- Reklama -

Pasak Prezidentės, jei Graikija sąžiningai vykdytų savo įsipareigojimus, o ne šantažuotų euro zonos šalis ir pasyviai lauktų sprendimų, situacija jau būtų suvaldyta. Nuotr. iš lrp.lt

Į neeilinį euro zonos šalių vadovų susitikimą susirinkę lyderiai aptaria susidariusią sunkią finansinę padėtį Graikijoje ir tolesnius veiksmus siekiant rasti išeitį.

Skubos tvarka sušauktame susitikime dalyvaujanti Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė, jog siekdama įveikti sunkumus, Graikija privalo vykdyti įsipareigojimus ir gyventi pagal savo išgales. Pasak šalies vadovės, negalima iš kitų reikalauti pinigų, o patiems sėdėti sudėjus rankas ir pasyviai laukti.

„Graikijos ekonomika atsidūrė labai pavojingoje padėtyje, nuo kurios labiausiai kenčia šalies žmonės. Tai – neatsakingos kelių kartų politikos pasekmė. Graikijos vyriausybė turi suprasti, jog norint įveikti krizę reikia suremti pečius, vykdyti reformas ir gyventi pagal savo išgales”, – sakė Prezidentė.

Pasak šalies vadovės, jei Graikija sąžiningai vykdytų savo įsipareigojimus, o ne šantažuotų euro zonos šalis ir pasyviai lauktų sprendimų, situacija jau būtų suvaldyta.

Prezidentės teigimu, Lietuva ir kitos ES šalys 2008-2009 m. taip pat buvo atsidūrusios sudėtingoje situacijoje, tačiau ėmėsi neatidėliotinų ir griežtų taupymo priemonių bei sėkmingai įveikė sunkumus. Atsakinga fiskalinė politika padėjo sėkmingai įveikti krizę ir atsigauti ekonomikai.

Graikijai nepavykstant susitarti su tarptautiniais kreditoriais – Europos Centriniu Banku (ECB) ir Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) – valstybė atsidurtų ant nemokumo ribos. Birželio pabaigoje Graikija turi grąžinti 1,5 milijardo eurų TVF. Visa Graikijos skola sudaro 177 procentus šios šalies BVP.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!