- Reklama -

„Viešojoje erdvėje kartu su pirmalaikių rinkimų idėja sklando klausimas – ar mūsų laukia labai gili recesija ir kada tiksliai ji bus giliausia. Nedėkingas darbas prognozuoti, bet pabandykime paskaičiuoti“, – savo prognozes feisbuke paskelbė Lietuvos Pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius.

„Ką žinome? Žinome, kad Lietuvos BVP I šių metų ketvirtį sumažėjo 3 proc. palyginus su praėjusių metų pirmuoju ketvirčiu.

Žinome, kad pramonės produkcija mažėja didėja nedarbo lygis, vartojimas mažėja. Taigi, trys iš trijų recesijos ženklų jau yra čia. Žinome, kad Lietuvos pramonės pasitikėjimo rodikliai ir gamybos užsakymų rodikliai prastesni nei ES.

Žinome, kad apdirbamosios gamybos pirkimų vadybininkų indeksas (Manufacturing Purchasing Managers‘ Index) gegužės mėnesį prastėjo, palyginti su balandžio mėn., visose pagrindinėse pasaulio ekonomikose (JAV, UK, Euro zonoje, Kinijoje) ir mūsų šaliai svarbiose šalyse (Vokietijoje, Švedijoje).

Euro zonos ketvirtinis sudėtinis pirkimų vadybininkų indeksas (Composite Purchasing Managers‘ Index) nuo gegužės mėn. keičia kryptį mažėjimo kryptimi (iki balandžio didėjo).

Įrodyta, kad būtent šis rodiklis (!) yra vienas labiausiai atspindinčių Eurozonos ekonomikos augimo tendencijas. Ketvirtinio sudėtinio pirkimų vadybininkų indekso pokytis vienu punktu reiškia ketvirtinio BVP pokytį apie 0,1 procentinio punkto. Galime visi pradėti sekti šį rodiklį.

Įvertinus visa tai, galimas spėjimas būtų, kad sunkiausias periodas mūsų laukia nuo šių metų lapkričio mėn. iki kitų metų sausio mėn. Bet tai tik spėjimas, o tokios prognozės – tikrai nedėkingas žanras“, – tokias prognozes išdėstė Vidmantas Janulevičius.

Lietuvos Pramonininkų konfederacijos prezidentas taip pat išsakė savo nuomonę, kas galėtų mus gelbėti.

„Jau nežinia kiek kartų pakartota, kad padėti galėtų įgyvendinamos ES struktūrinės ir RRF finansinės priemonės. Tačiau bėda viena nevaikšto.

Tuo metu, kai šalyje reikia ypatingo susitelkimo, paskendome politinėje nežinioje. Kokia tikimybė, kad galimos finansinės priemonės, kurios dabar reikalingos, pasieks ekonomiką?

Viskas priklausys nuo to, kaip ilgai mūsų politinę sistemą kaustys nežinios paralyžius. Lietuvos verslui būtų svarbu, kad per patį ekonominio nuosmukio piką šalyje dirbtų stabili, žinanti, su kokiomis negandomis gali susidurti ir ką reikia tokiu atveju daryti, valdžia.

Verslas ir ekonomika nelaukia, ir pačiu nepalankiausiu metu vykstanti politinė krizė tik dar vienas papildomas iššūkis ir taip pastarųjų trejų metų iškankintai šalies visuomenei.

Vyriausybė atrodo gerokai pervargusi nuo jai tekusios krizių naštos (nepaneigsi, tai buvo neeiliniai treji metai), bet visuomenė sudirgusi nuo vis naujos sunkumų bangos, o verslui šiuo metu nieko nėra blogiau už sumaištį ir nežinomybę“, – mano Lietuvos Pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!