- Reklama -

Susidariusioje situacijoje G.Songaila ir R.Kupčinskas paprašė Prezidentės pagal savo kompetenciją imtis visų būtinų priemonių, kad būtų užtikrinta vaiko gerovė. KK nuotr.

Šiandien 11.00 val. du Seimo nariai Gintaras Songaila ir Rytas Kupčinskas Lietuvos Respublikos prezidentūroje įteiks laišką Lietuvos Respublikos Prezidentei Daliai Grybauskaitei. Šiame kreipimesi Seimo nariai atkreipia Prezidentės dėmesį į Kėdainių rajono apylinkės teisėjo Vitalijaus Kondratjevo gruodžio 16d. sprendimą dėl mažamečio vaiko, kuris trejus metus gyveno pas globėją, skubaus perdavimo motinai, susijusiai su dar neištirta Kauno pedofilijos byla.

Seimo nariai laiške nurodė, kad vadinamasis vaiko gyvenimo vietos nustatymas neįeina į Civilinio proceso kodekse nustatytus skubiai vykdomų teismo sprendimų ir nutarčių atvejus. G.Songailos ir R.Kupčinsko nuomone, teisėjo Vitalijaus Kondratjevo sprendimas be aiškiai nurodytų teisėtų motyvų apriboja proceso dalyvių teisę „apeliuoti aukštesnės instancijos teismus“, o tuo pačiu ir jų konstitucinę teisę į bešališką teismą. Vieną kartą Panevėžio apygardos teismas toje pačioje byloje jau panaikino tokį skubaus vykdymo sprendimą. Kai neįsiteisėjusiu teisėjo sprendimu vaikas bus išplėštas iš jo gyvenamosios aplinkos, ar vėliau neteks jį ten sugrąžinti? – klausia Seimo nariai.

Jie pabrėžė, kad teisėjas deramai neatsižvelgė į paties vaiko teises bei interesus, į jo paties nuomonę, tuo šiurkščiai pažeisdamas Lietuvos ratifikuotą Vaiko teisių konvenciją. Nustatydamas galutinį vaiko perdavimo terminą teisėjas galimai viršijo savo kompetenciją, nes nesirėmė specialistų išvadomis. Be to, vaikas perduodamas asmeniui, kuriam valstybė netgi skyrė asmeninę apsaugą, o tai reiškia, kad mažametė pateks į galimai pavojingą aplinką.

G.Songaila ir R.Kupčinskas paprašė Lietuvos Respublikos Prezidentės svarstyti klausimą, ar šis teisėjas nepažeidė esminių vaiko teisių, kurias gina Konstitucija, Konvencija, Civilinio proceso kodeksas ir kiti įstatymai; ar jis tuo nepažemino teisėjo vardo, jei pasitvirtintų informacija, jog teisėjas nustatė būsimą vaiko gyvenimo vietą, nesiremdamas įstatymo nustatyta tvarka būtinomis specialistų išvadomis apie būsimų gyvenimo sąlygų tinkamumą vaikui.

Seimo narių manymu, teisėjas Vitalijus Kondratjevas diskredituoja visą Lietuvos teisėsaugą bei pačią valstybę. Jie pasiūlė atidžiai patikrinti visas aplinkybes, susijusias su teisėjo Vitalijaus Kondratjevo gruodžio 16d. sprendimu, ir, jei faktai pasitvirtintų, siūlo Prezidentei tokį teisėją šalinti iš pareigų. Susidariusioje situacijoje G.Songaila ir R.Kupčinskas paprašė Prezidentės pagal savo kompetenciją imtis visų būtinų priemonių, kad būtų užtikrinta vaiko gerovė.

“Šiandien gautą Seimo narių G. Songailos ir R. Kupčinsko kreipimąsi dėl „Kėdainių rajono apylinkės teismo teisėjo Vitalijaus Kondratjevo”, Prezidentūra LR Teismų įstatymo nustatyta tvarka perdavė nagrinėti kompetetingai institucijai – Teisėjų tarybai, kad būtų atliktas kreipimesi nurodytų aplinkybių tyrimas”, – šiandien 13.20 val. išplatino pranešimą Prezidentės spaudos tarnyba.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!