- Reklama -

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius. KK nuotr.

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius pirmadienį dalyvavo Taline vykusiame Baltijos Ministrų Tarybos (BMT) Ministrų Pirmininkų susitikime, kuriame aptarti klausimai dėl bendrojo elektroninio parašo, bendrų regiono projektų susisiekimo ir energetikos srityse bei Baltijos kelio 25-mečio minėjimo.

Lietuva palaiko Estijos idėją dėl bendro Baltijos regione elektroninio parašo ir pritarė tolesniam veiksmų planui. Pasak premjero, artimesnis šalių bendradarbiavimas šiuo klausimu padės pasiekti užsibrėžtus tikslus ir įvykdyti įsipareigojimus Europos Sąjungai.

Daugiausia diskusijų sukėlė klausimas dėl bendro projekto „Rail Baltica“. Baltijos Ministrų Taryboje tartasi dėl tarpvyriausybinės sutarties, bendros įmonės kūrimo ir kreipimosi į Europos Sąjungos institucijas dėl projekto finansavimo. Premjeras dar kartą pabrėžė Vilniaus įtraukimo į projektą svarbą.

„Norėčiau pabrėžti, kad Lietuva suinteresuota ir tvirtai įsipareigojusi įgyvendinti „Rail Baltica“ projektą. Ekspertai intensyviai dirba tam, kad būtų išspręsti visi klausimai. Norėčiau pažymėti, kad labai svarbu pateikti bendrą Baltijos valstybių paraišką CEF (Connecting Europe Facility) iki 2016 metų. Projektas turėtų atliepti visų dalyvaujančių valstybių interesus. Lietuva yra viena iš dalyvaujančių šalių. Todėl labai svarbu pabrėžti, kad, kaip kad sutarėme Bendroje deklaracijoje, Vilniaus jungtis turi būti traktuojama kaip integrali „Rail Baltica“ geležinkelio ir jo infrastruktūros vystymo dalis“, – sakė premjeras. Primename, jog Susisiekimo ministrai deklaraciją pasirašė 2013-ųjų rugsėjį.

Premjeras taip pat pabrėžė, jog AECOM studijoje, kuriai ministrai pirmininkai pritarė 2011 metais, iškeltas projekto tikslas – sujungti visas Baltijos šalių sostines, tad turi būti įtrauktas ir Vilnius, tik tuomet projektas turės teigiamą poveikį viso Baltijos regiono ekonominiam augimui.

Remiantis AECOM studija, rekomenduota, jog raudonosios trasos pasirinkimas „Rail Balticai“ būtų tiriamas toliau, detalios išlaidų ir naudos analizės forma ieškant perspektyviausios išeities, kokiu būdu į projektą būtų galima įtraukti Vilnių.

„Mes ketiname parengti ekonominio naudingumo studiją, kuria galėsime pasinaudoti sprendžiant, kaip į projektą integruoti Vilnių“, ¬– sako premjeras.

BMT premjerai sutarė, kad Vilniaus klausimas nėra kliūtis tolesniam projekto įgyvendinimui, toliau bus sprendžiami techniniai klausimai ir rengiami dokumentai ES finansavimui gauti.

Estija pristatė regioninio suskystintųjų gamtinių dujų terminalo klausimą. Lietuva remia šį projektą, dėl kurio vietos dar svarstoma (Estijoje ar Suomijoje).

Latvija pristatė klausimą dėl Baltijos kelio 25-mečio minėjimo. Vyksta paruošiamieji darbai šioms metinėms pažymėti. Lietuvos Vyriausybės vadovas informavo, jog sausio 23 d. Lietuvos Vyriausybėje sudaryta darbo grupė minėjimo renginiams pasirengti, kuriai vadovauja Vyriausybės pirmasis vicekancleris Remigijus Motuzas. Sprendžiama, kaip į renginius pritraukti daugiau šeimų, jaunimo, užsienio lietuvių ir įvairių bendruomenių.

Susitikime su Lenkijos premjeru Donaldu Tusku premjeras pristatė klausimą dėl projektų energetinei nepriklausomybei pasiekti. Į klausimus dėl Visagino atominės elektrinės kitame premjerų susitikime atsakymus paruoš BMT Vyresniųjų pareigūnų komitetas. Premjeras A. Butkevičius informavo, jog šiuo metu dirba Lietuvos tarpinstitucinė komisija bendros elektros energijos gamybos, sinchronizavimo su žemyninės Europos tinklais klausimais. Tikimasi, jog į atvirus klausimus bus atsakyta iki vasario pabaigos, o bendrą poziciją Baltijos šalys galės formuluoti jau gegužės pabaigoje.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!