- Reklama -

Tadas Blinda su Vince žolėse - kadras iš kino filmo "Tadas Blinda. Pradžia". "Tauras films" nuotr.

Lietuvių kūrėjų kino filmas „Tadas Blinda. Pradžia“ užkariavo ne tik lietuvių širdis – filmas pradėtas rodyti Ukrainos kino teatruose.

Kovo 29 dieną įvyko iškilmingas filmo pristatymas Ukrainos žiūrovams. Filmas yra dubliuotas rusiškai. Agnė Ditkovskytė, filme atliekanti Kristinos vaidmenį, ir Tatjana Liutaveja, vaidinanti Kristinos motiną, rusiškai įgarsino savo herojes pačios.

Lietuviškas filmas neseniai buvo pristatytas Europos Sąjungos šalių filmų festivalyje, vykusiame Indijoje. Šis filmas bus pristatomas ir Estijoje vyksiančiame festivalyje.

„Karšto komentaro“ skaitytojų dėmesiui – interviu su filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ režisieriumi Donatu Ulvydu.

Kūrėjas interviu atskleidžia savo vidinę menininko pasaulėjautą, taip pat paneigia kritikų nuomones apie filmo „komercialumą“, „paviršutiniškumą“. Kino kritikai, netgi su mokslo laipsniais, nesugebėjo įžvelgti šiame filme nei paslėptų prasmių, nei filmo istoriškumo, nei etnografinio paveldo įprasminimo. Nebuvo net analizuota, kodėl baudžiauninkas Tadas Blinda gali bajoraitei Kristinai deklamuoti eilėraščius, kodėl jis turi garbės suvokimą.

„Viskas, viskas yra atlikta sąmoningai“, – interviu pabrėžia režisierius. Į klausimą, kaip jis kūrė herojų charakterius, režisierius, tarsi filmo herojai Kristina ir Motiejus, atsako:

„Jausti reikia.Tu žinai, kad jeigu nori sukurti herojų, kurį žiūrovai mylės, tu žinai, kad tam herojui turi skaudėti…Mane jaudina scenarijus, scenarijus jaudina kūrybinę grupę, tada jau filmas su šitais jaudulio dirgikliais jaudina žiūrovą“,- teigia filmo režisierius.

Vienas garsiausių šalies kino operatorių Algimantas Mikutėnas apie filmą – pačios geriausios nuomonės. Negaili gerų žodžių ir filmo režisieriui.

„Žiūrėjau filmą su dideliu pasimėgavimu, nes „Tadas Blinda. Pradžia“ – tai profesionalo darbas“, – pabrėžė kino operatorius. „Donatui Ulvydui linkiu toliau kurti ir nesustoti. Nes jis yra gabus režisierius, gabus menininkas“.

Visą interviu skaitykite naujausiame „Karšto komentaro“ numeryje.

Kristina Apanavičiūtė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!