitimus. Jame atsirado popieriniai ugniagesiai savanoriai. Kiekvienas naujas įstatymas yra „palydimas“ biudžeto pinigais. Jau du metus įstatymas yra, o savanoriai – tik „popieriniai“. Viešieji departamento ryšiai skelbia, kad jau Lietuvoje yra apie 700 ugniagesių savanorių, tačiau nutylima, kad nėra nei jų savanoriavimo darbo metodikos, nei savanorių pasitelkimo pagalbon organizavimo. Statutiniai ir nestatutiniai ugniagesiai įkalbinėjami tapti kartu ir savanoriais. Net per televiziją mačiau laidą, kur treniravosi savanoriai, o iš tikrųjų tai buvo statutiniai ir nestatutiniai departamento ugniagesiai.

Tyliai tyliai griaunama sistema, kuri puikiai veikė. Ugniagesiai turėjo didžiausią visuomenės pasitikėjimą, o dabar,- neskaidrūs viešieji pirkimai ir konkursai, naikinama savivaldybių veikianti priešgaisrinių tarnybų sistema, nesirūpinama dėl žmogaus vietos nustatymo mobiliais ryšio tinklais (laukia naujos dembavos, nes už Lentvario link Varėnos mobilaus ryšio visai nėra, ką jau kalbėti apie vietos nustatymą), lėšos nukreipiamos ne į prevenciją, darbuotojo motyvaciją ir darbo įrangos bei technikos tobulinimą, o į pasekmių šalinimą (nors vadovai  važinėja gerais – labai gerais automobiliais,- už keletą jų galima būtų visus savivaldybių ugniagesius aprūpinti elementariais kvėpavimo dūmuose aparatais, kurių iki šiol jie neturi), ir taip toliau.

Liūdna… Norėtųsi ką nors pakeisti, bet… čia Lietuva, čia lietūs lyja.

P.S. Nuotraukos darytos man pamačius vaizdą iš už Lentvario komandos tvoros. Neprašiau arčiau parodyt ugniagesių, nes nenorėjau, kad jie būtų po to „terorizuojami“, kad leido fotografuot.  Įsakymo projektą, naikinantį savivaldybių ugniagesių etatus,  gavau per „senas pažintis“.

Saulius Džiautas

Lentvarietis, Trakų savivaldybės ugniagesys,

LUGPSS garbės pirmininkas

Lentvaryje

Lentvaris

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!