- Reklama -

LLRA pirmininkas V.Tomaševskis. KK nuotr.

LLRA paskvilis „LLRA: buvusios akademinės nomenklatūros nacionalizmas ir chameleonizmas“, išspausdintas Lenkijos finansuojamame portale L24.lt lietuviškai, lenkiškai, rusiškai ir dar angliškai, taip pat kitame, matyt, lenkams prijaučiančiame portale, peržengia visas ne tik elementarios kultūros, bet ir bent kiek blaivaus mąstymo ribas.

“Komentuodamas laišką, LLRA lyderis Valdemar Tomaševski pabrėžė, kad laiške jis pasigenda argumentų”. Bet kur LLRA argumentai?

V.Tomaševskio nuomone, “laiško autoriai yra nacionalistų organizacijos „Vilnija“ aktyvistai”. Tai visiškas melas, tiek dėl “Vilnijos” apibūdinimo, kaip “nacionalistų organizacijos”, tiek dėl laiško autorystės. Pati LLRA pripažįsta, kad “Vilnija” siekia sumažinti politinę LLRA įtaką. Argi tai nacionalizmas? Tai – politinė kova, pripažįstama visame pasaulyje.

“Nacionalistų organizacija „Vilnija“, negalinti pasigirti jokiais nuveiktais darbais, išskyrus lenkų puolimą pasitaikius kiekvienai progai”. Bet juk tai pačios LLRA apibūdinimas, kaip tik ji kiekviena proga puola Lietuvą ir lietuvius, tiek Lietuvos lenkakalbėje spaudoje, o dar daugiau Lenkijoje ir užsienyje. “Vilnija” kovoja už lietuvių teises pačioje Lietuvoje, kai LLRA siekia diskredituoti Lietuvą visame pasaulyje.

„Kaip žinia, net šešios organizacijos patvirtino Lietuvoje pažeidžiamų žmogaus teisių faktą“. Jokia organizacija nepatvirtino Lietuvoje pažeidžiamų žmogaus teisių faktų, nė viena tarptautinė organizacija, o remtis tokiu autoritetu, kaip Šalčininkų rajono lenkų mokyklų mokinių tėvų forumas su tokia ponia Renata Cytacka, akivaizdžiai spjaunančia į Lietuvos įstatymus, iš viso juokinga.

„Į rinkimus mes žengiame kartu su Rusų aljansu ir Lietuvos liaudies partija“, prieš rinkimus aiškino LLRA. Dar daugiau – Vyriausiosios rinkimų komisijos rinkimuose dalyvaujančių partijų ir koalicijų sąrašuose buvo aiškiai parašyta “Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų Aljanso koalicija “Valdemaro Tomaševskio blokas”. LLRA paskvilio aiškinimas, kad tai nebuvo koalicija gali būti aiškinamas tik visiško melo pagrindu.

„Nemažai laiško autorių yra buvusios sovietų akademinės nomenklatūros atstovai, kuriems labai neblogai sekėsi buvusio režimo laikais“. Didesnį absurdą sunku būtų ir sugalvoti, taip išeitų, kad, pvz., gydytojas, gydęs ligonius sovietmečiu, irgi padėjo sovietų valdžiai, tiksliau sovietų žmonėms, tarp jų ir Lietuvos lenkams, todėl dabar turėtų būti smerkiamas. O studentus, tarp jų ir V.Tomaševskį, kurie mokėsi „TSKP istoriją“ sovietiniuose universitetuose, taip pat reikėtų laikyti sovietų valdžios kolaborantais?

LLRA aiškina, kad „Lietuvos lenkai tesiekia, kad būtų atkurta padėtis, buvusi Lietuvai ką tik atgavus nepriklausomybę“. Visišku proto užtemimu reikėtų vadinti tokį siekį. Tiesą sakant, Lietuvos lenkai ne kartą deklaravo, kad sovietmečiu jiems buvo geriau negu laisvoje Lietuvoje…

„Manęs nestebina šis dar vienas laiškas, kuriuo kurstoma tautinė nesantaika”. Čia kaip toje patarlėje: “Pats muša, pats rėkia”. Šimtai LLRA skundų Lietuvoje, Lenkijoje ir Europoje prieš “lietuvių valdžią” yra pats tikriausias tautinės nesantaikos kurstymo pavyzdys.

“Lenkai siekia tik to, ką turėjo 1991 metais, kai kartu kovojome už nepriklausomybę, kas galiojo 19 metų, ir kas, deja, 2010 metais V. Landsbergio partijos buvo anuliuota“. Čia nereikia nė komentarų, panašius pareiškimus dabartinės Lietuvos istorijoje sunku būtų ir surasti, negi lenkai vėl nori kovų už nepriklausomybę, negi nori, kad Lietuva būtų vėl okupuota?

Egidijus Palaitis

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!