- Reklama -

Ar iš tiesų Lietuva "paspringo" norvegiškomis dujomis?

„Norėdama įrodyti savo ekonominę nepriklausomybę nuo Rusijos, Lietuva pati save įvarė į spąstus“, – taip skelbiama Rusijos žiniasklaidoje apie Lietuvos suskystintų dujų terminalą (SDT).

Lietuvos SDT lyginamas su skrynia be rankenų: esą panešti neįmanoma, o numesti – negalima, nes pasirašytos brangių dujų pirkimo iš Norvegijos sutartys.

Teigiama, kad Lietuva, statydama SDT, planavo dujas tiekti Estijai ir Latvijai, tačiau jos pirkti 1,5 karto brangesnes dujas atsisakė.

Pati Lietuva pereiti vien tik prie suskystintų dujų negali, kadangi  žymiai pabrangtų šildymas, o pramonė taptų nerentabili.

„Lietuva bandė tiekti dujas į Ukrainą, tačiau „Gazpromas“ ir Baltarusija atsisakė suteikti savo dujų transporto sistemą, kas nenustebino, kadangi su kaimynais reikia gyventi draugiškai, o Lietuva seniai tai pamiršo“, – SDT nesėkme džiaugiamasi Rusijos žiniasklaidoje.

Pažymima, kad liko vienintelė išeitis – „Klaipėdos nafta“, kuri yra SDT „Independence“ operatorius, kreipėsi į Norvegijos kompaniją „Statoil“, prašydama sumažinti perkamų dujų kiekį.

Pagal ilgalaikes suskystintų dujų tiekimo sutartis, kurias pasirašė Lietuva, „Statoil“ per penkerius metus kasmet patieks 0,54 mlrd. kubinių metrų dujų.

„Tai yra privalomas mažiausias kiekis – mažiau Lietuva pirkti negali“, – pažymima Rusijos žiniasklaidoje. Ir patikslinama – esą mažiau Lietuva gali pirkti, tačiau vis tiek turės mokėti kaip už 540 milijonų kubinių metrų.

„Pasirodo, ne vienas „Gazpromas“ reikalauja vykdyti sutartyje numatytus įsipareigojimus – Vakarų kompanijos ne prasčiau sugeba rankas išsukinėti“, – pažymima straipsnyje apie Lietuvos SDT.

Tuo tarpu brangių norvegiškų dujų Lietuva esą neturi kur dėti. „Neoficialiais duomenimis, jau šiais metais „Litgas“ turės 150-200 milijonų kubinių metrų dujų, nupirktų iš Norvegijos, perteklių. Kitais metais situacija bus dar blogesnė – neparduotas dujų kiekis sudarys 240 milijonų kubinių metrų. Ir kur tą kiekį reikės dėti – išmesti į atmosferą?“ – ironizuojami mūsų politikų sprendimai.

„Taigi, SDT „Independence“ („Nepriklausomybė“) pavadinimas dabar labai simbolinis. Lietuvos valstybė tapo priklausoma nuo savo pačios skubotų ir neapgalvotų veiksmų“, – konstatuojama Rusijos žiniasklaidoje.

Ten pateikiami ir tokie Lietuvos SDT dujų kainos skaičiai: norvegiškų dujų kaina – 328,9-365,5 JAV dol. už 1000 kubinių metrų. SDT papildomos išlaidos – dar 145 JAV dol. už 1000 kubinių metrų. Dar 60 dolerių už 1000 kubinių metrų kainuoja dujų suskystinimas/išskystinimas. O jeigu būtų pridedama dar nors 5 doleriai pelno, galutinė kaina būtų 539-576 JAV dol.

„O „Gazpromas“ tiekia dujas už 370 JAV dolerių. Ir tai jau galutinė kaina. Štai ir gaunasi, kad rusiškos dujos yra 1,5 karto pigesnės už norvegiškas“, – suskaičiavo lietuviškąjį norvegiškų dujų biznį Rusijoje.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!