- Reklama -

Buvęs "Alfa" grupės vadas M.Golovatovas (viduryje)

Lietuvos žiniasklaidoje pasirodžius informacijai apie Sausio 13-osios bylą, vis primenama, kad 2011 metų liepos mėnesį Austrijoje, Vienos oro uoste, pagal Europos arešto orderį buvo sulaikytas buvęs KGB karininkas Michailas Golovatovas, įtariamas dalyvavęs Sausio 13-osios įvykiuose Vilniuje, ir kad, nepraėjus ir parai, buvo paleistas. Oficialiai pateikiama versija – Austrijai pritrūko duomenų. Tačiau kokios tikrosios M.Golovatovo paleidimo Austrijoje priežastys, iki šiol buvo nutylima.

Pagal Europos arešto orderį išduodant žmogų kitai valstybei, kaltės įrodymai nėra tikrinami. Žmogus atiduodamas pasitikėjimo pagrindu.

Tuo tarpu žmogaus išdavimo procedūros ekstradicijos tvarka yra kitokia. Būtent ekstradicijos tvarka numato, kad šalis, kuri prašo išduoti žmogų ekstradicijos pagrindu, pateikia žmogaus išdavimo pagrindą patvirtinančius įrodymus, t. y., kad tas žmogus, kurį prašoma išduoti, padarė nusikaltimą.

Kadangi Michailas Golovatovas yra Rusijos pilietis, o Rusija nėra Europos Sąjungos narė, jai Europos arešto negalioja. Tai reiškia, kad dėl M.Golovatovo atidavimo galima kreiptis tik Rusijos ir Lietuvos teisinės pagalbos sutarties pagrindu. Ir būtent toje sutartyje numatyta ekstradicijos tvarka. O ką tai reiškia? Kad Lietuva privalo Rusijai pateikti įrodymus, jog tas ar kitas žmogus padarė nusikaltimą. Tačiau į Rusiją iš Lietuvos tik buvo siunčiami raštai: „Prašome išduoti“, o į prašymus pateikti įrodymus – neatsakyta.

Beje, Europos arešto orderis negalioja ir Vokietijoje: Vokietijos Federacinės Respublikos Konstitucinis teismas 2005-07-18 sprendimu paskelbė Vokietijos Europos arešto orderio aktą negaliojančiu, todėl asmenų išdavimas iš Vokietijos kitoms Europos Sąjungos valstybėms narėms gali būti vykdomas pagal 1957 m. Europos Konvenciją dėl ekstradicijos.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!