- Reklama -

Vyriausybė. KK nuotr.

Socialdemokratų vadovaujama Vyriausybė toliau sieks pigesnių dujų ir elektros Lietuvos gyventojams ir verslui, siekdama palankiausių kainų ir saugaus energijos šaltinių tiekimo vartotojams. Tokia politika atitinka socialdemokratų veiklos šūkį “Svarbiausia – žmogus”, kai dujų ir elektros kainos apsprendžia ne tik kasmėnesinių sąskaitų dydį, bet ir kitų produktų bei paslaugų kainas verslui ir žmonėms, teigiama LSDP išplatintame pranešime spaudai.

„Šilumos vartotojų sąskaitas augino ne tik brangios dujos, bet ir buvusios Vyriausybės sprendimas, kad 2013 m. gyventojai ir įmonės turės paremti Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo statybą. Šių metų kovą Vyriausybės nutarimu priimtas sprendimas užtikrinti AB „Klaipėdos nafta“ galimybes finansuoti suskystintų gamtinių dujų terminalo projektą iš nuosavų ir skolintų lėšų. Kadangi šis sprendimas užtikrino Klaipėdos naftai galimybę gauti Europos investicijų banko paskolą, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) priėmė sprendimą iš kainos dedamosios išimti paramą SGD terminalui. Tai turėjo įtakos dujų kainos mažėjimui, ne tik mažėjančios importo kainos“, – praėjusią savaitę teigė premjeras A. Butkevičius.

Socialdemokratai stebisi VKEKK pozicija, kuri tvirtindama kitų metų dujų kainą priėmė sprendimą mažinti kainas vienašališkai ir mažiau negu prašė „Lietuvos dujos“. Tai pirmas atvejis, kai VKEKK dujų kainas mažina mažiau negu prašo tiekėjas.

Socialdemokratai primygtinai primena VKEKK-ai, kad žiema jau prasidėjo ir dideles šildymo sąskaitas gyventojams reikės mokėti jau dabar, o ne gegužės mėnesį. Vyriausybė dėjo visas pastangas padėti gyventojams mažinti energetinį skurdą ir palengvinti šildymo kainų naštą, todėl sprendimas kainų mažinimą nukelti atrodo nesuprantamas.

Mažėja kintamosios dalies kaina. Gyventojai, naudojantys dujas maistui ruošti, antrąjį šių metų pusmetį mokėjo 2,71 Lt. už kubinį metrą dujų. Nuo sausio 1 d. kaina mažės 4 ct, už kubinį metrą dujų reikės mokėti 2,67 Lt. Žmonės, naudojantys dujas būstui šildyti ir karštam vandeniui pajus didesnį pokytį – šiemet už kubinį metrą dujų mokėję 2,09 Lt, nuo sausio mokės 24 centais mažiau, t.y. 1,84 Lt.

Siekdama mažinti elektros kainas, lapkričio 20 d. Vyriausybė nustatė Viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) teikėjus ir paslaugų teikimo apimtį kitiems – 2014 – metams. Šiuo nutarimu sudaroma galimybė remti efektyvius vietinius elektros ir šilumos energijos gamintojus, sudarant sąlygas juos išnaudoti racionaliai, nedidinat šilumos kainos vartotojams. Vyriausybės patvirtinta maksimali remtinos elektros energijos gamybos termofikaciniu režimu apimtis 2014 metams, ji sudaro 700 GWh. Patvirtinta remtinos elektros energijos gamybos, būtinos elektros energijos tiekimo saugumui užtikrinti Lietuvos elektrinei – 900 GWh.

Atitinkamai elektra gyventojams kitąmet pinga 2,2-2,8 ct/kWh. Pagal vieno laiko zoną atsiskaitantiems gyventojams 2014 m. už elektrą reikės mokėti 47,4 ct/kWh su PVM (2013 m. – 50,1 ct/kWh). Atsiskaitantiems pagal dviejų laiko zonas – „dieninė“ elektra kitąmet kainuos 51,3 ct/kWh, „naktinė“- 37,8 ct/kWh (2013 m. tokiems vartotojams „dieninė“ elektra kainavo 54,1 ct/kWh, naktinė – 41,0 ct/kWh).

„Noriu išsklaidyti baimes – neplanuojama uždaryti dabar veikiančių termofikacinių elektrinių. Efektyvios kogeneracijos plėtra yra mūsų Vyriausybės prioritetas. Panaudodami naujos finansinės perspektyvos Europos Sąjungos lėšas prioritetą teiksime kogeneracinėms elektrinėms, kurios elektrą gamintų rinkos kaina ir kartu leistų atpiginti šilumą“, – tvirtino premjeras Algirdas Butkevičius.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!