- Reklama -

Prezidentūros nuotr.
Prezidentūros nuotr.
Prezidentūros nuotr.
Prezidentūros nuotr.

Belgijos sostinėje susirinkę Europos Sąjungos valstybių ir vyriausybių vadovai pritarė Lietuvos siūlymui į Vadovų Tarybos išvadas įtraukti nuostatą iki 2015 m. panaikinti ES regionų energetinę izoliaciją.

Ketvirtadienį ir penktadienį Vadovų Tarybos darbe dalyvaujanti Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė, jog šis sprendimas reiškia tvirtą ES politinę paramą Lietuvos siekiui užtikrinti energetinį saugumą.

„Elektros jungtys su Švedija ir Lenkija, Baltijos šalių integracija į Vakarų Europos energetinę sistemą turi didelę politinę ir ekonominę reikšmę Lietuvai. Užsitikrinę alternatyvų energijos tiekimą sumažinsime priklausomybę nuo monopolinio dujų tiekėjo ir užkirsime kelią energetiką naudoti kaip politinės įtakos įrankį”, – sakė Prezidentė.

Šalies vadovė teigimu, užsitikrinus Europos politinę paramą, mūsų tikslas, kad Lietuvos energetiniam saugumui svarbiems projektams būtų užtikrinta finansinė parama naujoje ES biužetinėje perspektyvoje.

Vadovų Tarybos išvadose taip pat atsižvelgta į kitą Lietuvos siūlymą, kad ES kaimyninės šalys būtų įtrauktos į branduolinės saugos užtikrinimo procesą. Europos Sąjunga sieks įvertinti, kaip visose atominėse elektrinėse jos kaimynystėje, taip pat ir Astrave bei Kaliningrade planuojamose statyti AE, yra taikomi griežti tarptautiniai saugos reikalavimai tiek technologijoms, tiek personalui, statybinėms konstrukcijoms ir priežiūrai.

27 ES šalių vadovai taip pasirašė Kroatijos stojimo į Europos Sąjungą sutartį. Pasak šalies vadovės, Kroatija taps ES nare 2013 m. liepos 1 d., Lietuvai kaip tik pradedant pirmininkavimą ES.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!