- Reklama -
"Žinome, kad Baltarusijos AE yra statoma eksportui," -spaudos konferencijoje sakė Gabrielius Landsbergis. KK nuotr.
“Žinome, kad Baltarusijos AE yra statoma eksportui,” – spaudos konferencijoje sakė Gabrielius Landsbergis. KK nuotr.

64 702 Lietuvos Respublikos piliečių pasirašė dėl įstatymo projekto, kuris uždraustų Lietuvoje pardavinėti Astravo atominėje elektrinėje (AE) pagamintą elektros energiją ir neleistų šiai elektrinei naudotis Lietuvos elektros energetikos sistema.
Tokią informaciją šiandien spaudos konferencijoje paskelbė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis. Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavo iniciatyvinės grupės dėl parašų rinkimo prieš Baltarusijos AE vadovas dr. Žygimantas Pavilionis ir parašų rinkimo koordinatorė Aistė Gedvilienė.
„Noriu padėkoti žmonėms, kurie pasirašė ir palaikė idėją, kad piliečiai, išreikšdami savo pilietinę poziciją, gali visavertiškai dalyvauti išreiškiant šalies poziciją, – pažymėjo TS-LKD partijos pirmininkas. – Šia iniciatyva pirmiausia kalbame apie savo valstybės galimybes užtikrinti saugumą, suteikti teises naudotis mūsų valstybės infrastruktūra tik toms valstybėms, kurios laikosi tarptautinių saugumo reikalavimų. O toms, kurios piktnaudžiauja savo galia, to neleisti. Akivaizdu, kad elektros energijos trūkumas, kurį patiriame uždarę šilumines elektrines ir nestatydami naujų generavimo šaltinių, kaimyninėms valstybėms suteikia labai patrauklias galimybes parduoti Lietuvai elektros energiją. Dar daugiau – naudojantis elektros energijos tinklais, kuriuos jau nutiesėme ir tiesiame toliau į Lenkiją ar Švediją, eksportuoti elektros energiją ir iš to pelnytis. Akivaizdu, kad Lietuva remiama prie sienos įkaite, kai nebegalėsime sukontroliuoti savo energetikos tinklų ir mumis bus naudojamasi“.
Didžiausią nerimą kelia tai, kad Baltarusijos AE nėra saugi. Pirmiausia – pažeista tarptautinė Branduolinės saugos konvencija, kuri konstatuoja, kad aikštelė branduolinei jėgainei turėjo būti suderinta su kaimynine valstybe, jei jėgainė statoma taip arti kaimyninės valstybės sienos. Be to, vien per pastaruosius pora mėnesių elektrinėje įvyko nelaimės ir niekas negali objektyviai įvertinti, kokio masto jos buvo. Baltarusija informaciją nuslėpė ir, tikėtina, ateityje nuslėps.
Anot G. Landsbergio, vienas esminių klausimų, kurį kėlė pasirašiusieji įstatymo iniciatyvą, ar dar įmanoma sustabdyti Astravo AE statybas.
„Mūsų atsakymas visada buvo „taip“. Mūsų nuomone, būtent šis įstatymas, kurį teikiame Seimui, yra vienas svarbiausių žingsnių stabdant Astravo AE statybas. Žinome, kad Baltarusijos AE yra statoma eksportui. Jei Baltarusijos pusė aiškiai žinotų, kad mes eksportą ribojame, ekonominės naudos iš elektrinės nebelieka, ji nuostolinga, todėl didelė tikimybė, kad tai sustabdytų statybas“, – svarstė G. Landsbergis.
Baltarusija yra deklaravusi tikslus du trečdalius pagaminamos elektros energijos eksportuoti į Vakarus tranzitu per Lietuvą, daugiausia į Lenkiją bei Švediją. Tad Lietuvai užkirtus kelią elektros tranzitui, Baltarusija turėtų padaryti savo išvadas ir pirmiausia – ekonomines.
Techniškai elektros eksportą būtų galima užkirsti Lietuvos-Baltarusijos pasienyje pastačius galią ribojančius nuolatinės srovės keitiklius.
Ypač aktyviai parašų rinkimo akcijoje dalyvavęs Ž. Pavilionis atkreipė dėmesį į Lietuvai atstovauti turinčio Europos Komisijos nario socialdemokrato Vytenio Andriukaičio atsisakymą pasirašyti.
Ž. Pavilionis prisiminė: „Man teko garbė paskutinę dieną komisarą sutikti prie KGB rūmų, kur rinkau parašus ir dar kartą V. Andriukaičiui pasiūlyti pasirašyti. Jis atsisakė, sakydamas, kad nėra čia ko užsiimti šiuo reikalu, Astravas yra saugus. Tai nėra gerai ir tai tikrai nepadės išlošti šios bylos Briuselyje bei įtikinti kitų Europos Sąjungos narių, pačios Europos Komisijos ir Europos Parlamento“, – teigė Ž. Pavilionis.
Diplomatas kritikavo Lietuvos ir Vakarų „santykių atšildymo“ su Baltarusija politiką sakydamas, kad Astravo AE statybų nutraukimas ir galėtų būti „šio atšildymo sąlyga“. Ž. Pavilionis ragino Lietuvą burti tarptautinę koaliciją prieš Astravo AE. Tuo tarpu dabar tik pataikaujama Baltarusijai nesiimant jokių realių veiksmų, kad Astravo AE būtų sustabdyta.
Tam, kad Elektros energetikos sistemos bei elektros energijos rinkos apsaugos įstatymo projektas būtų pateiktas Seimui, iniciatoriams reikėjo surinkti 50 tūkst. parašų. A. Gedvilienė pasidžiaugė, kad visoje Lietuvoje pavyko sutelkti per 300 savanorių, ypač – jaunimo, kurie noriai įsitraukė į akciją. Apskritai, didžioji dalis pasirašiusiųjų – jaunimas, suprantantis, kad vos 50 km nuo Lietuvos sostinės statoma tarptautinių saugumo ekspertų kritikuojama atominė jėgainė kelia didžiulę grėsmę visai Lietuvai.
Parašai šiandien buvo įteikti Vyriausiajai rinkimų komisijai, kuriai per 15 dienų juos patvirtinus, įstatymo projektas keliaus į Seimą, kur turės būti įtrauktas į artimiausią Seimo posėdžio darbotvarkę.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!