- Reklama -
Seimo narys N.Puteikis paviešino ilgus metus Lietuvoje veikusią ir galimai iki šiol veikiančią kyšių mokėjimo politinėms partijoms schemą. sxc.hu nuotr.
2014 metais apie kyšių dydžius politikams išgirdęs N.Puteikis nepatikėjo: manė, kad apie tai jam prisipažinusiam P.Jurgučiui – sąmonės užtemimas . sxc.hu nuotr.

Nuo 2014 metų savyje nešiojęs informaciją apie aukščiausiuose politiniuose sluoksniuose veikusias milijoninų kyšių schemas, Seimo narys Naglis Puteikis pratrūko. Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje jis pasidalino informacija, kurią jam dar 2014 metais buvo papasakojęs kyšininkavimo schemoje dalyvavęs Pranciškus Jurgutis – šiuo metu ypatingai svarbus ir anglų teisėsaugos pavedimu saugomas liudytojas „Alstom“ byloje.
Paslaptingas pasimatymas
„P.Jurgutis mane susirado 2014 m. ir paskyrė pasimatymą labai neįprastoje vietoje – už Basanavičiaus gėlių turgelio kioskų, tarp garažų.
Aš atėjau į tą susitikimą sutrikęs ir pamačiau gyvenimo palaužtą žmogų, kuris jau eina į mišką pasikarti.
Jis man dvi valandas pasakojo istoriją, kuri man pasirodė visiškai neįtikėtina – jis papasakojo, kad, kai jis buvo „Klaipėdos hidrotechnika“ vadovas, jį nuolat pas save kviesdavosi socialdemokratų, Darbo ir Liberalų sąjūdžio partijų žmonės, atsakingi už pinigus, ir ant popieriaus lapo liepdavo jam surašyti objektus, kuriuose jis būdavo laimėjęs viešuosius pirkimus. Liepdavo ties kiekvieno objektu užrašyti sąmatos dydį, o tada prieš kiekvieno objekto parašydavo procentus. Tada jam liepdavo pačiam suskaičiuoti sumas, išgryninti pinigus ir nurodydavo konkrečius asmenis, kam reikia pinigus paduoti“, – iki šiol neviešintą kyšių mokėjimo politikams schemoje dalyvavusio P.Jurgučio išpažintį parlamentarui spaudos konferencijoje atskleidė Naglis Puteikis.
Kaip veikia sistema
„Iš pradžių P.Jurgutis to reikalavimo nesilaikė, ir tada jam leido labai aiškiai suprasti, kad jeigu jis neneš grynųjų pinigų, visas projektų finansavimas bus stabdomas. Pvz., jeigu P.Jurgučio įmonei uoste reikia sukalti šimtą polių, jis juos atsiveža, pradeda darbus, tačiau negali sumokėti rangovams, nes Susisiekimo ministerija, uosto direkcija ar Kelių direkcija neperveda. Tada P.Jurgutis pasidavė tai sistemai, ir pradėjo tuos pinigus nešti“, – apie P.Jurgučio atsiradimo korumpuotų politikų luome pradžią papasakojo parlamentaras.
Po to, anot jo, P.Jurgutis perprato tą sistemą ir suprato, kad galima neatnešti visos sumos, nes ne visi politikai vienodai reaguodavo į sutartos sumos neatnešimą: „Pvz., jeigu sutarta kyšio suma – 200 tūkstančių, tai gali atnešti 190 tūkstančių, ir taip sutaupyti.“
Tiesa, ne visos politinės jėgos vienodai į reaguodavo į kyšio trūkumus.
„Kiti, negavę sumos, išsikviesdavo P. Jurgutį pas save, ir aiškiai pasakydavo, kad, jegu jis neatneš likusios sumos, jam bus stabdomas valstybės finansavimas.
Su tuo finansavimo sulaikymu ponas P.Jurgutis buvo prverstas dalyvauti šioje sistemoje vis labiau, ir kyšių sumos ėmė vis labiau didėti – vienu metu kyšiams skirtos sumos pasiekė milijonus, ir jis ėmė derėtis su Socialdemokratų partijos atsakingais žmonėmis, ar jis galėtų nenešti grynųjų pinigų – nes su grynais pinigais iškyla problemų: mokesčių inspekcija atlieka patikrinimus ir atrodo, kad tai susiję su spaudimu atnešti likusią kyšių dalį, o mokėti pavedimu? Tada atsakingi socialdemokratai jam nurodydavo firmas, kuriuos reikėjo pervesti pinigus“, – P.Jurgučio išpažintį parlamentarui spaudos konferencijoje paviešino N.Puteikis.
