- Reklama -
Energetikos ministras Arvydas Sekmokas ir vėl žada mažinti šilumos kainas. KK nuotr.

Energetikos ministras artėjant rinkimams griebiasi šiaudo, kad įtiktų visuomenei – vėl žada pokyčius šilumos ūkyje. Trejus su puse metų snaudžianti Energetikos ministerija neįgyvendino žmonėms duotų pažadų – nesugebėjo pertvarkyti šilumos ūkio, pereiti prie biokuro, pasiekti, kad Lietuva pirktų dujas mažesnėmis kainomis, nesumažino vartotojų sąskaitų už šildymą.

„Kai iki Seimo kadencijos pabaigos liko vos pusmetis – ministras Arvydas Sekmokas užgiedojo tą pačią giesmelę – „iki rinkimų pertvarkysime šilumos ūkį“. Ir vėl bus vykdoma skubota, neapgalvota pertvarka? Kas trukdė planus įgyvendinti per tuos trejus su puse metų?“, –A. Sekmoko retorika stebisi Seimo opozicijos lyderis Algirdas Butkevičius.

Beje, kokios būtų šilumos ūkio įstatymo pataisos energetikos ministras nekonkretizuoja. Pats nežino ar sąmoningai nutyli?

„Panašu, kad Energetikos ministerija, kuri specialiai buvo įkurta tam, kad atstovautų vartotojų interesams, ir toliau „dirbs“ paslapčiomis, siekdama, kad visuomenė neturėtų progos išsakyti savo nuomonės. O gal paskubomis sieks prastumti Seime abejotinos naudos projektus? Tik vėliau privirtą košę teks srėbti kitai Vyriausybei ir šalies gyventojams. Beje, su naująja rengiama šilumos ūkio koncepcija susipažinusi Lietuvos šilumos ūkio tiekėjų asociacija viešai išreiškė abejones dėl ministerijos pasiūlymo vasaros sezono metu karštą vandenį daugiabučiuose gaminti ne centralizuotai, o elektriniais boileriais. Juk tai gyventojams šilumos kainą padidintų 10 proc. Kaip tokie neracionalūs sprendimai patenka į reikšmingas programas?“, – sako LSDP frakcijos narys A. Butkevičius.

Pasak Seimo opozicijos lyderio, siekiant sumažinti sąskaitas už komunalines paslaugas, reikia taikyti kompleksinius sprendimus, tokius kaip atsakingas sistemų eksploatavimas, šilumos izoliacijos didinimas, taupus išteklių vartojimas.

„Šilumos ūkio pertvarka yra būtina, tačiau ji negali būti vykdoma skubotai ir neapgalvotai. Būtina įgyvendinti efektyvias energiją taupančias priemones daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose ir užtikrinti šilumos apskaitą kiekviename būste: šildymui, cirkuliacijai bei karštam vandeniui ruošti. Be to, būtina renovuoti daugiabučių karšto vandens sistemas, pačius daugiabučius. Tokiu būdu būtų taupomi energijos resursai“, – teigia A. Butkevičius.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!