- Reklama -

KK nuotr.

Šiandien valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė Seimui pateikė dvi išvadas – Išvadą dėl 2012 m. valstybės konsoliduotųjų ataskaitų rinkinio ir valstybės biudžeto vykdymo bei Išvadą dėl 2012 metų nacionalinio ataskaitų rinkinio. „Norėčiau pažymėti pažangą sudarant valstybės ataskaitų rinkinį. Praėjusiais metais dėl šio rinkinio atsisakėme pareikšti nuomonę, o šiemet teikiame sąlyginę nuomonę, tai rodo, kad klaidų ir pažeidimų mastas mažėja. Nacionalinis finansinių ataskaitų rinkinys buvo sudarytas pirmą kartą. Dėl jo taip pat pareiškėme sąlyginę nuomonę. Tenka pripažinti, kad pagrindinė klaidų priežastis yra vis dar nekokybiškai parengiamos žemesniojo lygio viešojo sektoriaus subjektų ataskaitos. Dėl to Finansų ministerijai rekomendavome stiprinti komunikavimą su subjektais ir imtis prevencinių priemonių pasikartojančioms apskaitos klaidoms išvengti“, – apžvelgdama Seimui teikiamų Išvadų rezultatus sakė valstybės kontrolierė G. Švedienė.

Valstybės biudžeto vykdymo ataskaitos iš esmės yra teisingos, išskyrus neatitikimus tarp išlaidų ekonominės klasifikacijos straipsnių ir kitus netikslumus, kurių suma sudarė 531,9 mln. Lt. Ataskaitų rinkinyje atskleista ne visa informacija apie mokesčių ir kitų įmokų permokas valstybės biudžetui.

Vertindama 2012 metų valstybės biudžeto lėšų naudojimą Valstybės kontrolė nustatė, kad pažeidžiant teisės aktus panaudoti 63,4 mln. Lt, arba 0,3 proc. visų panaudotų asignavimų. Tai rodo, kad pažeidimų mastas nėra didelis.

Valstybės kontrolė atkreipė dėmesį, kad 26 mln. Lt valstybės išlaidų buvo apmokėtos tiesiogiai iš skolintų lėšų, neįtraukiant jų į panaudotus asignavimus. Tokia praktika yra ydinga, nes ataskaitos nerodo visų patirtų išlaidų. Nustatyta, kad 2012 metais valstybės kapitalo investicijoms faktiškai panaudota 17,8 mln. Lt daugiau lėšų, nei buvo suplanuota Seimo patvirtintoje Valstybės investicijų 2012–2014 metų programoje.

Išvadoje dėl nacionalinio ataskaitų rinkinio Valstybės kontrolė, įvertinusi valstybinių auditų ir savivaldybių kontrolierių auditų rezultatus, pateikė pastebėjimus dėl biudžetų vykdymo ir turto valdymo, valstybės biudžeto vykdymo stebėsenos, valdžios sektoriaus deficito, valstybės skolos.

VK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!