- Reklama -
Senamiesčio mokyklos bendruomenė protestuoja prieš mokyklos uždarymą. Organizatorių nuotr.
Senamiesčio mokyklos bendruomenė protestuoja prieš mokyklos uždarymą. Organizatorių nuotr.

Protestuodami prieš Vilnius Senamiesčio mokyklos reorganizaciją šios mokyklos Bendruomenė, visuomenės veikėjai, politikai antradienį susirinko į jau 5 protesto akciją.
Už mokyklos išsaugojimą pasisakė ne tik šį piketą organizavusi Bendruomenė, bet ir Vilniaus miesto savivaldybės Tarybos nariai Žilvinas Šilgalis, Romualda Poševeckaja, Aleksandr Fiodorov, visuomenės veikėjai Žilvinas Radavičius, Liudmila Riabenko, Georgios Macukatov, Tatjana Michniova, Ela Kanaitė, poetė Galina Ivanova.
Protesto dalyviai pasirašė kreipimąsi į Vilniaus miesto merą Remigijų Šimašių, miesto Tarybą. Pagrindinis prašymas – atidėti mokyklos reorganizaciją iki 2020 metų arba grįžti prie pirminio mokyklų reorganizavimo plano.
Problema: Vilniaus Senamiesčio mokyklą buvo ketinama jungti su Vilniaus Liepkalnio pagrindine mokykla. Šioje mokykloje dėstymas vyksta rusų ir lenkų kalbomis. Vilniaus Senamiesčio mokyklos administracija Vilniaus miesto savivaldybei 2016 metų pavasarį pareiškė nuomonę, kad pagal savo nuostatus negali priimti lenkiškų klasių, kadangi mokykloje dėstymas vyksta lietuvių ir rusų kalbomis. Nebuvo platesnės diskusijos šiuo klausimu, todėl Senamiesčio mokyklos administracija nenumatė tokių pasekmių. Liepkalnio mokykla pareiškė, kad sutinka priimti Senamiesčio mokyklą. Todėl tai buvo viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl Vilniaus miesto savivaldybės Taryba priėmė tokį nutarimą. Tiesiog įvyko nesusikalbėjimas. Nesitikėjo, kad lietuvių ir rusų kalba dėstanti mokykla bus prijungta prie rusų bei lenkų kalbomis dėstančios mokyklos, to nesuderinus su bendruomenėmis.
Vilniaus Senamiesčio bendruomenė prieštarauja reorganizacijai teigdama, kad yra pasirengusi deryboms dėl šios mokyklos išsaugojimo. Moksleiviai ir jų tėvai atsisako eiti į Liepkalnio mokyklą teigdami, kad juos tenkina buvimo Vilniaus Senamiesčio mokykloje faktas. Vaikai parašė laišką Merui, buvo surinkti Senamiesčio mokyklos Bendruomenės parašai prieš reorganizaciją, visa tai įteikta Merui Remigijui Šimašiui 2017 02 01.
Apie Vilniaus Senamiesčio mokyklos moksleivių tėvų ir moksleivių atsisakymą vesti savo vaikus į Vilniaus Liepkalnio pagrindinę mokyklą patys tėvai pareiškė 2017 01 11, 2017 02 01 piketuose prie Vilniaus miesto savivaldybės, Vilniaus Senamiesčio mokyklos protesto vakaronėje “Mokykla-mūsų namai !”, vykusioje 2017 01 27, 2017 01 09 mokyklos Bendruomenės aerofilmavimo-protesto akcijoje, pasipriešinimas Senamiesčio mokyklai buvo parodytas ir Vilniaus miesto savivaldybės Taryboje 2016 12 21 ir 2016 02 01. Tai tvirta visos Vilniaus Senamiesčio mokyklos Bendruomenės, o ne kelių pavienių asmenų, pozicija.
Prašoma: Atidėti Vilniaus Senamiesčio mokyklos reorganizaciją iki 2020 metų. Per tą laiką šią švietimo įstaigą pertvarkyti atidarant joje lietuviškas klases. Lietuvių klasių atsiradimas, su tuo susijęs mokytojų kolektyvo atsinaujinimas, daugiataučiam Vilniaus Senamiesčio mokyklos jaunimui padėtų geriau integruotis į Lietuvos visuomenę. Tautų ir kultūrų įvairovė moksleiviams išeitų tik į naudą. Būtų išspręsta Vilniaus Senamiesčio mokyklos viršpločio problema. Taip pat reikėtų apsvarstyti rusiškų mokyklų perpildymo problemą. Tai kenkia moksleivių ugdymo efektyvumui. Dalį tų moksleivių taip pat būtų galima atkelti į Senamiesčio mokyklą. Yra daug įrodymų, kad Vilniaus Senamiesčio mokyklos mokytojai vaikus lavina pagarbos Lietuvos valstybei dvasia: organizuojamos ekskursijos į muziejus, valstybės įstaigas, kitus miestus ir miestelius, vyksta pažintiniai renginiai mokykloje. Neseniai įvyko pažintinė ekskursija į LR Prezidentūroje esantį Valstybės pažinimo centrą, moksleiviai ir mokytojai 3 etapais paminėjo Vasario 16-ąją. Su mokyklos atributika, balionais ir Trispalvėmis žygiavo “Lietuvos valstybės keliu”.
Vasario 22 dieną Vilniaus miesto savivaldybės Taryboje bus tęsiamas šio klausimo nagrinėjimas. Vilniaius Senamiesčio mokyklos Bendruomenė pasiduoti nenusiteikusi. Tikima, kad miesto valdžia išgirs Senamiesčio mokyklos vaikų, jų tėvų ir mokytojų reikalavimą išsaugoti Vilniaus Senamiesčio mokyklą.

Organizatorių info 

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!