- Reklama -
Teisingumo ministras uždraudė įkalinimo įstaigų parduotuvėse prekiauti "nesveiku" maistu - bulvėmis, grikiais, ryžiais, tačiau "sveikų" cigarečių prekybos neuždraudė. KK nuotr.

Teisingumo ministrui R.Šimašiui patvirtinus naujas vidaus tvarkos taisykles ir uždraudus įkalinimo įstaigų parduotuvėse nuteistiesiems nusipirkti bulvių, ryžių, grikių ir kitų „prabangos prekių“, šalies įkalinimo įstaigose nuo pirmadienio pradėta nuteistų bado akcija. Vakar Lietuvos pataisos namuose badavo apie tūkstantis bausmę atliekančių asmenų.

Tuo tarpu Marijampolės pataisos namuose dėl bado akcijos, kaip skelbiama socialiniame tinklapyje FB, prasidėjo represijos.

„Visus nuteistuosius, kurie paskelbė bado akciją prieš Teisingumo ministro 2003 metu liepos 2 dienos įsakymo Nr. 194 „Dėl Pataisos įstaigų Vidaus Tvarkos Taisyklių patvirtinimo“ pakeitimo, vietinė valdžia pradėjo gąsdinti fiziniu susidorojimu ir uždarinėti į karcerį bei pagrasino, kad bus įvedamos į įkalinimo įstaigas kareivinės pajėgos.

Nuteistieji, kurie parodė iniciatyvą administracijos kartu su nuteistaisiais susirinkimo metu, kur buvo kalbėta dėl žmogaus teisių pažeidimų, jau yra baudžiami.

Iš administracijos pusės yra daromos provokacijos tam, kad kiltų riaušės“, – rašo Marijampolės pataisos namuose bado akcijoje dalyvaujantys asmenys.

Jie redakcijai teigė, kad nežino ar verkti, ar juoktis, paskaičius viešai pateikiamus Teisingumo ministerijos argumentus, jog uždraustos „nesveikos“ prekės.

„Teisingumo ministras uždraudė pardavinėti bulves, ryžius, grikius, bet cigarečių neuždraudė. Tai cigaretes rūkyti, reikia suprasti, yra sveika, tik bulves ar grikius, ar ryžius valgyti – nesveika?“ – Teisingumo ministro R.Šimašiaus naujai patvirtintomis taisyklėmis stebėjosi nuteistieji.

Jie teigė manantys, kad kažkas iš Kalėjimų departamento sąmoningai siekia išprovokuoti neramumus šalies įkalinimo įstaigose.

„Kiekvieną dieną badaujančių skaičius vis didėja ir tai gali būti pati rimčiausia bado akcija per visą Lietuvos kalėjimų istoriją. Kam reikalinga, kad dabar Lietuvoje prasidėtų neramumai dar ir įkalinimo įstaigose?“ – iškėlė retorinį klausimą bado akcijos dalyviai.

Papildyta 17.25 val.

“Karšto komentaro” duomenimis, oficialiai pateikiamas badaujančiųjų skaičius yra mažesnis, nei badauja iš tiesų: pvz., Kybartų pataisų namuose raštiškai atsisakė maitinimo 310 asmenų, tuo tarpu teigiama, kad ten badauja 116.

Papildyta 19.35 val.

Protestuodami prieš Teisingumo ministro naujai patvirtintas taisykles, 30 bado akcijos dalyvių Alytaus pataisos namuose persipjovė venas, Vilniaus pataisų namuose esantys sunkai sergantys ligoniai atsisakė vaistų.

Bado akcijos dalyviai teigia, kad viešai pareikšta, jog bado akcijos dalyviai apsipirko už 480 000 Lt, yra sąmoningas klaidinimas, nenurodant, kad buvo pirktas geriamas vanduo, cigaretės ir higienos prekės. “Jeigu padalintų šitą sumą iš įkalinimo įstaigose esančių asmenų skaičiaus, tai pamatytų, kad vienam asmeniui gaunasi apie 50 Lt”, – redakcijai sakė bado akcijos dalyviai.

Štai, pavyzdžiui, koks buvo Marijampolės bado akcijos dalyvio pirkinių sąrašas:  dantų šepetukas (oral B expert) –  7.90 Lt  šampūnas “Wash and go”, 2 vnt. – 10.80 Lt, kava “Lavazza”,  2 vnt. – 29.20 Lt, tualetinis popierius, 8 rulonai – 8.00 Lt, arbata “Presto su citrina ir ženšeniu” – 6.49 Lt. Iš viso vienam asmeniui gaunasi  63.00 Lt.

“Tačiau apie tai, kad bado akcijos dalyviai nevalgo – kad maistas yra užrakintas, o raktai pareigūnams atiduoti, o durys – užantspauduotos, pataisos namų administracija žurnalistams nepasako”, – teigė bado akcijos dalyviai.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!