- Reklama -

Jurgis Razma. KK nuotr.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotojas Jurgis Razma kreipėsi į Generalinę prokuratūrą (GP), prašydamas išnagrinėti svarbias prokuratūros pradėto ikiteisminio tyrimo dėl prekybos apyvartiniais taršos leidimais (ATL) aplinkybes, susijusias su tuometinės AB „Lietuvos elektrinė“ vadovybės pasirašytomis sutartimis, jų pakeitimais ir priedais bei juose prisiimtais įsipareigojimais.

GP ikiteisminį tyrimą dėl galimai padarytos žalos prekiaujant ATL pradėjo po Ministro Pirmininko kreipimosi. Minimos sutartys, kuriose prisiimti įsipareigojimai pirkti nustatytą kiekį ATL, pasirašytos 2008-2009 m. laikotarpiu.

„Prašome išnagrinėti, ar sudarant ir pasirašant šias sutartis, jų pakeitimus ir priedus bei įmonės vardu prisiimant įsipareigojimus, nebuvo pažeisti įstatymai, kiti teisės aktai, bendrovės įstatai ir bendrovės norminiai aktai“, – rašoma parlamentaro kreipimesi.

Be to, prašoma ištirti, ar pasirašydama sutartis ir prisiimdama įsipareigojimus, bendrovė tinkamai valdė rizikas ir išnaudojo visas kitas galimybes patenkinti galimą ATL poreikį.

Kreipimasis į GP

DĖL AB „LIETUVOS ELEKTRINĖ“ SUDARYTŲ PREKYBOS APYVARTINĖS TARŠOS LEIDIMAIS SUTARČIŲ

Pagal Generalinės prokuratūros pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimai padarytos žalos prekiaujant apyvartiniais taršos leidimais (toliau – ATL), prašome patikrinti ir išnagrinėti svarbias tyrimui aplinkybes, susijusias su tuometinės AB „Lietuvos elektrinė“ vadovybės pasirašytomis, žemiau išvardintomis sutartimis, jų pakeitimais ir priedais bei juose prisiimtais įsipareigojimais:

1. Exclusive master agreement for spots transactions and lending/borrowing agreements in emission allowances tarp Amsterdam Capital trading BV ir AB „Lietuvos elektrinė“ dėl neatidėliotinų ATL sandorių. Sutarties pasirašymo data: 2008-03-09. Sutartį pasirašęs asmuo: generalinis direktorius Pranas Noreika.

2. Emission allowances single trade agreement tarp AB „Lietuvos elektrinė“ ir Gazprom Marketing & Trading Limited dėl prekybos ATL, patvirtintų taršos mažinimo vienetų (CER) ir taršos mažinimo vienetais (ERU). Sutarties data: 2008-07-01, sutarties pakeitimo data: 2009-05-07. Sutartį pasirašęs asmuo: generalinis direktorius Pranas Noreika.

3. EU Allowances borrowing agreement 2009 tarp AB „Lietuvos elektrinė“ ir STX SERVICES BV dėl apyvartinių taršos leidimų skolinimo (bei visi pakeitimai). Sudarymo data: 2009-12-01, 2009-03-09. Sutartis pasirašęs asmuo: generalinis direktorius Pranas Noreika.

Taip pat prašome išnagrinėti, ar sudarant ir pasirašant šias sutartis, jų pakeitimus ir priedus bei įmonės vardu prisiimant įsipareigojimus, nebuvo pažeisti įstatymai, kiti teisės aktai, bendrovės įstatai ir bendrovės norminiai aktai. Ar pasirašydama šias sutartis ir prisiimdama įsipareigojimus bendrovė tinkamai valdė rizikas ir išnaudojo visas kitas galimybes patenkinti galimą ATL poreikį.

Seimo narys Jurgis Razma

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!