- Reklama -
“Tai šventė, po kurios visus metus turi knygų, gali atsiversti ką nori, kai niekas nemato, netrukdo, neprisipažinti, ką skaitai”, – atidarydama mugę šmaikštavo Prezidentė. KK nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė atidarė 17-ąją tarptautinę Vilniaus knygų mugę.

Knygų mugė, peržengdama kultūrinio renginio rėmus, tampa daugialypiu reiškiniu, gilinasi į svarbiausius Lietuvos visuomenės gyvenimo iššūkius ir pasaulines problemas.

Prezidentė, Knygų mugės globėja, atidarydama mugę, įsijungė į pagrindinę jos temą „Personažas ieško autoriaus“.

„Personažais esame kiekvienas, kartais geresnis, kartais blogesnis, kartais norime juo būti, o kartais ir ne, ir ši tema paliečia mus kiekvieną.

O Knygų mugė tampa svarbiausiu ne tik žinių, švietimo, bet ir kultūros, didžiulės visuomeninės diskusijos forumu. Knyga atneša žinių apie viską, kas vyksta mūsų galvose, širdyse, kas vyksta mūsų šeimose ir kas vyksta aplink Lietuvą, kuo gyvena pasaulis. Todėl šio pasaulio personažais esame visi.

Kartais juos galime atrasti knygoje, kartais – pamatyti panašumų. Svarbiausia, kad knyga ir personažai ir toliau padeda mums gyventi, pažinti pasaulį, priimti sprendimus”, – sakė Prezidentė.

Šalies vadovė pabrėžė, kad Knygų mugė – tai didelė šventė Lietuvai ir visam regionui. Ji parodo skaitančią, mąstančią Lietuvą. Kuo ši Lietuvos dalis didesnė, tuo valstybėje daugiau šviesos.

Sveikindama mugės dalyvius – leidėjus, autorius, skaitytojus – Prezidentė visiems linkėjo rasti sau tinkamų knygų, kurios lydės ištisus metus.

“Tai šventė, po kurios visus metus turi knygų, gali atsiversti ką nori, kai niekas nemato, netrukdo, neprisipažinti, ką skaitai”, – atidarydama mugę šmaikštavo Prezidentė.

Valstybės vadovė apžiūrėjo Knygų mugės stendus, aplankė vaikų literatūros ir muzikos sales, bendravo su mugės dalyviais.

Pirmąją dieną – dėmesys bibliotekoms ir vaikų literatūrai

Pirmąją mugės dieną, simboliškai vadinama „Bičiulių diena“, dėmesys skiriamas moksleiviams, bibliotekoms ir bibliotekininkams: visus besidominčius kviečia interaktyvios „Bibliotekų erdvės“ renginiai, taip pat galima pasirašyti peticiją „Už naujas knygas bibliotekose!“. Vaikų literatūros salėje ir kūrybinėje studijoje „Tu gali sukurti knygą“ nuo ankstyvo ryto į susitikimus kviečia ir dirbtuves rengia ne tik žinomiausi Lietuvos, bet ir užsienio iliustratoriai, knygų dailininkai ir kūrėjai.

Šiandien taip pat apdovanojami ir Gražiausios 2015 metų knygos bei Jurgos Ivanauskaitės premijos laureatai, vyksta diskusijos apie migraciją, humanitarinių mokslų literatūros vertimų svarbą, naujų filosofijos knygų pristatymai. Nuo 16.30 val. Knygos kino salėje prasideda ukrainiečių-lietuvių vakaras „Tavo balsas mano sakiny“, kuriame skaitoma poezija, vyksta filmo peržiūra, pokalbiai.

Dvigubai išaugusioje Muzikos salėje šiandien įteikiami „Auksinių ir platininių diskų“ apdovanojimai, rengiama profesionalams skirta konferencija, o nuo scenos ir stenduose su lankytojais bendrauja, naujausius įrašus pristato ir koncertus rengia žinomi Lietuvos atlikėjai.

Septynioliktą kartą vykstanti Vilniaus knygų mugė tapo didžiausiu kultūriniu įvykiu Lietuvoje ir vienu iš populiariausių renginių, kurį kasmet aplanko daugiau kaip 60 tūkst. žmonių. Mugė sujungia daugelį gyvenimo sričių: čia susipina kultūra, menas, mokslas, švietimas, istorija, verslas, politika, iškeliamos ir svarstomos socialinės, kultūros, politikos aktualijos.

Šiemet didžiausia ir svarbiausia knygų mugė Baltijos šalyse ne tik tęsia prigijusias tradicijas, siūlo įdomią, turiningą kultūrinę programą, dvigubai išaugusios Muzikos salės renginius bei koncertus, bet ir kviečia diskutuoti, susitikti su autoriais, susipažinti su šiuolaikiniais užsienio ir lietuvių kūrėjais, naujausiais leidiniais.

Visa renginių programa pateikiama oficialiame Vilniaus knygų mugės tinklapyje http://vilniausknygumuge.lt bei specialioje programėlėje išmaniesiems telefonams.

Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO mugė vyks iki sekmadienio.

Daugiau nuotraukų iš knygų mugės čia >>>

Knygų mugė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!