- Reklama -

Plakatas iš mitingo prie Vilniaus miesto savivaldybės prieš aukštas šildymo kainas. KK nuotr.

Nors energetikos liūtai, paskelbus, jog Generalinė prokuratūra pareiškė įtarimus Vilniaus energijos vadovams, buvo išklausyti netgi per valstybinę TV, ir jie formavo gyventojų, kurie permokėję už šildymą Vilniaus mieste, nuomonę – esą čia susidorojimas, o ne išsamaus tyrimo dėl apvogtų gyventojų, rezultatas, tačiau atvykti į apklausą šaukiamam būtina – ar tu A.Janukonis, ar „paprastas pilietis“.

Kaip elgtųsi teisėsauga „paprastam mirtingajam“ neatvykus į apklausą, neva dėl to, jog jis pareiškęs prašymą traktuoti jį specialiuoju liudytoju o ne įtariamuoju?

Visų pirma, teisėsaugoje yra tokia įprasta praktika, jog byloje būna prokuroro nutarimas, jog jeigu įtariamasis slapstytis, vengs atvykti arba atsakys duoti parodymus, tuomet įtarimus reikia pareikšti būtinai.

Tačiau A.Janukoniui jau yra pareikšti įtarimai, jis PRIVALO atvykti šaukiamas į apklausą, o ne reikalauti pakeisti jo statusą. Statuso nustatymas galimas pačioje tyrimo pradžioje, kai dar nėra pareikšti įtarimai, ir yra sprendžiama, ar asmuo bus įtariamuoju, ar tik specialiuoju liudytoju.

A.Janukonis, neatvykdamas į apklausą, pats save pasmerkė įtariamojo statusui, nes atvykus ir davus išsamius parodymus, galima ir išvengti to statuso. Žiūrint, ką apklausoje pasakysi ir kiek būsi naudingas tyrimui. Tyrimuose būna, jog tyrėjai ar prokuroras, susipažinę su parodymais, nusprendžia, jog nėra pakankamai duomenų teisti žmogų, todėl pakeičia į liudytojo ar specialiojo liudytojo statusą: tačiau tai atliekama tik pačiam įtariamajam įrodymais ir liudijimais nurodžius kitus įtariamuosius, kurie yra kalti dėl įvykių, pateikus daiktinius ir rašytinius įrodymus apie kitų asmenų veiką.

Baudžiamajame procese padavus prašymą, skundą, pareiškimą, procesas nesustoja.

Todėl akivaizdu, jog A. Janukonis padarė grubią klaidą ir jam gali būti kardomosios priemonės paskirtos. Jos yra sukurto tam, kad būtų garantuojamas procesinių veiksmų atlikimas: taigi, kad įtariamasis atvyktų šaukiamas į apklausą.

Gali būti, jog būtent kardomųjų priemonių ir nori išvengti A.Janukonis, tačiau jos dabar ne tik kad gali, bet ir privalo būti paskirtos, nes įtariamasis vengia atvykti į apklausas šaukiamas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!