- Reklama -
Paprastas, kasdienis namų dekoro elementas, į kurį kartais net neatkreipiame dėmesio, turi gilią ir įdomią istoriją
Paprastas, kasdienis namų dekoro elementas, į kurį kartais net neatkreipiame dėmesio, turi gilią ir įdomią istoriją

Užuolaidos sutinkamos daugumoje erdvių. Jos tokios įprastos, kad daugelis retai kada susimąsto, kaip, kodėl ir kada jos atsirado. Todėl norėdami patenkinti smalsiausiųjų troškimą sužinoti daugiau specialistai dalinasi trumpa istorija apie užuolaidas ir kaip jos einant amžiams tobulėjo.

Kokios buvo pirmosios užuolaidos?

Pirmąsias, itin primityvias užuolaidas galima buvo pamatyti dar gilioje senovėje, kai žmonės gyveno uolose ir šildėsi prie nesenai išmoktų užkurti laužų. Dažniausiai užuolaidų paskirtį atlikdavo žvėrių kailiai pakabinti ant įėjimo į uolą, ar kitą buveinę angos. Galima pasvarstyti, kodėl jos ten būdavo? Gal norint pasislėpti nuo plėšrūnų? Gal saugantis nuo vabzdžių? O gal siekiant sulaikyti šviesą ar šilumą? Ko gero, visgi tai buvo pagrindinės priežastys.

Vėlesniais laikai, ypač Šiaurės Amerikoje, išdirbti žvėrių kailiai būdavo ir toliau naudojami kaip užuolaidos. Esant tam tikroms klimato sąlygoms tai būdavo neišvengiama, vietiniai gyventojai be jų būtų neišsivertę. Benaudodami šiuos dangalus žmonės palaipsniui suprato, kad jie saugo ne tik nuo šalčio, bet ir sulaiko šviesą, sukuria privatumo, neleidžia priskristi vabzdžiams bei duoda signalą kitiems, kad šioje erdvėje kažkas jau gyvena.

Žinoma, šiais laikais užuolaidas naudojame panašioms reikmėms, tačiau jos yra įgavusios ir naujų, šiek tiek kitokių funkcijų. Mes jų nebenaudojame, norėdami parodyti, kad name kažkas gyvena, tačiau mėgaujamės apsaugine jų funkcija. Modernių užuolaidų kolekcijomis galima pasidomėti užėjus į fizinę ar elektroninę parduotuvę ir pastebėti kokių įvairių jų yra. Čia rasite platų asortimentą šiuolaikinių užuolaidų, o žvalgantis tarp jų gali būti įdomu, žinant nuo ko prasidėjo visa užuolaidų istorija.

Kodėl ir kaip jos išpopuliarėjo?

Viduramžiais, kai pradėjo rastis cechai, ir klestėti amatininkų dirbtuvės, užuolaidos buvo gaminamos didesniais kiekiais ir, žinoma, iš kitokių, modernesnių medžiagų. Šiuo laikotarpiu jos įgijo funkciją, dėl kurios užuolaidos populiarios ir šiais laikais. Tai buvo dekoratyvinė funkcija. Jos būdavo gaminamos rankomis: mezgamos, audžiamos, neriamos. Taip pat, būdavo naudodamos itin prabangios medžiagos. todėl palaipsniui tapo prabangos preke, kuri puošdavo tik turtingų ir įtakingų asmenų namų langus. Prabangios, ištaigingos užuolaidos reikšdavo aukštą socialinę gyventojų padėtį visuomenėje.

Tobulėjant gamybos technologijoms paprastėjo ir užuolaidų gamyba. Jos tapo vis labiau prieinamos, gaminamos iš paprastesnių, šiek tiek pigesnių medžiagų. Todėl pradėjo puošti dažno gyventojo namus. Taigi, medžiagų, ir pačių užuolaidų pigimą bei didelį populiarumą lėmė pramonės perversmas ir tobulėjanti tekstilės pramonė.

Be to, norintys, dažnai gali pasidomėti ir pamatyti, kaip atrodė pirmosios užuolaidos. Jų galima rasti muziejuose. Žinoma, tai, ko gero, nebus konkrečios užuolaidos, naudotos tada, tačiau jos bus atkurtos ir pagamintos šiais laikais, remiantis tuometiniais standartais ir gaminimo technologijomis.

Taigi, paprastas, kasdienis namų dekoro elementas, į kurį kartais net neatkreipiame dėmesio, turi gilią ir įdomią istoriją. Tereikia pasidomėti ir sužinosite, kad tai ne tik paprastas puošybos elementas, o kažkada gal net gyvybes saugojęs įrankis.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!