- Reklama -

Seimo narė R.Baškienė. K.Apanavičiūtės nuotr.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos parlamentarai Rima Baškienė ir Antanas Baura užregistravo Genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) įstatymo pataisas, leidžiančias Lietuvai tapti šalimi, visiškai uždraudusia auginti bet kokius GMO pasėlius.

„Remiantis apklausų duomenimis tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje gyventojai mano, jog auginti genetiškai modifikuotus augalus yra draudžiama. Deja, Lietuvoje nėra pakankamos teisinės bazės leidžiančios uždrausti auginti GMO tam tikroje jos teritorijoje ar visoje šalyje. Todėl, mūsų nuomone, būtina imtis priemonių tai pakeisti“, – sako Seimo narė Rima Baškienė.

Iki šiol tik Žemės ūkio rūmai, vienijantys visas žemdirbių organizacijas savo sprendimu pritarė visiškam GMO auginimo Lietuvoje apribojimui. Tačiau kitų institucijų požiūris nėra vienareikšmiškas.

„Esminė sprendimų dėl GMO leidimo ar draudimo grandis Europos Sąjungoje šiuo metu yra savivalda. Vis daugiau Europos savivaldybių priima sprendimus uždrausti GMO auginimą, todėl mes kaip žalieji, ir kaip regioninės politikos atstovai Seime, privalome sukurti teisinę bazę Lietuvos savivaldybėms pradėti teisines procedūras dėl visiško GMO auginimo draudimo jų teritorijoje“, – teigia Ignalinos raj. meras ir LVŽS valdybos pirmininkas Bronis Ropė.

Visos 110 Latvijos savivaldybės priėmė sprendimą drausti GMO auginimą. „Latvija kaip ir Lenkija eina tikrojo žalumo kryptimi ir konkuruos pasaulio maisto prekyboje ne kiekybe, o produktų kokybe. Mes kol kas delsiame tai daryti“, – sako Bronius Ropė.

Pasak valstiečių ir žaliųjų sąjungos, patvirtinus Genetiškai modifikuotų organizmų įstatymo pataisas kiekviena savivaldybė, atsiklaususi savo gyventojų nuomonės, galės pasiskelbti „laisva nuo GMO“ savivaldybe ir tokiu būdu užtikrinti, kad GMO pasėliai jos teritorijoje nebūtų auginami. Tai turėtų palankiai įvertinti tiek bitininkai, tiek ir ekologinių ūkių savininkai, mat jie labiausiai ir nukenčia nuo genetinės taršos.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!