- Reklama -
 Kauno meras Visvaldas Matijošaitis . KK nuotr.
Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. KK nuotr.

Mokyklų bendruomenės ir visuomenininkai skambina pavojaus varpais. “Iškilo reali grėsmė, kad Kaunas tampa mero ir jo vadovaujamo “Vieningo Kauno“ įgeidžių ir interesų įkaitais. Dauguma sprendimų priimama nesitariant nei su ugdymo įstaigų bendruomene, nei su socialiniais partneriais”, – teigė protesto akcijos rengėjai.

Liepos 12 dieną, antradienį, Kauno sporto mokyklos “Viltis” bendruomenė kartu su Lietuvos tėvų forumu rengia protesto akciją prie Kauno miesto savivaldybės.

Lietuvos lengvaatlečių rinktinės lopšiu vadinamos “Vilties” mokyklos bendruomenę pribloškė Kauno valdžios užmojai sunaikinti šią įstaigą, sujungiant ją su Kauno centro mokykla.

Kauno valdžios nuo buldozerio principo nesustabdė ir faktas, kad ką tik pasibaigusiame Europos lengvosios atletikos čempionate dalyvavo devyni “Vilties” auklėtiniai.

Apie tai, kad “Vilties” mokyklos gali nelikti, treneriai ir sportininkai atsitiktinai sužinojo čempionato išvakarėse.

“Vilties” mokyklos direktorius Vaclovas Kidykas patvirtino, kad su mokyklos bendruomene apie jokias reformas net nebuvo diskutuota.

“Apie mūsų mokyklos ateitį lemsiančias permainas sužinojau, galima sakyti, atsitiktinai. Birželio 29-ąją su reikalais lankiausi pas savivaldybės sporto skyriaus vedėją Mindaugą Šivicką, kuris patenkino mano prašymą dėl komandiruotės į Europos čempionatą. Netrukus jis prasitarė, kad jau artimiausiu metu bus sprendžiama dėl mokyklų sujungimo. Įdomu, kada mus būtų pasiekusi ši informacija, jei ne mano apsilankymas savivaldybėje”, – stebėjosi V. Kidykas.

“Vilties” mokyklos treneriai ir sportininkai šokiruoti, kad į liepos 12-osios miesto tarybos posėdžio darbotvarkę šis klausimas įtrauktas, net neišklausius pačių mokyklos bendruomenės ir lengvosios atletikos specialistų nuomonės.

Lietuvos tėvų forumo tarybos pirmininkas Audrius Murauskas atkreipia dėmesį, kad tai ne pirmas kartas, kai dabartinė Kauno valdžia demonstruoja aroganciją, suvedinėja sąskaitas su neįtikusiais asmenimis, visiškai ignoruodama bendruomenių atstovus.

Taip neseniai Prano Mašioto ir Ryto pradinėms mokykloms neleista formuoti anksčiau numatytų klasių. Mokyklos bendruomenei savo interesus teko ginti teisme, kur jau pasiektos pirmosios pergalės.

Spjūvis mokyklų bendruomenėms – ir slapta brukama centralizacija. Pradėta įgyvendinti centralizuotos buhalterijos reforma jau patiria fiasko, tačiau ties tuo Kauno valdžia nesustoja. Kuria naujas centralizacijos schemas. „Vieningo Kauno“ buldozerio nestabdo nei specialistų, nei moksleivių tėvų prieštaravimai.

Dar viena mero vienvaldystės iliustracija, bandymas suklaidinti Šv. Mato gimnazijos bendruomenę, grasinant uždaryti šią mokyklą. Tokį sprendimą gali priimti tik Kauno miesto taryba, tačiau meras  su niekuo nederinęs ir negavęs įgaliojimų, Šv. Mato gimnazijos bendruomenei siuntė klaidinančias žinutes. Švietimo ministerija, Vyriausybės atstovas prie Kauno apskrityje neigiamai įvertino tokią mero iniciatyvą. Deja, iš mero bendruomenė atsiprašymo nesulaukė, o tik patiria dar didesnį spaudimą.

„Vieningo Kauno“ buldozeris, palaikomas koalicijos bendrininkų socialdemokratų bei liberalų, traiško visus demokratijos principus.

“Esanti situacija verčia sunerimti daugelį miesto pedagogų, mokyklų vadovų, tėvų, jų vaikų bei mokyklų bendruomenių, ir su rūpesčiu bei nepasitikėjimu žvelgti į rytojaus dieną”, – kalbėjo A. Murauskas.

Lietuvos tėvų forumas, visada pasisakęs ir palaikęs mokyklų bendruomenių teisę ir galimybę pačioms būti atsakingoms už savo vaikų geriausių ugdymosi sąlygų sudarymą ir puoselėjimą, siūlo palikti joms pačioms galimybę apsispręsti.

“Tik pati bendruomenė, būdama brandi, pilietiška ir atsakinga, turinti kompetentingą, kūrybingą ir gebantį atsakingai veikti mokyklos vadovą gali ir turi nuspręsti, koks kelias ir būdas yra geriausias jos vaikams, tėvams ir pedagogams. O valdžia (tiek miesto, tiek ir valstybės mastu) turi palaikyti, padėti ir paremti šių teisingų bendruomenės sprendimų realizavimą ir konkretų įgyvendinimą”, – mano forumo vadovas.

Kviečiame neabejingus kauniečius burtis ir stabdyti įsigalėjusį slibiną bei liepos 12, antradienį, 8 val. 30 min. dalyvauti protesto akcijoje prie Kauno miesto savivaldybės.

Kauniečiams neužtenka tik gražiai remontuojamų gatvių ir su tuo susijusių akcijų, kuriose liaupsinama Kauno valdžią.

Kauniečiai yra Lietuvos piliečiai verti gyventi laisvame ir demokratiškame mieste. Kauno valdžia buvo rinkta tarnauti kauniečiams, o ne tenkinti siaurus verslo, asmeninius ar partinius interesus.

Lietuvos tėvų forumo tarybos pirmininkas
Audrius Murauskas

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!