- Reklama -
Vilniečiai nori susigrąžinti už šilumą ir karštą vandenį "Vilniaus energijai" permokėtus pinigus. KK nuotr.
Vilniečiai nori susigrąžinti už šilumą ir karštą vandenį “Vilniaus energijai” net penkerius metus permokėtus pinigus. KK nuotr.

Net šešerius metus trukusiame teismų maratone vienoje barikados pusėje su „Vilniaus energijos“ nuomininku, vadinamuoju „rubikonu“, buvusi ir neigusi, jog vilniečiams dar 2010 metais patvirtino per aukštas šildymo ir karšto vandens kainas, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija galiausiai buvo priversta pripažinti savo klaidas. Tai paaiškėjo pirmadienį surengto piketo prie VKEKK ir po to vykusio piketo dalyvių susitikimo su VKEKK pirmininke bei komisijos nariais metu.
„Mes norime sužinoti, ar bus įvykdytas ir kada bus įvykdytas 2017 m. sausio 24 d. Lietuvos Vyriausiojo administracinio teismo galutinis ir neginčijamas sprendimas, kuriuo konstatuota, kad net penkerius metus vilniečiai „Vilniaus energijai“ mokėjo per daug už šilumą ir karštą vandenį, ir kuris panaikino VKEKK 2010 metų nutarimą bei įpareigojo Kainų komisiją iš naujo perskaičiuoti šilumos ir karšto vandens kainas vilniečiams. Mums susidaro įspūdis, kad Komisija nevykdo teismo sprendimo ir prisipinigavęs iš vilniečių „Vilniaus energijos“ nuomininkas pradings tarptautiniuose laukuose“, – taip piketo priežastį pristatė Vilniaus miesto savivaldybės Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūnas Gediminas Rudžionis.
Seimo narys Juozas Imbrasas, kuris drauge su šilumos ūkio ekspertu B.Cicėnu ir buvusiu keturių vyriausybių patarėju ekonomikos klausimais K.Jociumi, o taip pat su Lietuvos nacionalinės vartotojų federacijos prezidente A.Armanavičiene iškovojo istorinę pergalę – paskaičiavę, kad VKEKK 2010 m. patvirtino penkmečiui per aukštas šilumos kainas „Vilniaus energijai“, 2011 metais kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, prašydami šį VKEKK nutarimą panaikinti, ir po šešerius metus trukusio teismų maratono pasiekė pergalę, dabar nerimauja, ar sėkmės teismuose nenumarins Komisijos neveiklumas.

„Mes dar 2010 metais atėjome į Komisiją ir jūsų pirmtakei padėjome ant stalo skaičius, prašėme: „Neskubėkite tvirtinti kainų, jos per aukštos“. Tačiau užuot pažiūrėjusi, o gal teisybę tie vyrai sako, gal tikrai ta „Vilniaus energija“ ne taip paskaičiavo, mums išėjus Komisija tą pačią dieną patvirtino per dideles šilumos ir karšto vandens kainas. Bet tiek Vilniaus apygardos administracinis teismas, tiek Lietuvos Vyriausiasis administracinis teismas patvirtino – mes buvome teisūs, kainos buvo nustatytos per didelės, vilniečiai permokėjo milžiniškus pinigus“, – susitikime su Komisijos nariais sakė Seimo narys Juozas Imbrasas.
LVAT sprendimas, įpareigojantis Komisiją perskaičiuoti šilumos ir karšto vandens kainas vilniečiams, buvo priimtas 2017 m. sausio 24 d. Tačiau iki šiandien tos kainos neperskaičiuotos, o „Vilniaus energijos“ nuomos sutartis su vadinamuoju „rubikonu“ baigiasi 2017 m. kovo 29 d.
„Ar spėsit perskaičiuoti kainas? Kodėl tas nebuvo padaryta, kodėl nebuvo pasiruošta iš anksto – tam atvejui, jei jūs neteisūs? Negi bus leista „rubikonui“ išeiti sausam, o žala vilniečiams užkarta ant Vilniaus savivaldybės pečių?“ – domėjosi J.Imbrasas.
VKEKK pirmininkė Inga Žilienė patikino, kad su LVAT nutartimi Komisija tikrai susipažino ir ėmėsi priemonių, kad ta nutartis būtų įvykdyta. Tik Komisija susiduria su problema – „Vilniaus energija“ atsisako pateikti reikiamą informaciją, kuri būtina, kad kainos vilniečiams už šilumą ir karštą vandenį būtų perskaičiuotos. Dėl tokio „Vilniaus energijos“ elgesio Komisija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir tikisi jos pagalbos, ginant viešąjį interesą – nes permokėdami už šilumą ir karštą vandenį žalą patyrė apie pusė milijono vartotojų Vilniuje.
Daugiau apie tai – jau šios savaitės laikraštyje „Karštas komentaras“.

Piketas prie kainų komisijos
IMG_0100

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!