- Reklama -

stock.xchng nuotr.

2011 m. gruodžio mėn. prasidėjo Europos Sąjungos finansuojamos kaimynystės ir partnerystės programos įgyvendinimas. Pagal šią programą Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Viltis“ ir Baltarusijos pagalbos negalią turintiems vaikams ir jaunuoliams asociacija „BELAPDiIMI“ vykdo dviejų metų projektą „Žmonių su negalia gyvenimo kokybės gerinimas per glaudų bendradarbiavimą“. Projekto metu kiekvienais metais bus organizuojami 4 Lietuvos patirties perdavimo seminarai Baltarusijoje, 4 mokymai Lietuvoje, meno festivalis „Uždek savo žvaigždę“ ir civilinė akcija „Palaikyk orumą“ Baltarusijoje bei psichosocialinės reabilitacijos stovykla prie jūros Lietuvoje.

Iki šiol sutrikusio intelekto asmenys patiria didžiausią socialinę atskirtį iš visų socialinių grupių. Šie žmonės ir jų šeimos ne visada gauna visapusišką pagalbą: neformalų ugdymą, poilsį ir paramą. Minėto projekto tikslas padidinti sutrikusio intelekto žmonių, jų tėvų, teisinių globėjų, kitų šeimos narių integraciją į visuomenę. Lietuvoje per 22 nepriklausomybės metus daug darbų šioje srityje nuveikė vyriausybinės institucijos ir bendrija „Viltis“, todėl daug kas mūsų šalyje pasikeitė. Baltarusijoje šie klausimai dar tik pradedami spręsti, ten iki šiol egzistuoja centralizuoto valdymo sistema, tik dabar pradedama viešai pripažinti, kad egzistuoja neįgalūs žmonės. Kadangi atstumas tarp Lietuvos ir Baltarusijos nedidelis, partneriai palaiko gerus kaimyninius santykius, todėl ketina šią problemą spręsti kartu. Projekto dalyviai užmegs draugiškus santykius, keisis gerąja patirtimi, geriau pažins kaimyninės šalies kultūros paveldą. Visos projekto veiklos parodys visuomenei, kaip svarbu turėti lygias piliečių teises. Kadangi tai yra integruotas projektas, manoma, kad tarpvalstybinis poveikis abiejose šalyse bus vienodas. Jis teigiamai įtakos Lietuvos ir Baltarusijos bendradarbiavimą kultūros, ekonomikos, švietimo srityse, skatins geresnį kaimyninį bendradarbiavimą.

Šiuo tikslu š.m. sausio 24-25 d. Vilniuje Sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijoje „Viltis“ įvyko pirmasis partnerių iš Lietuvos ir Baltarusijos susitikimas. Jo metu aptartos veiklos (seminarai, festivaliai, vasaros poilsio stovyklos ir kt.), suplanuotas preliminarus veiklų tvarkaraštis bei aptarti kiti klausimai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!