- Reklama -
Griovimo darbus teko organizuoti Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai prie Aplinkos ministerijos. KK nuotr.

Šiemet, vykdant teismų sprendimus, priverstinai nugriauti jau aštuoni neteisėti statiniai. Jų statytojams neįvykdžius teismo įpareigojimo pašalinti neteisėtos statybos padarinius per nustatytą laiką, griovimo darbus teko organizuoti Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai prie Aplinkos ministerijos (VTPSI).

„Gaila, kad tenka imtis tokių kraštutinių priemonių, bet neteisėtos statybos Lietuvoje turi išnykti, – sako aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas. – Naivu tikėtis, kad savavališkas statinys prasprūs pro mūsų pareigūnų akis. Esame itin sustiprinę statybos valstybinę priežiūrą“.

Priverstinai nugriauti statiniai buvo statomi nepasirūpinus statybą leidžiančiais dokumentais (SLD). Taip pasielgė Merkio ichtiologiniame draustinyje, Varėnos rajone, sumaniusi pirtį suręsti vietos gyventoja. Ją teismas įpareigojo išardyti paklotus pirties pamatus ir sutvarkyti statybvietę. Kadangi sprendimas nebuvo įvykdytas, teko tai padaryti priverstinai.

Vilniaus rajone su žeme sulyginti neteisėtai pradėto statyti dvibučio gyvenamojo namo pamatai Avižienių seniūnijoje ir du pastatai Pagirių kaime. Jų statytojai taip pat neįvykdė teismų sprendimų.

Sostinės Žvėryno rajone organizuojant priverstinį nelegalios tvoros, pastatytos valstybinėje žemėje, griovimą, savininkas didžiąją jos dalį suskubo nusigriauti pats, todėl patirs mažai nuostolių. Užtat priverstinis nugriovimas brangiai kainuos kitam Vilniaus gyventojui, savavališkai pastačiusiam dvibutį namą sodininkų bendrijoje „Verkiai“ Verkių regioninio parko teritorijoje. Nors jis galėjo šį statinį įteisinti – per tam tikrą laiką parengti namo projektą ir gauti SLD, to nepadarė. Prasidėjo ilgai užtrukę teismų procesai, buvo pasirašyta ir taikos sutartis, bet statytojas neįvykdė jos sąlygų. Todėl namą teko priverstinai nugriauti.

Nebaigtas gyvenamasis namas ir pirtis Labanoro regioniniame parke priverstinai nugriauti ne dėl jų statytojo kaltės, o todėl, kad teismas pripažino neteisėtais jam Ignalinos rajono savivaldybės išduotus leidimus statyti.

Už visus priverstinio griovimo darbus sumokėta 43,17 tūkst. eurų iš Aplinkos apsaugos rėmimo programos lėšų. Šias išlaidas turi atlyginti nugriautų neteisėtų statinių statytojai.

Nuo savavališkos statybos nustatymo ar statinio SLD pripažinimo negaliojančiu iki teismo sprendimo įvykdymo – ilgas ir sudėtingas kelias. Ypač ilgai tęsiasi teismų procesai, žmonės naudojasi teise skųsti sprendimus. Daug kas priklauso ir nuo antstolių aktyvumo. Tačiau bet kokiu atveju savavališkas statinys pasmerktas nugriauti. Todėl daug paprasčiau ir pigiau laiku pasirūpinti reikalingais statybos dokumentais ir pagal juos statyti.

AM inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!