- Reklama -

Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Prezidentūros nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva parengtos ir skubos tvarka Seimui teikiamos Baudžiamojo kodekso, Kriminalinės žvalgybos, Seimo rinkimų ir Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymų pataisos. Jų tikslas – griežtinti baudžiamąją atsakomybę už rinkėjų papirkinėjimą ir sudaryti galimybę šalinti iš rinkimų nesąžiningai konkuruojančius politikus bei partijas.

„Rinkėjų papirkinėjimas yra nusikaltimas, už kurį turi būti baudžiama adekvačiomis bausmėmis. Atsakomybę už rinkimų skaidrumą turi prisiimti ir partijos. O teisėsauga ir Vyriausioji rinkimų komisija turi užtikrinti, kad politinėje kovoje dalyvautų tik sąžiningi politikai”, – sako Prezidentė.

Šalies vadovė siūlo rinkėjų papirkinėjimą laikyti ne lengvu, o apysunkiu nusikaltimu ir bausmę už jį padidinti du kartus – nuo 3 metų iki 6 metų laisvės atėmimo. Taip pat baudžiamojon atsakomybėn siūloma traukti ne tik rinkėjus papirkinėjusius asmenis, bet ir tuos, kurie inicijavo ir organizavo šią nusikalstamą veiką.

Atsakomybę už rinkėjų papirkinėjimą siūloma taikyti ne tik fiziniams, bet ir juridiniams asmenims – tai yra ir politinėms partijoms. Dabar politinės partijos neatsako už sukčiaujančius savo narius.

Prezidentė taip pat siūlo naikinti kandidatams į Seimą taikomas privilegijas ir šalinti juos iš rinkimų iškart, kai tik nustatomi padaryti pažeidimai. Šiuo metu Seimo rinkimams galioja išskirtinė sąlyga, kai likus 15 dienų iki balsavimo net ir užfiksavus pažeidimus, negalima pašalinti kandidatų ir partijos iš rinkimų. Europos Parlamento ir savivaldybių tarybų rinkimuose tokių privilegijų nėra.

Prezidentės teigimu, Vyriausiosios rinkimų komisijos veikla turi būti objektyvi ir nešališka sprendžiant rinkimų pažeidimų klausimus. Todėl šalies vadovė siūlo uždrausti partijų deleguotiems komisijos nariams dalyvauti sprendžiant šiuos klausimus.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!