- Reklama -

Nuo 2022 m. liepos 1d. Lietuvoje įsigaliojo naujas socialinių paslaugų katalogas, kuriame taip pat atsiranda individualios priežiūros darbuotojo pagalbos aprašas. Įvestais naujais pokyčiais siekiama suteikti papildomą pagalbą šeimoms kasdieniame gyvenime, tam reikalinga įvairių specialistų kompleksinė pagalba.

Individualios priežiūros darbuotojai, kartu su socialiniais darbuotojais teiks pagalbą socialinę riziką patiriančioms šeimoms, kuriose auga vaikai su negalia arba asmenų su negalia šeimos, auginančios vaikus. Individualios priežiūros darbuotojai  kartu su socialiniais darbuotojais ugdys tėvų atsakingos tėvystės įgūdžius ir teiks praktinę pagalbą auginant vaikus  iki 1 metų amžiaus arba vaikus su negalia iki 3 metų amžiaus.

Šeimoms kyla klausimų, dėl kokių priežasčių jų šeimose lankysis šis specialistas ir ką jis darys? Individualios priežiūros darbuotojas stengsis įgalinti šeimą savarankiškai rūpintis ir tinkamai prižiūrėti savo vaikus, pozityviai auklėti ir ugdyti vaikus nuo gimimo, padėti šeimai sukurti palankią aplinką vaikų augimui ir raidai, kad jie galėtų sėkmingai augti ir vystytis, sėkmingai adaptuotis ir integruotis ugdymo įstaigoje.

Individualios priežiūros darbuotojo pagalba:

bendrauja ir bendradarbiauja su asmenimis iš socialinių paslaugų gavėjo socialinės aplinkos;

atsižvelgdamas į asmens (šeimos) savarankiškumo lygį, pagal individualius asmens (šeimos) poreikius teikia pagalbą asmens kasdienio gyvenimo veikloje: padeda tvarkytis buityje ir namų ruošoje (tvarkyti kambarius, virtuvę, drabužių spintas, valyti paviršius, skalbti ir pan.), apsirūpinti maisto produktais ir ruošti maistą, maitintis, apsirengti, judėti, rūpintis asmens higiena (naudotis tualetu, maudytis), naudotis asmeninėmis techninės pagalbos priemonėmis, užsiimti mėgstama veikla, mokėti mokesčius ir pan., taip skatina asmenį (šeimą) būti savarankišką;

teikia pagalbą sunkumų patiriančiam asmeniui (šeimai) rūpinantis vaikais nuo gimimo, užtikrinant jų saugumą, poreikių tenkinimą, ruošiant maistą ir maitinant, užtikrinant higieną, parenkant tinkamą aprangą, aprengiant, bendraujant, žaidžiant ir pan.

Įvestais naujais pokyčiais siekiama aiškios strategijos – suteikti papildomą pagalbą šeimai kasdienio gyvenimo veikloje, atsižvelgiant į asmens (šeimos) savarankiškumo lygį, pagal individualius asmens (šeimos) poreikius taip skatinant asmenį (šeimą) būti savarankiška.

Raginame pačias šeimas, vadovaujantis Atvejo vadybos tvarkos aprašo, patvirtinto Lietuvos Respublikos Socialinės apsaugos ir darbo ministro 2019 m. gruodžio 30 d. įsakymo Nr. A1-802 „Dėl Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro 2018 m. kovo 29 d. įsakymo Nr. A1-141 „Dėl atvejo vadybos tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimo 5 p., kreiptis pagalbos į savo gyvenamosios vietos savivaldybę ar seniūnija ir (ar) socialinių paslaugų įstaigas teikiančias pagalbą šeimoms, dėl individualios priežiūros darbuotojo pagalbos suteikimo šeimai.

Atvejo vadybininkės
Edita Nikolajenko, Laura Paulaitytė, Viktorija Raudytė, Erika Grigalavičienė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!