- Reklama -
Vitalijus Balkus. Asm. albumo nuotr.
Vitalijus Balkus. Asm. albumo nuotr.

Akivaizdu, kad egzistuoja nemažai teisės aktų , kurie greičiausiai rašomi tam, kad parašyti. Ir…. labai tikintis, kad jų niekas vėliau neskaitys , o tuo labiau nepabandys pritaikyti jų praktikoje.

Kai kolegos iš vienos nacionalinės televizijos paprašė pakomentuoti nuotaikingą LR SADM ir LR SAM dokumentą, kuriame nustatomos minimalios mitybos normos kilo mintis ne šiaip apie tai pakalbėti, tačiau realiai pabandyti išgyventi pagal jį.

Pirmiausiai pribloškė suma už kurią teks išgyventi. 20 EUR/sav. toli gražu ne tokie pinigai už kuriuos galima normaliai maitintis. Bet daug blogiau buvo tai, kad valdininkai sugalvojo ar ir minimalius metinius maisto kiekius .

Pagal biurokratus metams pakanka 1 kg 690 gr pomidorų, 1 kg 750 gr. ryžių ir net…160 gramų džiovintų vaisių ir uogų t.y. net 3 gramus per savaitę galite suvalgyti. Net „šlapeinkės“ pasak garbingų sveikos mitybos specialistų metams užtenka net 480 gramų. Kavos, arbatos , sulčių ar dar kokių gėrimų būtiname sąraše iš viso nėra.

Tai kas prasidėjo kaip smagus pokštas jau po 3 dienų virto tikru tikriausiu išbandymu. Priprasti reikėjo ir sutikti rytą be kavos puodelio ir tyliais vakarais pamiršti kelią šaldytuvo link. Su kiekviena diena nuotaika blogėjo , juolab kad kiti šeimos nariai jokiame eksperimente nedalyvavo , tad teko seilę varvinti į juos žiūrint.

Ir koks buvo palengvėjimas tądien, kuomet paskutinioji diena kopūstų ir kitokių kuklių gėrybių dieta baigėsi. Ir baigėsi nedidele malonia staigmena – „laboratorinis trirūšis“ savaitės pabaigoje tapo lengvesnis daugiau nei 5 kilogramais.

Svoris ištirpo , o klausimai liko, kurių pagrindinis kam reikia kurti norminį dokumentą, kuris vargu ar gali patenkinti net kukliausius poreikius. Ir jei vis tik nustatoma mažiausia maisto norma pinigine išraiška tai kodėl maisto davinys surašytas taip, kad šių pinigų vis tiek nepakaks.

Su visu nuotaikingu dokumentu galite susipažinti čia http://www.socmin.lt/download/12359/ataskaita_mpd_151216f.pdf.

Na o dokumentiniame trileryje “Išgyventi pagal valdišką normą” visa šio eksperimeto eiga.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!