- Reklama -

Atsižvelgdami į Vladimiro Putino režimo tyčinius išpuolius prieš Ukrainos gyventojus, europarlamentarai trečiadienį pripažino Rusiją terorizmą remiančia valstybe.

EP rezoliucijoje, kuriai pritarė 494 EP nariai, 58 nepritarė, o 44 susilaikė, pažymima, kad tyčiniai Rusijos pajėgų išpuoliai ir žiaurumai prieš Ukrainos gyventojus, civilinės infrastruktūros naikinimas ir kiti šiurkštūs tarptautinės ir humanitarinės teisės pažeidimai prilygsta terorizmui ir karo nusikaltimams. Todėl europarlamentarai pripažįsta Rusiją valstybe, kuri remia terorizmą ir naudoja teroristines priemones.

Kadangi ES kol kas neturi teisinio mechanizmo, kuris leistų valstybę pripažinti terorizmo rėmėja, ar terorizmą remiančių valstybių sąrašo Europos Parlamentas ragina ES ir jos valstybes sukurti tokį sąrašą ir į jį įtraukti Rusiją. Tai leistų Maskvai taikyti tam tikras svarbias sankcijas ir turėtų didelį ribojamąjį poveikį ES santykiams su Rusija.

Šiuo metu ES turi su teroro aktais susijusių asmenų, grupių ir organizacijų sąrašą, ir europarlamentarai ragina į jį įtraukti „Vagnerio grupę“, 141-ą specialų motorizuotą pulką („Kadyrovo karius“) ir kitas Rusijos finansuojamas ginkluotas grupuotes ar įgaliotinius.

Europos Parlamentas taip pat ragina ES labiau izoliuoti Rusiją tarptautiniuose santykiuose, susilaikyti nuo renginių Rusijoje organizavimo, riboti Rusijos veiklą tarptautinėse organizacijose. Jie taip pat siūlo silpninti diplomatinius santykius su Rusija, sumažinti iki būtino minimumo ES kontaktus su Rusijos pareigūnais ir uždaryti su Rusijos valdžios institucijomis susijusias ir ES veikiančias organizacijas, kurios platina propagandą.

Europarlamentarai ragina ES valstybes nedelsiant priimti 9-ąjį ES sankcijų Rusijai paketą. Jie taip pat nori, kad ES šalys aktyviai užkirstų kelią, tirtų ir patrauktų baudžiamojon atsakomybėn už bet kokį galiojančių sankcijų vengimą. Jie ragina, kad ES valstybės kartu su Europos Komisija svarstytų galimas priemones prieš šalis, bandančias padėti Rusijai apeiti jau taikomas ribojamąsias priemones.

EP nariai ragina toliau remti nepriklausomą Rusijos karo nusikaltimų tyrimą ir prašo ES valstybes padėti įsteigti specialų tribunolą Rusijos nusikaltimams prieš Ukrainą ištirti.

Rezoliucijas dėl Rusijos paskelbimo teroristine ar terorizmą remiančia valstybe jau yra priėmę Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Čekijos parlamentai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!