- Reklama -

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis. TM nuotr.

Šiandien Strasbūre teisingumo ministras Juozas Bernatonis pasirašė du Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos protokolus, kuriems įsigaliojus bus sustiprintas Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) kaip šios Konvencijos autoritetingo aiškintojo ir nacionalinių teismų, kaip svarbiausių žmogaus teisių gynėjų, vaidmuo.

Konvenciją papildantis Protokolas Nr. 16 suteiks valstybių aukščiausiems teismams ir tribunolams teisę kreiptis į EŽTT su prašymu pateikti patariamąją nuomonę dėl principinio klausimo, susijusio su Konvencijoje ar jos protokoluose įtvirtintų teisių ir laisvių aiškinimu bei taikymu.

Šiam Protokolui įsigalioti reikia bent 10 valstybių Konvencijos dalyvių pritarimo, po to jį turės ratifikuoti Lietuvos Respublikos Seimas.

„Šis protokolas suteiks galimybę Lietuvos teismams kreiptis į Strasbūro teismą, kai kils abejonių, ar byloje nėra pažeidžiamos žmogaus teisės. Todėl teismų darbas taps kokybiškesnis, o piliečių teisės bus labiau apsaugotos“, – pažymi ministras J. Bernatonis.

Įsigaliojus Konvencijos 15 Protokolui, į Konvencijos preambulę bus įrašytas kertinis Konvencijos mechanizmo subsidiarumo principas bei jį atspindinti Teismo praktikoje suformuota valstybių nuožiūros laisvės doktrina.

Be to, Konvenciją papildančiame protokole Nr. 15 numatytos kelios svarbios naujovės: nuo 6 iki 4 mėnesių sutrumpės terminas, per kurį nuo paskutinio nacionalinio teismo sprendimo priėmimo turi būti paduota peticija EŽTT, bei atimama galimybė bylos šalims prieštarauti Strasbūro teismo kolegijos sprendimui perduoti bylą nagrinėti Didžiajai Kolegijai.

Šis protokolas įsigalios tik tada, kai jam pritars visos valstybės Konvencijos dalyvės.

Strasbūre teisingumo ministras J. Bernatonis taip pat susitiko su EŽTT pirmininku Dean Spielmann bei Europos Tarybos (ET) generaliniu sekretoriumi Thorbjørn Jagland.

Šių susitikimų metu kalbėta apie EŽTT veiklą, aptartas ET ir Rytų partnerytės programoje dalyvaujančių šalių bendradarbiavimo stiprinimas bei galimas Lietuvos ekspertų įsitraukimas, ET ir Lietuvos bendradarbiavimą vykdant mūsų šalies pataisos įstaigų reformas. Taip pat buvo diskutuojama apie ET generalinio sekretoriaus ataskaitą dėl žmogaus teisių ir demokratijos standartų įgyvendinimą ET valstybėse narėse.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!