Parlamentaro teigimu, šiuo metu Anglijos prašymu saugomas itin svarbus liudininkas „Alstom“ byloje P.Jurgutis N.Puteikiui įvardino konkrečius žmones ir firmas, kurių pavadinimo dabar parlamentaras esą neprisimenantis. Tačiau keli epizodai įstrigę: pvz., liberalų kontroliuojamai firmai reikėjo pervesti 200 tūkst. litų modernizuoti daiktą, kuris iš principo negalėjo būti modernizuojamas.
Iš pradžių N.Puteikis nepatikėjo
Kai P.Jurgutis politikui 2014 m. visą tą istoriją papasakojo, N.Puteikis sakė nepatikėjęs.
„Maniau, kad žmogui iškelta daug bylų, E.Gentvilas apkaltino kyšių davimu, bankrutuoja visas jo verslas. Nusprendžiau, kad dėl to žmogui sąmonės užtemimas, jis rengiasi nusižudyti, ir todėl kalba dalykus, tarsi atsisveikinimo laišką“, – prisipažino N.Puteikis.
To pokalbio gale P.Jurgutis politiko paklausė, ar jis gali jam padėti: P.Jurgutis jau parašė tris laiškus Generalinei prokuratūrai, kad jį apklaustų kaip liudininką, kaip jis buvo verčiamas duoti kyšius, tačiau prokurorai jo neapklausė.
„P.Jurgutis sutiko žmogų, kuris buvo apklausiamas „Alstom“ byloje ir kuris ėmė kaltinti, kad P.Jurgutis išdavė anglų spec. tarnyboms visus kyšininkus, visi jie yra tampomi, daromos pas juos kratos. P.Jurgutis buvo apkaltintas, kad jis yra bildukas, ir kad dėl jo kaltės nusižudė vienas iš „Alstom“ buhalterių Anglijoje.
P.Jurgutis papasakojo, kad jis metus rašė laiškus, kuriuose rašė, kad sutinka duoti parodymus „Alstom“ bylose, nes jis dalyvavo šiose sukčiavimo schemose, o „Alstom“ atstovai jį vedžiojo po politikų kabinetus ir tarėsi dėl didelių kyšių.
P.Jurgutis labai stebėjosi, kad jis buvo pagrindinis kyšių išgrynintojas šioje byloje, tačiau prokuratūra nenori jo apklausti.
P.Jurgutis prašė mano pagalbos – jis norėjo duoti parodymus prokuratūrai“, – apie pirmąją susitikimą su dabar vienu saugomiausių Anglijos teisėsaugos liudininkų papasakojo N.Puteikis.
Nors politikas nepatikėjo tuo, ką jam papasakojo P.Jurgutis, tačiau kadangi žmogus buvo afekto būsenoje, N.Puteikis pamanė, kad jeigu žmogus rengiasi nusižudyti, tai reikia jam padėti – parašė prokuratūrai raštą. Tačiau jokios reakcijos iš prokuratūros nesulaukė.
Kodėl N.Puteikis tuomet, 2014 metais, nepatikėjo P.Jurgučio pasakojimu?
„P. Jurgutis pasakojo nešęs pinigų pakuotę, kurią reikėjo nešti dviem rankomis, nes vienoje rankoje tos pakuotės negalėjo išlaikyti. Man tai buvo sunkiai suvokiama”, – atsakė politikas.
Suprato, kad galėjo kalbėti teisybę
Seimo nario N.Puteikio abejonės dėl P.Jurgučio pasakojimo išsisklaidė tuomet, kai paaiškėjo, kad „Alstom“ byloje pareikšti kaltinimai aukštiems Lietuvos pareigūnams, o buvęs Darbo partijos pirmininkas V.Uspaskich šioje byloje apklaustas specialiuoju liudytoju.
Pasitvirtino ir kita kadaise politikui pasakota P.Jurgučio informacija: vienam iš „Alstom“ vadovų pateikti kaltinimai kyšininkavimu, o vienas firmos buhalteris dėl minėtų kaltinimų iš tiesų nusižudė.
Kas savaitę siunčia „meilės laiškus“ Generalinei prokuratūrai
Anot N.Puteikio, „Alstom“ naudojo praktiką papirkinėti vietines valstybes ir jų valdžias, kad gautų užsakymus. Lietuvos tas kyšių nešiotojas buvo P.Jurgutis.
„Pasirodo, lygiai tas pats vyko ir Lietuvoje“, – negalėjo patikėti kyšių mastais N.Puteikis.
„P.Jurgutis papasakojo, kad tokia praktika vyko nuo 2004 m. iki 2009 m., ir, pagal Lietuvos įstatymus, visiems šiems nusikaltimams ištirti jau suėjo senatis.
