- Reklama -
KK nuotr.

Europos centrinio banko vadovo M. Draghi ryžtingumas liepos 26 d. pranešime leido prabilti apie naują lyderį, galintį išvesti Europą iš krizės. Teigiamiems rinkos pokyčiams kol kas užteko vien pakilios ECB vadovo retorikos. Tačiau kol Mario Draghi kalba apie pastangas nugalėti Europą apėmusią krizę, analitikai jau laukia kada tos ryžtingos kalbos virs realiais veiksmais.

Ketvirtadienio ECB prezidento pasakymus, jog jie padarys viską, kad būtų išlaikytas euro stabilumas, rinkos stebėtojai vertina kaip užuominas apie drąsią intervenciją į valstybių skolininkių vidaus politiką. Teigiamai į M. Draghi ketinimus sureagavo ir Eurozonos valstybių vadovai.

ECB žada imtis kardinalių veiksmų tam, jog galėtų užtikrinti Ispanijai žemesnes skolinimosi kainas Ispanijai ir Italijai. Ta pačia pakilia retorika nuskambėjo žodžiai, jog Europos centrinis bankas neleis nuskęsti šioms dviem su krize kovojančioms valstybėms. Jau kitą dieną po pareiškimo palūkanos už šešių mėnesių trukmės vyriausybės obligacijas siekė 2,54 proc., lyginant su praėjusio mėnesio 2,957 proc. palūkanomis.

A. Jimas O‘Neilas iš „Goldman Sachs“ ryžtingus M. Draghi pasisakymus pavadino pirmaisiais lyderystės ženklais, o tikro lyderio išsigandusioms Eurozonos valstybėms reikėjo jau seniai. „Reakcija vertybinių popierių biržoje po M. Draghi kalbos tiesiog stulbinanti“, – sakė J. O‘Neilas. Analitikas mano, jog padidėjęs verslo pasitikėjimas, kurį sukėlė ECB vadovo kalbos, buvo tai, ko dabar labiausiai trūko. Taip pat J. O‘Neilas įsitikinęs, jog būtent drąsūs pareiškimai yra didelė dalis sėkmės, nes jie greičiausiai paveikia investuotojus.

Tačiau nemaža dalis ekspertų abejoja, jog bus pasiekta ryškesnių rezultatų. Praėjus kelioms dienoms po ECB vadovo kalbos vėl pastebėtas nežymus euro smukimas. „Nordea“ valiutų strategas Nielsas Christensenas teigė, jog M. Draghi turi kuo greičiau patvirtinti savo kalbas realiais veiksmais, antraip ketvirtadienį pasiektas efektas bus trumpalaikis.

„CMC Markets“ finansų ekspertas Michaelas Hewsonas apie ketvirtadienio kalbą atsiliepė gana pašaipiai, jog būtų tiesiog nuostabu, jei Mario Draghi veiksmai susidurtų su jo paties retorika. Didelių vilčių nepuoselėjantis ekspertas mano, jog Europa turėtų pasirengti nusivylimui, kuris įvyks jau netrukus praėjus šiokiai tokiai euforijai po M. Draghi kalbos.

Pagal užsienio spaudą

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!