Į Kuršėnų miestą su nauja gamykla ateis milijoninės investicijos

0
663
Agrokoncernas GDP direktorė Alina Adomaitytė
- Reklama -

„Agrokoncerno“ įmonių grupė Kuršėnuose planuoja įgyvendinti daugiau nei 300 milijonų eurų vertės projektą. Įmonė „Agrokoncernas GDP“ buvusioje Pavenčių cukraus fabriko teritorijoje statys vieną moderniausių Europoje giluminio grūdų perdirbimo gamyklą. Planuojama, kad jos statybos truks apie penkerius metus.

Pasak „Agrokoncernas GDP“ direktorės Alinos Adomaitytės, savo apimti ir svarba šaliai šis projektas neabejotinai yra nacionalinės reikšmės. Jį įgyvendinus Kuršėnų miestas taptų viso Šiaulių rajono ekonomine širdimi. Gamyklai aptarnauti būtų sukurta apie 300 darbo vietų, iš kurių pusė būtų skirtos aukštos kvalifikacijos specialistams.

„Suprasdami, kad regionas turi būti patrauklus jauniems specialistams, jų šeimoms, kartu investuosime ne tik į gamyklos statybas, bet ir visos infrastruktūros atnaujinimą, pritaikymą Kuršėnų miesto esamų ir būsimų gyventojų poreikiams. Projekto metu bus sutvarkyta ne tik gamyklos, bet ir šalia jos esanti aplinka, taip pat atnaujinti keliai, tvarkomi dujų, vandentiekio, nuotekų tinklai, apšvietimas“, – pasakoja A. Adomaitytė.

Šis projektas yra įgyvendinimas su patyrusiais užsienio partneriais, kurie užtikrina įrangos kokybę ir procesų saugumą. Gamykla veiks nepertraukiamai, tačiau visi joje vykstantys procesai bus uždari. Į jos statybų procesą įtrauktas išsamus Poveikio aplinkai vertinimas (PAV), kurio tikslas yra maksimaliai užtikrinti gamyklos procesų saugumą ir draugiškumą aplinkai bei žmonėms.

Gamyklos veikla bus paremta žiedinės ekonomikos principu, tai reiškia, kad joje bus dirbama be atliekų. Per metus planuojama perdirbti apie 500 000 tonų kviečių. Iš jų bus gaminami du pagrindiniai produktai – krakmolas ir glitimas. Vienas iš gamybos šalutinių gamybos produktų bioetanolis bus naudojamas kaip biokuras.

Galutinis gamyklos produktas – biotrąšos. Jos yra naudojamos dirvoms tręšti, padidina dirvos derlingumą bei organinių medžiagų kiekį dirvožemyje ir skatina mikrobiologinį dirvos aktyvumą.

Gamyklos teritorijoje bus įrengta nuotekų valykla, kurioje bus išvalomos visos gamybos procese susidariusios nuotekos. Siekiant sumažinti CO2 emisijas, didžioji dalis gamybos žaliavų ir produkcijos bus transportuojama geležinkelių tinklu.

Gamybos procesams aprūpinti dalis elektros energijos bus gaunama iš gamyklos teritorijoje esančių kombinuotos šilumos ir elektros energijos kogeneracinių įrenginių, likusia elektros energijos dalimi ji bus aprūpinta iš saulės elektrinių ir vėjo jėgainių. Ši strategija padės spręsti šiuo metu ypač opią energetinės krizės problemą, kuri aktuali visai šaliai.

„Tai bus viena žaliausių ir moderniausių gamyklų ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje. Paprastai tariant, viską, ką paimsime iš žemės, į ją ir sugrįš. Naujausios technologijos užtikrins kvapų neutralizavimo, garsų slopinimo, dulkėtumo ir kitų su gamykloje vykstančių procesų optimizavimą. Čia bus diegiamos aukščiausio lygio technologijos, taikomi patys inovatyviausi sprendimai“, – paaiškina „Agrokoncernas GDP“ direktorė.

A. Adomaitytė užtikrina, kad gamyklos kaimynystėje esantiems namų ūkiams gyvenimo sąlygos tikrai neblogės, atvirkščiai – bus daug dėmesio skiriama ne tik infrastruktūros gerinimui, bet ir energetinių išteklių užtikrinimui. Gamykla bus aktyvi bendruomenės procesų dalyvė, teiks paramą vietiniams projektams ir socialinėms iniciatyvoms.

„Agrokoncerno GDP“ direktorės paskaičiavimais, gamykla galėtų generuoti apie 300 milijonų eurų apyvartos, o darbuotojai uždirbtų nuo 7 iki 10 milijonų eurų kasmet. Tai reiškia, kad šiame regione kiltų ne tik pragyvenimo lygis, bet ir vyktų paties Kuršėnų miesto plėtra.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!