- Reklama -

Konservatoriai nori, kad Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius Seimo posėdyje atsakytų į 5 klausimus. KK nuotr.

Seimo narys, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys, Vilniaus miesto skyrių sueigos pirmininkas dr. Mantas Adomėnas kreipėsi į Ministrą Pirmininką Algirdą Butkevičių dėl žiniasklaidoje pasirodžiusios informacijos apie Socialdemokratų partijos Prezidento rinkimų strategijos projektą.

Rašte atkreipiamas dėmesys, kad interneto tinklalapyje išdėstytos nuostatos nebuvo viešai paneigtos, dokumento autentiškumas nebuvo užginčytas, nuo jame esančių teiginių nebuvo atsiribota.

Publikacijoje aprašomas rugsėjo 26 d. posėdžiavusio Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) rinkimų štabo posėdis, kuriame Ministras Pirmininkas įvardijamas kaip realiausias šios partijos kandidatas būsimuosiuose 2014 m. Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose.

„Žiniasklaidoje paviešintas rinkimų strategijos projektas stulbina atvirai deklaruojamu teisiniu nihilizmu: jame aukščiausiu politiniu lygiu yra iš anksto sąmoningai planuojami rinkimų procesą, agitacinę kampaniją bei jos finansavimą reglamentuojančių įstatymų šiurkštūs pažeidimai“, – sako M. Adomėnas.

Parlamentaras pabrėžia, kad šis dokumentas išeina už politinės partijos veiklos organizavimo ribų ir planuoja politinei kampanijai pasinaudoti Vyriausybės narių ir kitų valstybės tarnyboje aukštas pozicijas užimančių pareigūnų tarnybine padėtimi.

M. Adomėnas prašo, kad artimiausiame Seimo posėdyje Ministras Pirmininkas A. Butkevičius atsakytų į keletą po minėtos publikacijos kilusių klausimų:

1. Paviešintoje LSDP Prezidento rinkimų strategijoje rašoma, kad „Kandidatu keliant Vyriausybės vadovą yra lengviau vykdyti rinkimų kampaniją, kurią galima pradėti žymiai anksčiau, net oficialiai neiškėlus A. Butkevičiaus kandidatų į šalies prezidentus“. Pagal LR Prezidento rinkimų įstatymo 45 str. nuostatas, Seimui paskelbus rinkimų datą prasideda politinės kampanijos laikotarpis, kuris sąlygoja rinkimų agitacijos reikalavimų atsiradimą, t. y. visos išlaidos, skirtos politinei kampanijai finansuoti, turi būti apmokamos tik iš politinės kampanijos sąskaitos. Rinkimų agitacijos išlaidos bei politinės reklamos išlaidos taip pat turi būti deklaruojamos įstatymų nustatyta tvarka ir negali viršyti pagal įstatymus nustatyto didžiausio leistino politinės kampanijos išlaidų dydžio. Ši nuostata taikoma ir tais atvejais, kai prasidėjus politinės kampanijos laikotarpiui, asmuo dar nėra oficialiai užsiregistravęs pretendentu būti kandidatu rinkimuose, tačiau vykdo agitacinę veiklą. Ar Jums žinoma, kad Jūsų planuojamas veikimas yra šiurkštus LR Prezidento rinkimų įstatymo ir Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymo pažeidimas?

2. LSDP Prezidento rinkimų strategijoje rašoma, kad Ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus „rinkiminė kampanija būtų pigesnė nei kitų kandidatų. Juk Vyriausybės vadovas sulaukia daug žiniasklaidos dėmesio, o tarnybinė padėtis leidžia daryti įtaką visuomenės nuomonei.“ Ar tai reiškia, kad Jūs planuojate šiurkščiai pažeisti LR Prezidento rinkimų įstatymo 47 str.? Minėtasis straipsnis nustato, kad bet kam draudžiama naudotis tarnybine padėtimi valstybės ar savivaldybių institucijose ir įstaigose, taip pat valstybinėse ar savivaldybių visuomenės informavimo priemonėse vykdant bet kokią rinkimų agitaciją, pavesti tai daryti kitiems asmenims ar kaip nors kitaip naudojantis tarnybine padėtimi bandyti paveikti rinkėjų valią. Jeigu asmuo yra kandidatas į Respublikos Prezidentus, valstybinėse ar savivaldybių visuomenės informavimo priemonėse jis gali pasisakyti tik įstatymo nustatyta tvarka.

3. Rinkimų strategijoje rašoma, kad į rinkimų agitaciją ketinama įtraukti net ir visą LR Vyriausybę, rengiant išvažiuojamuosius posėdžius Lietuvos regionuose. Tai taip pat reiškia, kad atlikdamas tokius veiksmus Jūs ne tik pats šiurkščiai pažeistumėte LR Prezidento rinkimų įstatymo 47 str., bet ir į pažeidimą ketinate įtraukti visos LR Vyriausybės narius. Ar nemanote, kad ketinimas atlikti tokius šiurkščius pažeidimus gali reikšti ir Jūsų kaip Ministro pirmininko duotos priesaikos laikytis Lietuvos Respublikos įstatymų sulaužymą?

4. Rinkimų strategijoje taip pat rašoma, kad „reikia stiprinti ryšius su žiniasklaida, padidinti rašančių įvairiomis temomis bičiulių skaičių, panaudoti regioninę žiniasklaidą“. Prašau atsakyti, kaip konkrečiai, veikdamas kaip Ministras Pirmininkas, ketinate tai daryti? Ar tai reiškia, kad savo rinkimų kampanijoje planuojate agitacijai naudoti valstybės institucijų disponuojamas viešinimo programų lėšas? Taip pat prašau pateikti kitų metų Vyriausybės kanceliarijos planuojamo viešinimo programų biudžeto projektą bei planuojamas viešinimo veiklas.

5. Kadangi yra pagrindo manyti, jog LSDP Prezidento rinkimų strategijoje yra planuojama šiurkščiai pažeisti LR įstatymus ir atlikti veiksmus, kuriais sulaužomos aukščiausių valstybės pareigūnų duota priesaika, minėta Rinkimų strategija nebėra vien vidinis partijos dokumentas, o galimo ketinimo organizuoti ir atlikti nusikalstamą veiklą įrodymas. Todėl prašau pateikti minėtą dokumentą susipažinti LR Seimo nariams ir visuomenei.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!