- Reklama -

Fotomenininkas A. Darongauskas
A.Darongausko Olando kepurės vaizdas
A.Darongausko Olando kepurės vaizdas

Lietuvos viešosiose bibliotekose vykusį virtualių pašnekesių ciklą lydėjęs skaitmeninių kūrinių konkursas „Mano krašto portretai“ jau turi savo nugalėtojus. Iš dvidešimties į finalą patekusių kūrinių favoritais paskelbti trys. Jie pasakoja apie Olando kepurės metraštininką Algirdą Darongauską, Šiaulių krašto menininkę Antaniną Dapkutę-Pukėnienę bei Bijotų (Šilalės raj.) tautodailininką Alfonsą Martinkėną.

„Viešosiose bibliotekose vykęs virtualių susitikimų ciklas keliolikai tūkstančių lankytojų ne tik suteikė galimybę internetu pakalbinti žinomas meno ir kultūros asmenybes Algimantą Čekuolį, Marcelijų Martinaitį, Juozą Budraitį, bet ir paskatino gyventojus į viešumą iškelti savojo krašto „žvaigždes“. Vykusio konkurso metu enciklopedijos „Graži tu mano“ interaktyviame žemėlapyje įvairūs autoriai pažymėjo per 200 žymų , kuriose įamžinti įvairių Lietuvos kraštų šviesuoliai. Žymų autoriai pateikė ne tik tekstinę informaciją, bet ir papildė ją nuotraukomis, straipsniais, nuorodomis ir net specialiai konkursui sukurtais filmukais“, – sakė konkursą inicijavusio projekto „Bibliotekos pažangai“ vadovas Kęstutis Juškevičius.

Mėnesį trukusio konkurso „Mano krašto portretai“ nugalėtojų laurus pasidalijo trys skaitmeniniai kūriniai, surinkę daugiausiai vertinimo komisijos narių balsų. Jų autoriai bus apdovanoti vertingais prizais – skaitmeniniais fotoaparatais. Daugiausiai simpatijų pelnė pasakojimas apie Olando kepurės – 24,4 m aukščio skardžio Baltijos jūros pakrantėje – metraštininką, fotografą A. Darongauską. Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos meno skyriaus vedėjos Birutės Skaisgirienės kurtą pasakojimą sudaro nuotraukų galerija, įamžinusi fotomenininką bei jo kurtus Olando kepurės vaizdus, ir herojaus asmenybę pristatantis straipsnis.

„Tai įdomus, išradingas neeilinės asmenybės pristatymas. Susipažinus su fotomenininku, man kilo mintis, jog tokio žmogaus pristatymo vaizdinė pusė visuomet bus stipri ir spalvinga. Išties – kūrinyje fotografijos kalba pačios už save ir už patį menininką. Galbūt pritrūko tik pagrindinių herojaus gyvenimo faktų paminėjimo, aprašymo. Tačiau, kita vertus, faktus įpinti į menišką pristatymo tekstą – nelengvas dalykas“, – įspūdžiais apie šį kūrinį dalijosi konkurso vertinimo komisijos narė, etnomuzikologė Loreta Sungailienė.

Tarp favoritų pateko ir filmukas apie Šiaulių krašto dailininkę A. Dapkutę-Pukėnienę, garsėjančią savo natiurmortais. Herojė taip pat rašo eilėraščius ir kuria muziką. Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos darbuotojos Ingos Bubulytės sukurtame filmuke, pavadintame „Menininkė, kurianti grožį“, kalbinama pati herojė, rodomi jos paveikslai, kuriuose daugiausiai vaizduojama gamta – pienių laukas, alyvos, rugiagėlės, ir begalės kitų gamtoje žydinčių augalų. Pasak komisijos narių nuomone, išradingi vaizdo planai bei šilta įdomi asmenybė leido šiam pasakojimui patekti tarp geriausiųjų.

Trečiasis pasakojimas, kurio autorės Bijotų kaimo (Šilalės raj.) bibliotekos darbuotoja Nijolė Pociuvienė ir Baublių muziejaus muziejininkė Lina Bajorienė, atskleidžia Bijotų kaimo, esančio netoli žymiųjų Baublių, garsenybės – medžio drožėjo A. Martinkėno asmenybę ir kūrybinį palikimą. Filmuotoje medžiagoje bei nuotraukų galerijoje galima susipažinti su Dionizo Poškos mokyklos mokytoju, kurio kurtos verpstės, dėžutės pieštukams, buities įrankiai, skulptūros religine tematika, vadinamieji „baubliukai“ vertinami visoje Lietuvoje. „Tai šiltas ir originalus pasakojimas. Žiūrint jį, galima suvokti tautodailininko paprastumą ir atsidavimą savo kūrybai“, – pažymėjo vertinimo komisijos narys projekto „Bibliotekos pažangai“ koordinatorius Donatas Kubilius.

Į konkurso „Mano krašto portretai“ finalą pateko dvi dešimtys skaitmeninių kūrinių, pasakojančių apie tokias asmenybes kaip Betygalos (Raseinių raj.) „vaikščiojančia enciklopedija“ pramintą geografijos mokytoją Marijoną Birutę Navakauskienę, Bučių kaimo (Šilalės raj.) poetę Teresę Rubšytę-Uksienę, Telšių dailininką Saulių Mušinską, Marijampolės fotografą-kraštotyrininką Romą Rusteiką ir kt.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!