Tačiau P.Jurgutis ima savo užrašų knygutės kopiją, rašo STT ir Generalinei prokuratūrai prašymą, prisega tą kopiją, ir išsiunčia. Kiek suprantu, tai jis dabar daro kas savaitę. P.Jurgučio firmas sužlugdė socialdemokratai, liberalai ir jis jiems dabar keršija. Nes iš jo viską atėmė – visą turtą ir verslą, ir viską areštavo. Todėl P.Jurgutis tokiu būdu ginasi“, – motyvą, kodėl P.Jurgutis ryžosi prabilti apie stambaus masto korupciją Lietuvos politiniuose sluoksniuose, nurodė N.Puteikis.
Politiko nuomone, jei tas sąsiuvinis, kuriame detaliai surašyta, kada, kur, kam ir kiek mokėjo kyšių, būtų buvęs rastas per kratą pas P.Jurgutį, tai P.Jurgutis jau būtų buvęs lavonas.
O dabar jis kopijuoja tą „kyšių buhalteriją“ ir kas savaitę po vieną puslapį siunčia Generalinei prokuratūrai
Kyšiai – net ir partijos būstinėse
Anot N.Puteikio, pinigų perdavimai vykdavo skirtingose vietose, kartais – net ir partijos būstinėse.
Paprašytas konkretizuoti, politikas pasakė, kad P.Jurgutis buvo susitikęs Darbo partijos būstinėje su jos vadovu Viktoru Uspaskich ir jam padavė lagaminą grynų pinigų. „V.Uspaskich gautus pinigus susidėjo į 5 litrų talpos viskio dėžę ir juos perdavė savo vairuotojui,“ – pasakojo N.Puteikis.
„Tačiau problema kokia – kad V.Uspaskich iš mano pasakojimo gausis didžiausią kyšį gavusiu politiku? Tai bus neteisinga, nes dar didesnes (sumas) P.Jurgutis nešė ir Liberalų sąjūdžiui, ir socialdemokratams“, – spaudos konferencijoje kalbėjo N.Puteikis.
Tiesa, jis prisipažino, kad P.Jurgutis jam nesakė V.Uspaskicho pavardės, tačiau kai pasakė, kur partijos būstinė, N.Puteikis suprato.
„Kas stulbina – visų trijų partijų atstovai liepė jam surašyti objektus su sumomis, ir kad P.Jurgutis tai surašytų savo ranka. Ir tik tada patys parašo procentą – kiek reikia „otkatų“. Taip elgėsi visos trys partijos lyg susitarę.
Sakė, kad lengviausia buvo su liberalais, jie mažiausiai spausdavo, jeigu trūko „otkatų“. O Darbo partija tiesiog persekiodavo, net namuose, liepdavo atvažiuoti naktį“, – apie politiniuose sluoksniuose egzistavusius korupcines schemas kalbėjo N.Puteikis.
„O dabar tik pabandykit jį nužudyti“
Paklaustas, kodėl P. Jurgutis nesikreipė į teisėsaugą anksčiau, N.Puteikis atsakė: „Juk jis dalyvavo visoje šioje veikloje, jo turtas didėjo, sistema veikė jo naudai. Jo apyvarta smarkiai išaugo. Tačiau kažkuriuo momentu firma, kuri turėjo išgryninti pinigus, buvo uždaryta FNTT. Ir jis laiku nesumokėjo kyšio – maždaug milijono litų. Ir tada P.Jurgučiui iš karto buvo sustabdytas finansavimas Klaipėdos uoste, o kartu, berods, – ir Elektrėnų elektrinėje. Berods, tada uosto vadovas buvo E.Gentvilas.“
Pasak N.Puteikio, įdomu tai, kad net nesantys valdžioje politikai toliau reikalavo P.Jurgučio nešti kyšius, nes jų paskirti atstovai vykdo tą valią.
„Vienu metu P.Jurgutis suabejojo, ar jis gali toliau nešti kyšius politikams, tačiau suprato, kad be to jo verslas iš karto žlugs, o jis pats bus nužudytas. Kai nustojo kyšininkauti, P.Jurgutis buvo padarytas nusikaltėliu, o jo užsakymus perėmė kitos firmos. Todėl visas tas korupcinis mechanizmas toliau sukasi“, – spaudos konferencijoje kalbėjo N.Puteikis.
„Aš jums sakau: Pranas Jurgutis man pasakojo tokius dalykus, kuriuos aš jums pasakoju. Aš dabar jam garantuoju irgi apsaugą. O dabar tegul pabando Darbo partijos, Socialdemokratų partijos ir Liberalų sąjūdžio iždininkai ir politiniai vadovai jį nužudyti. Tegul pabando“, – apie tai, kodėl paviešino Anglijos teisėsaugos saugomo liudytojo „Alstom“ byloje P.Jurgučio pasakojimą, paaiškino Naglis Puteikis.

Daugiau skaitykite artimiausiame laikraščio “Karštas komentaras” numeryje

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!