- Reklama -

EP narys Justas Vincas Paleckis. KK nuotr.

Penktadienį, spalio 26 d., priimtoje rezoliucijoje Europos Parlamentas (EP) ragina Europos Sąjungos valstybes vengti naudoti esamas vizų išdavimo procedūras, kurios prieštarauja Europos Sąjungos Tarybos ir Komisijos pastangoms stiprinti Baltarusijos pilietinę visuomenę.

Pasak europarlamentaro socialdemokrato Justo Vinco Paleckio, šiuo raginimu EP sukritikavo Lietuvą, kuri referendumo dėl atominės elektrinės išvakarėse neįsileido prieš branduolinių jėgainių statybą Baltarusijoje, Rusijoje ir Lietuvoje pasisakančių Baltarusijos aktyvistų Tatjanos Novikovos ir Mikalajaus Ulasevičiaus.

Europarlamentaras pažymėjo, kad ruošiant rezoliuciją kai kurios EP frakcijos pasisakė už tiesioginį Lietuvos papeikimą ir raginimą Baltarusijos aktyvistų atsiprašyti, tačiau derybų metu pavyko pasiekti kompromisą neminėti Lietuvos vardo ir konkretaus atvejo aplinkybių.

Minimi Baltarusijos aplinkosaugininkai rugsėjo 26 d. Seime vykusioje konferencijoje turėjo skaityti pranešimus. Tačiau Lietuvos pasienio postuose aktyvistai, ne kartą lankęsi Lietuvoje, sužinojo, jog jie įtraukti į nacionalinį „nepageidaujamų asmenų“ sąrašą.

Paaiškėjo, kad Lietuvos migracijos departamentas, remdamasis Lietuvos užsienio reikalų ministerijos konfidencialia informacija, uždraudė šiems aktyvistams įvažiuoti į Lietuvą. Tokį sprendimą neįleisti jų į Lietuvą Baltarusijos nevyriausybinių organizacijų atstovai pavadino politiškai motyvuotu ir pareiškė, kad šis Lietuvos žingsnis pažeidžia žmogaus teises ir gali sustiprinti Baltarusijos valdžios institucijų represijas. T.Novikova ir M.Ulasevičius Migracijos departamento sprendimą apskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Socialdemokratas J.V. Paleckis yra EP delegacijos ryšiams su Baltarusija pirmininko pavaduotojas, jis taip pat paskirtas EP Baltarusijos pranešėju.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!