- Reklama -

Mantas Adomėnas. KK nuotr.

Gruodžio 7 d., šeštadienį, popiežius Pranciškus priėmė grupę Europos šalių parlamentarų ir politikų, ginančių viešame gyvenime žmogaus orumą ir iš jo išplaukiančias vertybes, palaikančių ryšius su Romoje prieš penkerius metus įkurtu Dignitatis humanae (Žmogaus orumo) institutu. Privati audiencija vyko pačioje Popiežiškųjų rūmų šerdyje esančioje barokinėje Klemenso salėje. Joje dalyvavo keli Lietuvos parlamentarai, parlamentinės grupės „Už žmogaus orumą“ nariai dr. Mantas Adomėnas (grupės vadovas), Vilija Aleknaitė-Abramikienė, dr. Rimantas Jonas Dagys, Donatas Jankauskas bei Ronaldo Reagano Namų direktorius Justas Šireika.

„Jūsų institutas, – kreipėsi į politikus ir parlamentarus popiežius Pranciškus, – gina žmogaus orumą, remdamasis fundamentalia tiesa, kad žmogus yra sukurtas pagal Dievo paveikslą ir panašumą. Žmogaus prigimtinis kilnumas nepavaldus jokiai valdžiai ar ideologijai. Mūsų epochoje, atnešusioje tiek daug laimėjimų ir vilčių, deja daug kur įsivyravo žmogaus atmetimo kultūra, nesiskaitanti su jo orumu. Šios kultūros aukos – pirmiausia silpniausieji: negimusieji, seni žmonės, sunkiai sergantieji, skurdą kenčiantieji. Dominuojanti kultūra į juos žiūri kaip į atliekas, išmeta juos lauk iš mechanizmo, kuris žūtbūt privalo sklandžiai suktis. Toks iškreiptas neteisingas žmogaus ir visuomenės modelis įgyvendina praktinį ateizmą, nesuderinamą su Dievo žodžiu: „Sukurkime žmogų pagal mūsų paveikslą ir panašumą“ (Pr 1,26).

„Jei svarstome šį žodį, jei leidžiame, kad jis belstųsi į mūsų asmeninę ir visuomeninę sąžinę, jei leidžiame, kad verstų peržiūrėti mūsų mastymo ir veiklos būdus, prioritetus ir pasirinkimus, tuomet galime tikėtis permainų. Šio žodžio galia užkerta kelią kiekvienam, kas kėsinasi į kito žmogaus teises ir orumą. Šis žodis grąžina viltį kiekvienam, kas pats nepajėgia apsiginti, kas neturi jėgų ir priemonių apginti savo gyvybę, savo kančią ir savo teises,“ –kalbėjo Šv. Tėvas.

Popiežius pasveikino Žmogaus orumo grupių Europos parlamentuose iniciatyvą, kuria siekiama padėti asmenims, bendruomenėms ir institucijoms geriau suprasti žmogaus orumo principo – laisvės ir teisingumo pagrindo – etinį ir socialinį vertingumą. Popiežius taip pat paragino katalikus politikus bendradarbiauti su visais krikščionimis, o taip pat ir nekrikščionimis, įsitikinusiais, kad žmogaus asmuo visada turi būti tikslas ir niekada negali būti priemonė.

Popiežiui Pranciškui asmeniškai buvo pristatytas parlamentinės grupės „Už žmogaus orumą“ vadovas Mantas Adomėnas, trumpai papasakojęs Šv. Tėvui apie grupės veiklą ir gyvybės bei šeimos vertybių gynimo iniciatyvas Lietuvoje.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!